söndag 28 augusti 2011

Marie möter: Niklas Kronwall "Det enkla är det bästa"

 (Niklas Kronwall, laddad för en ny säsong. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Det har redan börjat snackas om att Niklas Kronwall ska ta över Niklas Lidströms roll som nummer ett i Detroit när ”Lidas” lägger grillorna på hyllan. Men Kronwall själv vill helst inte tänka i de termerna – inte än i alla fall.

– Den platsen är vikt för Lidström och när han slutar, det vet man inte när det händer. Det är svårt att snacka om sånt som inte har hänt, konstaterar Kronwall.


Backstjärnan från Järfälla fyllde 30 i vintras, han gör sin sjunde säsong i NHL (plus en åttonde i USA i enbart AHL), har gått stadigt framåt hela tiden och nämns redan nu som en värdig arvtagare som försteback i Detroit. När jag tar upp det skruvar Kronwall lite på sig. Glad åt berömmet men ändå inte helt bekväm med jämförelsen med nummer fem.

 – Det är ju kul att höra att folk tror att man kan göra det men samtidigt så är det ännu viktigare för mig att jag gör så bra ifrån mig som möjligt, som jag kan. Att jag tar vara på de chanser som jag ges. Om jag får mer istid och sånt så gäller det att ta tillvara på det så jag kan ta nästa steg i min utveckling.

Har ni snackat något om att du ska börja skolas in som försteback?
– Nej, nej, den platsen är vikt för Lidström.

 (Glad under matchen med Kronwall och vänner i Järfälla. FOTO JENS FORSBERG)

Jo men han kanske lägger av snart?
– Det vet man inte när det händer, det är svårt att snacka om sånt som inte har hänt.

Fast i sommar lät det som det var nära?
– Nja hos oss så var det väl så att alla hoppades att han skulle stanna oavsett. Ingen vill inse att han kan lägga av och innan någon sker och innan han lägger av så blir det konstigt att prata om det. Det enda som jag kan påverkar är min egen framtid är jag själv. Hur den blir beror helt och hållet på hur jag presterar. Och om jag kan prestera och vara hel så kanske jag kan ta nästa steg.

Vad saknas då?
– Jag måste bli en mer allround bättre spelare, en som tar för sig mer, som tar mer ansvar och såna saker.

 Men man kan väl ändå säga redan nu att du är en av toppbackarna i Detroit?!
– Jo förra året kändes bra, men man får inte bli nöjd heller. Det gäller hela tiden att sträva framåt och det kändes okej förra året även om det finns saker kvar att jobba på. Som till exempel att få pp-spelet att hålla en högre nivå över 82 matcher, och att bli bättre rent generellt sett över hela banan, säger Kronwall bestämt.

 (Öser på under Puddinglägret i Segeltorp. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han ser nästan osannolikt fräsch ut när han utmanar unga NHL-spelare som Jacob Josefson och veteraner som Micke Nylander i Segeltorp under Puddings läger för NHL-spelarna. Kronwall blåser fram över isen, går på mål, backar och täcker av bakåt med samma snabbhet och frenesi. Att han fick vara skadefri hela förra säsongen och har fått en bra sommarträning gör sitt till.

Hur han ska höja lägstanivån och bli jämnare?
– En bra fråga men det handlar om att hålla det lite enklare. Se på Lidas, han är en fröjd att titta på. Han håller alltid spelat jävligt enkelt och får det att se sjukt enkelt ut. Han sätter sig aldrig i trångmål, väljer allt som oftast de enkla passningarna. Ett av skälen till att han är så framgångsrik är att han får spelet att se så enkelt ut även om det inte är det.

  (Ett gott skratt med Patric Hörnqvist, Jacob Josefson och Jonte Ericson under matchen i Järfälla. FOTO JENS FORSBERG)

 Varför säger hockeyspelare alltid att det är svårt att spela enkelt?
– För att det är svårt. Ibland får man övermod och försöker göra mer än man kan, man försöker oftast göra det svårare och krångla till det mer än man behöver när det enkla är det bästa.

Niklas Lidström tog lång tid på sig i somras för att bestämma sig för spel i ett år tid. Det kommer en dag när han slutar oavsett vad folk runtikring säger om det så frågan är ju om Detroit redan nu kommer börja skola in till exempel Kronwall som försteback?

