fredag 5 augusti 2011

Fredagsblandning: Marcus Nilson, Maria Andark (SSK), Frick om Putte Carlsson

Lite sent men bättre sent än aldrig.... Här är tre texter som jag skrev till Expressens papperstidning på fredagen. Jag hade hoppats att någon av dem skulle hamna på nätet så det gick att länka till lite tidigare men så blev det inte.

Och nu har det gått nästan ett dygn sedan tidningen kom utså jag lägger ut texterna här i stället då de inte går att länka till och tidningen inte går att köpa längre


Det är dels en intervju med Marcus Nilson om Oskarshamnmatchen, dels en intervju med SSK:s nya klubbdirektör Maria Andark och HV71:s ordförande Hans Göran Frick om Putte Carlsson. I den ordningen.

**********************************
Först ut Expressens Djurgårdstext:


Det blev bara sju mål i vintras för Marcus Nilson som fick förra säsongen förstörd av den ena penicillinkuren den andra. Men den här försäsongen börjar bra – med två mål, det ena efter bara 12 sekunder.

-Vi förlorade teken, sedan strulade de till det så vi fick två mot en, säger Djurgårdsforwarden till EXPRESSEN.

Det verkar som att båda bröderna Tjärnqvist fick assist, vad säger du om Daniels insats?
-Jag hade fullt upp med mitt eget men det är en klassvärvning, han är grym. Så är det bara.

 Stockholmslagets andra mål (2-2) kom även det från Nilsons klubba, om än med viss hjälp:

-Jag slängde in pucken mot mål, det tog på en Oskarshamnsspelare och gick in mellan benen på målvakten, he, he.  Det var en skitkul match, Oskarshamn spelar skitbra hockey. Jag är överraskad, de var riktigt bra, säger han till EXPRESSEN.

Nilson inledde förra säsongen med att jaga en plats i NHL på NJ Devils camp. När han sedan vände hemåt kom luftvägsinflammationerna på rad. Inte så konstigt kanske med två småbarn hemma. Men nu känner han sig:

-Frisk och fräsch. Det har varit en bra sommar. Kroppen känns lite bättre i år.

Tror du att du kan slippa sjukdomsstrulet som var förra vintern?
-Det är ju omöjligt att säga, det kan man inte veta. Men man får hoppas det i alla fall.
MARIE HALLMAN/ EXPRESSEN

*****************************


Tio frågor till Maria Andark, 46, som blir ny klubbdirektör i SSK. Södertälje är därmed första elitklubb inom hockeyn att ha en kvinna på den posten.

Varför dröjde det så länge?
 – Jag vet inte. Det har funnits kvinnor på lägre nivåer men det är väl för att hockey är väldigt mansdominerat när man tittar på utövarna. Sedan är det väl som alla delar i samhället, sånt här sker successivt, säger Andark till EXPRESSEN.

 Du har suttit ett år i SSK:s styrelse, under lättade det för gubbarna att ta in en kvinna?
– Oj, det är svårt att svara på. Men de som sitter i vår styrelse jobbar i näringslivet, de är vana vid kvinnor. Jag har aldrig känt mig ensam eller ifrågasatt eller att man inte lyssnar på mig. Jag har känt mig som en i gänget, det är bra betyg för SSK även om det borde vara självklart.

 Vad var det som lockade dig att ta jobbet?
– Jag har jobbat inom näringslivet, har suttit i ledningsgrupper och gillar att få vara med och påverka. Det finns mycket som kan göras bättre i klubben även om man tidigare gjort saker bra. Jag brinner för att göra SSK än mer professionellt och att få utveckla organisationen.

Har du fått några reaktioner från dina hockeyallsvenska kollegor?
– Inte en enda. Men på vårat forum är det väldigt positivt, bland annat kring det att jag är kvinna. Så en eloge på det till våra fans.

SSK degraderades i våras, laget är nytt, ekonomin ansträngd. Vad tar du tag i först?
– De bitarna tog vi tag i redan i våras. Just nu är det mycket praktiska saker även om det ligger mest på sporten. Vi har många nya spelare som ska ha lägenheter av en annan dimension än förr då vi har annan ekonomi. Det ligger egentligen inte på mig men jag har hjälpt till ändå.

