onsdag 24 augusti 2011

Oscar Ahlström " Både han och jag ska försöka skjuta mer än förra året"


(Oscar Ahlström, orginalet. Men det händer att han säger "ja" när folk tror han är Victor. Och tvärtom. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Tvillingarna Ahlström har börjat försäsongen bra och sett riktigt pigga ut trots nertränade ben:

– När man äntligen får spela efter så lång tid utan matcher så glömmer man bort de tunga benen lite och går ut och bara har kul, säger Oscar Ahlström.


Jag gjorde en intervju med brorsan Victor i början av sommaren, tänkte först köra ett experiment och kolla om de svarar och tänker exakt lika även om det gått lite tid emellan. Och det gör de ju visade det sig. Och eftersom jag inte ville köra första intervjun i repris så är det lite återkopplingar men nya frågor.

En sak som jag noterade redan då var att Victor för en gångs skull hade gjort fyra mål fler än brorsan Oscar – det brukar vara tvärtom även om de följs åt poängmässigt. Då sa Victor att det nog var en slump att det blev som det blev. Och Oscar håller med:

– Jo men det tror jag med. Det gör jag. Det var inte så många fler mål heller ju. Ett mer i serien och tre i slutspelet. Jag tror jag skjuter lite mer nu än förr, det kan vara en av anledningarna.

Varför har du inte skjutit mer förr då?
– Ingen aning, men jag har väl tänkt på det lite mer nu, att för att göra fler mål måste jag skjuta mer.

I vintras skämtade du lite om att Victor höll i handväskan när du dök in på mål, det var ju bara på skoj, men kan man säga att du går mer på mål?
– Kanske, lite. Jag har väl spelat toppforward mer än vad Viktor har gjort genom åren. Victor var ju center i två eller tre år tidigare medan jag alltid har varit toppforward. Det kanske är lite så, men egentligen spelar det inte så stor roll heller.

Är Victor mer försiktig och du mer modig?
– Nej, ha, ha, det tror jag däremot inte. Och det här svänger ju, nu gör säkert han fler mål i år bara för det. Så brukar det bli.

Men det är ju intressant det här med att du ska skjuta mer?
– Ja jag har funderat en del själv på det men han har tänkt mer på det också så i år ska både han och jag försöka skjuta mer än förra året.

 Vem av er ska spela fram då?
– Ja, precis, ha, ha. Det får väl bli jag då! He, he. Nä men det är något som vi har pratat om, att skjuta mer och gå på returerna i stället.

Så att ni börjar med skott från ena så går båda på returen, istället för att en passar och en skjuter?
– Ja precis!

I första riktiga träningsmatchen, mot Brynäs, spelade Jocke Nordström tillsammans med tvillingarna. Och då gick det undan. Det var riktigt bra fart på alla tre.

– Vi hade spelat med honom sedan han kom hem från juniorlandslagets turnering i Lake Placid. Vi spelade med honom förra försäsongen också, det funkar bra. Han är jäkligt snabb på skridskorna, teknisk och så, det funkar bra. Sedan går han lite mer på mål också.

Vem som blir tredje länken återstår dock att se. I match två, mot Timrå var det Robert Rosén som fick ta den platsen. Men oavsett vem det blir så gäller det att ha bra fart på benen.
Tvillingarna har kört extra träningspass hela sommaren och Oscar känner redan nu att det har betalat sig:

– Ja, fast just nu är det svårt att säga hur mycket. Vi har kört väldigt hård träning i princip hela tiden sedan vi gick på is sista veckan i juli. Jag kommer inte ihåg hur det är att vara pigg i benen! Så hur mycket piggare ben vi har fått märker vi väl lite mer sedan när det lättar lite på träningen och man är fräschare i kroppen.

Hur mycket kör ni nu då?
– Hela laget har tränat väldigt hårt, det har vi gjort. I princip sedan vi gick på is.

Har ni något annorlunda upplägg än förra sommaren?
– Ja, jag tycker det känns som att vi har tränat hårdare den här säsongen än förra.

På vilket sätt?
– Vi bytte fystränare inför säsongen och han har gjort lite andra grejer. Nu har vi mer kört springa med däck och lite sånt. Mer så som träningen var förr i tiden. Innan var det lite mer allmän fys kan man säga. Vi var aldrig ute och sprang med vikter och däck utan man sprang först och sedan gick man in och körde styrka. Nu när vi springer med vikter så får man med styrkebiten där också.

Men det är lustigt att du inte känner dig pigg, för ni såg väldigt pigga ut mot Brynäs. Och hyfsat pigga ut mot Timrå även om laget som helhet såg tröttare ut då?
– Ja jag vet inte om det var så att vi var piggare, det var många i vårat lag som var trötta men när man äntligen får spela efter så lång tid utan matcher så glömmer man bort de tunga benen lite och går ut och bara har kul. Jag tycker det har sett bra ut för alla i laget. Alla tränar stenhårt, jag tror inte att farten och konditionen blir något problem i år i alla fall.

Du och Victor körde ju extra träningar förra vintern också. Kommer ni göra det i år med?
– Vi har inte hunnit prata om det men vi gjorde det hela sommarträningsperioden men nu när vi kör på is så får vi med det lite som vi körde då. Gunnar och Melin har tagit med lite av den träningen nu så att hela laget kör på samma sätt med skridskoåkningen.

Vad var det nu ni gjorde?
– Istället för att åka runt runt på isen så kör vi starter över hela planen, kör sju starter och vilar ett visst antal minuter. Så håller man på. Vi hörde ju de övningarna hela sommaren utöver barmarken i sommar.