Men när ämnet kommer upp slår han det ifrån sig.
– Nja, nä, det där vet jag inte. Lidas funkar bra som mentor för de yngre killarna, bara att se hur han spelar är fantastiskt. Jag har ju haft möjligheten och förmånen att få spela med honom och ju längre man får den möjligheten att spela med honom, desto mer får man och lär man sig av honom. Men skola in? Nja, det tror jag inte.

Vad har du lärt dig av honom förutom att spela enkelt?
– Det är väl främst det här med positionsspelet. Lidas är ingen lirare som Zetterberg, han är inte den som tacklas mest heller men han är den som ligger rätt hundra procent av alla gånger. Att välja att lägga de där enkla passen när det behövs och återigen positionsspelet att ligga rätt i banan, det är något som jag fortfarande jobbar med. Plus det här med lägsta nivån, att kunna vara vår bästa spelare, som Lidas, i 82 seriematcher och i ett slutspel, det är sånt man – att ta sig till den nivån – som jag strävar efter, säger Kronwall.

  (. FOTO JENS FORSBERG)


Finns det någon han lärt dig under åren i Detroit och som du redan tagit till dig och numera är bra på?
– Det ska väl vara positionsspelet då mest, det har jag utvecklat sedan jag kom över till USA. Framför allt det och hur han (Lidström) använder klubban. Det är ju sånt som man jobbar på. Han ligger hela tiden med klubban i skottriktning eller i passningsvinkel och stänger ner många anfall bara genom sitt sätt att hålla klubban, i vilken vinkel det är och så. Det är lättare sagt än gjort.

Är det bestämt något om att du och Lidas spela ihop i vinter, för att ”skola” in dig den vägen?
– Nej, det är inget sånt på gång. Man parar inte ihop folk så. Om det skulle ske att vi spelar ihop så blir det bara så, men det är inte så – inte i någon klubb – att man säger ”du ska ta över, så nu skolar vi in dig här” det funkar inte så. Man pratar inte på det viset.

Hade du koll i somras på vad han skulle ta för beslut inför kommande säsong?
– Nej, det var ingen som visste vad som skulle hända. Men samtidigt så tror jag att ingen ville inse att det kan vara så att han kan lägga ner någonsin. Så jag tror hela Michigan drog en lättnadens suck när han sa att han skulle fortsätta.

 Är det många som här på honom och ber honom stanna?
– Ja jag tror alla försökte säga något.

Niklas Kronwall har spelet tillsammans med Brad Stuart i några säsonger nu. Och något snack om att byta backpartner har han inte hört:

– Nä, jag har inte hört någonting och det är inget jag tänker på heller. Jag gör bara som tränaren vill, sedan gäller det att vara i så bra form som jag kan vara när serien börjar. Sedan bestämmer tränaren vem som spelar var, sedan är det bara göra det så bra som möjligt utifrån den roll man får. Sedan spelar det inte stå stor roll vem man spelar med men visst, det är ganska häftigt att få spela tillsammans med Lidas, man lär sig säkert ännu mer av det, säger Kronwall som mest spelat ströbyten och lite i pp tillsammans med Detroitkaptenen.

  (FOTO JENS FORSBERG)

Kronwalls egen säsong bestod senast av 77 seriematcher och 11 slutspelsmatcher. Han landade på 37 poäng i serien och sex i slutspelet. Men det som sticker ut lite är antalet mål. Elva mål under serien är nästan en fördubbling av det egna målrekordet i NHL

– Ja, jag tog väl vara mer på chanser än jag har gjort tidigare, ha, ha. Vad det beror på vet jag inte men det kändes som man kunde trycka dit puckarna oftare än tidigare, sedan har jag väl haft chanser ofta förr som jag inte har satt och spelar man med de spelare som jag gör så kommer chanserna. Nu hade jag chansen att sätta dit några puckar och tog tillvara på chanserna. Sedan hade jag gärna velat göra ett par mål till men jag stal några assist från bland andra Zäta. Han hade kunnat få några fler assist om jag bara hade utnyttjat de lägen som jag fick av honom.

Nu har du varit i USA i åtta år, ligger du ungefär där du ville vara vid den här tidpunkten?
– Nja, jag hade nog velat vara där jag är nu lite tidigare faktiskt. Men skador och så har gjort att det har tagit längre tid än jag har hoppats. Men det är fortfarande en process och det är svårt att ta ett steg framåt om man är skadad. Men senaste säsongen var jag skadefri större delen, det var bra.