Vad ska du jobba med mest framöver?
– En sak är att ta tag i den nya strategi som styrelsen håller på att jobba fram. SSK har misslyckats under lång tid, nu tittar vi på vad det beror på och vad vi kan göra åt det. Jag är inte den som är bäst på att förvalta saker utan jag är bra på förändring.

Kommer du även jobba med värvningar?
– Nej, jag har ingen sportslig bakgrund. (Sportchefen) Per Nygårds sitter på den sportsliga kompetensen och gör de sportsliga avväganden som behövs, ihop med mig som har det ekonomiska perspektivet.

En sak som faller på dig är tvisten med Patrik Carlsson, vad händer där?
– Det var han som tog frågan till skiljenämnden från början och det ska väl upp till förhandling snart.

Betalar ni hans lön fortfarande?
– Nej. Patrik har varit kallad till arbetet och han har inte kommit. Då har han inte fått lön.

Varför är frågan så viktig för SSK?
– Vi tog honom från Leksand, han utvecklades bra, vi blir degraderade, då vill han sticka. Men värvningar kan vara motsatta också. Att spelare inte utvecklas och att vi får behålla honom ändå. Det finns ett ömsesidigt avtal och det ska följas annars faller ju hela systemet.

MARIE HALLMAN/EXPRESSEN

***********************************

 Expressens text om HV/Putte Carlsson.


Striden mellan SSK och Patrik Carlsson är fortfarande olöst. Och nu öppnar HV71 för att bidra till att bråket avgörs:
– Det här är en sak mellan Patrik Carlsson och SSK, vi är inte part i målet, men det är klart att det finns en sån vilja, säger HV71:s ordförande Hans-Göran Frick till EXPRESSEN.

Jönköpingsklubben har tidigare sagt blankt nej till att hjälpa till och lösa ut Carlsson från hans kontrakt med SSK, men nu har klubben svängt i frågan:

– Kan vi bidra alla tre på något sätt för att lösa det här så ska vi göra det.

Kan ni bidra ekonomiskt?
– Ja absolut! Eller ekonomiskt, jag vill inte gå in på detaljer, men det finns många sätt att lösa frågan. Vi är beredda att medverka och ha en dialog, säger Frick till EXPRESSEN.

En sån dialog förs inte för närvarande men HV71 ser Carlsson som sin spelare.

– Vi har skrivit kontrakt med honom och har tecknat en försäkring för honom, som vi gör normalt med alla våra spelare. Vi har inte gjort undantag för honom.

HV71 kommer däremot inte att använda Carlsson i European Trophy förrän frågan är avgjord.

– Vi kommer inte att ta några risker. Har vi inget klargörande beslut där så kommer vi vara försiktiga men vår förhoppning är ju att det är löst då.

Ni chansar inte?

– Nej, det finns ingen anledning att göra det. Ska han spela måste vi naturligtvis utreda vilka spelregler som gäller först.
MARIE HALLMAN/EXPRESSEN




10 kommentarer:

Pelle sa...

Är du inte i Hovet ikväll Marie? Vi håller på att krossa Djurgården big time i ett J20-möte. 3-1 till oss efter första perioden. Gnaget - lite finare. Lite bättre - på ALLA nivåer.

Anonym sa...

Pelle, krossa oss big time? Somna om

Marie Hallman sa...

Pelle: nä jag var inte där. Men DIF vann med 5-3 hörde jag. Tung torsk för AIK att tappa den ledningen, kul för DIF. Jag hinner tyvärr inte se juniormatcherna också även omjag skulle vilja. Måstehinna lite annat också.

Metal Machine sa...

Pelle: Inse att du just blev fullständigt ägd. FAIL

Anonym sa...

haha Pelle måste ju vara den i särklass underliga varelsen på denna blogg.

Mathias sa...

kom ihåg nu lilla Pelle att hockeymatcher allt som oftast spelas i 60 minuter! ;)

Roger Melin sa...

Pelle kan faktiskt ingenting om hockey men 10åringar får man ha lite tålamod med ;)

Marie Hallman sa...

Hör ni nu räcker det! Jag tror Pelle har fattat poängen ;)

Marie Hallman sa...

Hör ni nu räcker det! Jag tror Pelle har fattat poängen ;)

Tord sa...

Hur slutade matchen Pelle?