Nu har det ju bara gått några veckor sedan ispremiären men kan du känna redan nu att ni är snabbare i starten?
– Ja, jag tycker det känns som att vi har blivit snabbare för varje år som går. Och det känns som att, sedan vi kom till AIK så har vi faktiskt blivit snabbare jämfört med vad vi var innan. Vi har väl blivit starkare i både ben och bål och sånt som gör att man kan vara snabbare. Sedan är det mest att man känner att man har blivit snabbare, det finns inga bevis på papper, vi gör inga tester på det för att se hur snabb man är. Det är mer känslan man har, säger Oscar Ahlström.

Hans egna mål i vinter är – som förra året – att bli lite bättre än senast.
– Då ville man väl bevisa att man klarade spel i elitserien, nu är det mer som att alla i laget är bättre än säsongen innan, individuellt sett och då finns inte mycket mer än att göra fler mål och poäng än förra säsongen.

Snacket om att ”andra året är svårast” vad tycker du om det?
– Alltså, så sa alla när vi (tvillingarna, då i Huddinge) gick upp i allsvenskan också men jag tyckte inte det var så stor skillnad då. Det gick till och med bättre andra året än första, ha, ha. Så nej, det där tror jag inte på. Då är snarare första året svårare än det andra.

 Vad kan ni dra för nytta i år av att ha spelat i elitserien förra året?
– Fördelarna är väl att alla i laget har varit med mer och spelat alla de här jämna tajta matcherna som det blev i slutet av förra säsongen. Nu vet vi att bara för att man förlorar några matcher i början så är det ingen panik. Man kan komma långt ändå även om man inte vinner alltid.

 En ändring jämfört med förra året är ju att David Engblom gått från spelare till att bli materialförvaltare. Känns det konstigt?
– Nej det gör faktiskt inte det. Det känns inte så konstigt eftersom han är så van att vara i det där omklädningsrummet, så jag tänker inte så mycket på det, det var väl mer i början, då trodde jag inte riktigt på det (att Engblom skulle sluta och bli materialare). Men så var det ju.

 Victor hävdade i sin intervju att fler och fler i laget ser skillnad på er nu, stämmer det?
– Ja faktiskt! Men jag vet inte om de kallar oss för rätt namn. För även om de kanske ser skillnad så har de svårt att veta var de ska placera namnet. Så när någon säger till exempel Victor så svarar vi ”ja” båda två.

Ha, ha men vad fan. Då ser de ju ingen skillnad ju? Om de säger fel namn till fel person?!
– Hm, nä kanske inte, he, he. Men vi kan göra det lite svårt för andra också för i början när folk inte ser skillnad och man vet att man är ensam i rummet och någon säger Victor? Så säger jag bara ”ja”. För jag orkar inte säga att ”nej jag är Osca”r, så då säger man bara ”ja vad är det?”  Och så gör Victor med.

Så då tror de att de pratar med den ena när de pratar med den andra.
– Ja, precis!

Men om någon verkligen vill prata med låt säga Victor och tror att det är han, säger du ändå ja vad är det och så pratar de med fel kille? Och så tvingas du säga sedan efter ett tag att nu har du sagt det här till fel brorsa?
– Jo det har väl hänt, det har det, säger Oscar och skrattar gott.

Tycker de andra inte att det är lite konstigt?
– Det tycker de säkert, ha, ha. Men ja, äh, det gör inte så mycket tror jag, he, he. Och de har väl sett lite mer skillnad nu i alla fall. Nu när jag har ett ärr på kinden så är det fler som ser skillnad.

I intervjun med Victor så fick han en fråga om det fanns något han var bättre på än Oscar. Och gav svaret:

”Ja, alla sporter utom hockey, ha, ha, ha. Jag har bättre bollkänsla, fast det håller nog inte han (Oscar) med om, ha, ha.”

Och mycket riktigt. Det håller Oscar inte med om.

– Nä, nä, det stämmer inte. Han har inte bättre bollkänsla! Det har han inte. Men han har mer flyt i andra idrotter än jag, och det skiljer sig inte så mycket i andra sporter heller så där har han fel.

 Finns det något som du är bättre på än Victor då?
– Hm, vad kan det vara… jo jag anser att jag är bättre på att köra bil än vad Victor är. Vi håller på och gnabbas lite i bilen när vi kör, ha, ha, avslutar Oscar med ett nöjt skratt.

Vi får väl se framöver vad Victor tycker om det…

(Fotnot: Den som vill läsa den gamla intervjun med Victor hittar den här)

6 kommentarer:

tommy sa...

marie...deras kedjekompis heter väl ändå robert rosén och inte roger....de va väl ett tag sen roger lirade i AIK? ;)

Marie Hallman sa...

tommy ah sorry. Robert ska det vara! Freudiansk felskrivning.

Niklas sa...

Tack för grymt bra intervjuer som vanligt Marie, en önskan kommer här, nästa gång du har Gozzi på tråden så fråga gärna ifall AIK har eller kommer få pengar då Zibenejad i dif lions signat för NHL. Är ju ganska mkt pengar det handlar om.. vore skoj att veta.

Du är en klippa, Mvh Niklas

Marie Hallman sa...

Niklas: Tack. Oki, ska göra det men jag tror inte han kan säga några summor nu. Klubbarna får nämligen pengarna i efterhand då summan bland annat beror på hur många matcher spelaren gör i NHL upp till en viss ålder osv.

Anonym sa...

@Niklas - det är INTE alls mycket pengar det handlar om. Vare sig en klubb får hela summan eller en del av summan så är det skitpengar lagen i Elitserien får för sina spelare.

Nu håller jag visserligen på DIF men ta inte detta som ett påhopp! Detta gäller rent generellt för alla lagen. NHL får plocka och vraka bland spelare i elitserien och de behöver inte ens betala för alla de tar över.

Anonym sa...

50 tusen är mkt för en div1 klubb som AIK..