 På en skala i din karriär, var är du nu?
– Det är upp till andra att bedöma men förra året kände jag väl att jag har varit topp fyra i Detroit i något år eller så. Så känns det väl men det känns också som att det finns mer att ta fram och jag är redo att göra det.

Ursäkta en tjatig en men är du redo att axla Lidas roll då?
– Det får vi se den dagen det läget kommer. Det är bara dumt att spekulera i sånt. Jag hoppas ta ett steg till framåt i år, nu slutar dessutom Brian Rafalski då finns det möjligheter att ta ytterligare ett kliv framåt. Sedan gäller det att leverera också. Det kändes bra i år överlag och jag hade en högre lägstanivå än tidigare och förhoppningsvis kan jag fortsätta bygga på det, säger Kronwall.

 ( Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Som fyllde 30 i vintras men körde ett lite försenat födelsedagskalas hemma under sommaren. Och som dessutom hann med en golfresa till Skottland där han slog till med en hole in one.
– Ha, ha, ja jag hade bra flax. Och oavsett hur bra du är så gäller det att ha flax, nu satte jag den, det var kul att få det gjort. Det var min första och förmodligen enda någonsin, ha, ha.

Vad var det för hål?
 – Det var 140 meter, par tre och in i vinden. Jag slog med en järnsexa och fick på ett bra slag faktiskt.

Hur firade ni?
– Vi skulle spela två rundor den dagen och var väl på hål femton på första rundan och skulle ut och spela 18 hål till efter det så vi hann knappt in och käka emellan, det blev mer senare på kvällen. Men jag fick med mig flaggan, vi köpte den och signerade den, alla vi som var med. Det var kul!

 (Pustar ut lite i en skön färgmix - blågult Tre Kronor tröja och rödvita Detroitbrallor.. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Niklas Kronwall hoppas såklart på ett lååååångt slutspel med Detroit i Stanley Cup i vår. Men OM det skiter sig så lockar VM i Stockholm och Helsingfors.
– Ja, för mig så är det givet. Så länge jag är skadefri och fräsch så vill jag gärna vara med. Att dra på sig landslagströjan är något speciellt, det tror jag alla känner. Är jag inte med och spelar så tittar jag på tv och lyssnar på radion, man är alltid med på något sätt.

 (Man är aldrig för gammal för att utvecklas ett steg till. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Hur stor roll spelar det att det är i Sverige?
– Det är ju inte så många som har varit med och fått spela här hemma i Stockholm och nu får man helt andra möjligheter att spela inför familj och vänner så det är klart att det vore skithäftigt. Jag tro väldigt få kommer tacka nej om de blir erbjudna att vara med.


5 kommentarer:

Anonym sa...

skulle vara intressant att veta hur han ställer sig till spel i DIF i framtiden. men som vanligt så får man inte ställa den frågan.

Anonym sa...

Från Huddinge?!?! Nu är du totalt ute och cyklar Marie, Niklas Kronwall började karriären i Järfälla, kom i tidig pojlagskålder till Djurgården där han var med och tog U16 SM-guld. Spelade juniorhockey med Djurgården, sedan var han utlånad av DIF en säsong till Huddinges A-lag.

Marie Hallman sa...

anonym ett: Får får man absolut ställa men jag har ställt den varje sommar och han säger samma sak varje gång. Kändes lite enahanda att ta det ett varv till eftersom han är mitt i NHL-karriären och elitserien är långt borta. Om du undrar vad han alltid svarar så är det att ska han spela i Sverige så är det Djurgården som gäller - om de vill ha honom vid den tidpunkten det blir aktuellt.


Anonym: Åh förlåt, trodde jag skrev Järfälla , tänkte på en annan grej i huddinge, så blev det fel ändå, ska ändra. Jag VET att han är från Järfälla. Ingen slump att flera av bilderna är från hans årliga match där... Blev lite tillfällig kortslutning bara.

Anonym sa...

Marie, kan inte du tippa hur grundserien slutar? :), nu när alla lag är mer eller mindre kompletta och har börjat med träningsmatcher osv..
Skulle vara kul o veta vad du har för syn på hur lagen står sig med varandra då jag inte ens orkar läsa vad Lasse Anrell och co tycker/tror.

Marie Hallman sa...

anonym: Jo jag ska men inte just nu bara. Väntar till lite närmare säsongsstart :)