onsdag 5 maj 2010

Galbraith - en dark horse på silly marknaden


(Galbraith - även kallad "dansken med handsken". Foto: Olsin sportfoto.)

Danske Patrick Galbraith – där har ni silly seasons dark horse på målvaktsfronten.

Landslagsmålvakten – som kommer att spela VM för de rödvita – har visserligen kontrakt med Björklöven för kommande säsong, men Löven är som ni vet på obestånd. Kontrakten kan komma att lösas upp och det har gjort att flera elitserieklubbar, bland andra SSK, Frölunda och Djurgården har visat intresse. Även AIK var med på banan ett tag men har nu löst sitt målvaktspar.


– Det stämmer men jag har inte fått några som helst kontraktsförslag från någon av klubbarna så jag är öppen för allt, säger Galbraith till bloggen.


Allra mest intresserade verkar SSK och Frölunda vara. Båda har enligt uppgift personer på plats i Ängelholm i kväll för att spana in dansken i Tre Kronors genrep inför VM som börjar i helgen.


Vad har SSK sagt till dig då?

– Åh inget konkret alls. Utan vi har bara pratat lite om hur mitt läge ser ut inför nästa säsong. Men det är fler lag som har hört av sig och frågat samma sak men alla har sagt att de vill se mig spela i VM först. Att jag måste visa att jag är bra där först. Det är lite jobbigt för mig, he, he.


Ja, juste press du får på dig då?

– Ja, ha, ha, så kan man se det men jag funderar inte så mycket på det utan jag kommer bara att fokusera på att göra så bra jag kan för Danmark. Det är det enda, säger Patrick Galbraith och fortsätter:


– Sedan vet jag ju inte hur det blir med Björklöven. Jag har kontrakt för nästa säsong men det beror ju på hur det blir med konkursen, de försöker ju lösa det där men blir det konkurs så får jag gå fri.


Bloggen har även pratat med Galbraiths agent Gunnar Svensson. Han vill inte ge några kommentarer alls kring vilka klubbar som är intresserade men säger såhär om kontraktsläget.


– Det blir endera konkurs eller inte, det finns inget mellanting och om Björklöven går i konkurs så är spelarna fria att gå, så står det i tävlingsbestämmelserna, det är bara att läsa där. Om de inte går i konkurs utan finns kvar då gäller de kontrakt som är tecknade.


Vet du när det blir klart besked därifrån?

– Det verkar de inte veta själva men de har till 12 maj på sig att besluta om de vill överklaga sin egen konkurs eller inte, så sedan borde det väl vara klart, säger Svensson.

Enligt uppgifter i andra media har det datumet dock skjutits på till 17 maj.


(Flera elitserielag har visat intresse men ingen har lämnat kontraktsförslag - än. Nu väntar VM för dansken. Foto: Olsin sportfoto)


Och även om SSK inte har lämnat kontraktsförslag så har man som sagt lyssnat lite med både Galbraith själv och med landsmannen, SSK-forwarden Julian Jacobsen om hur 22-åringen skulle passa in i laget.


Och OM han får en konkret fråga så är SSK ett intressant alternativ:


– Ja, det skulle nog vara kul. Jag känner ju Julian och han har sagt många bra saker om SSK så det skulle vara kul. Men vi får se. Alla klubbar som är utan målvakt håller ju på och letar nu och de har väl sett att det finns bra målvakter i allsvenskan också. Men jag som sagt inte fått något konkret förslag från någon än så jag är öppen för allting, säger Galbraith.



Han slutade som sjua i målvaktsligan trots att Löven slutade trea från slutet i tabellen under grundserien. Och hur bra är då dansken som i Umeå går under smeknamnet ”Dansken med handsken” tack vare sina fina plock?


Agenten Gunnar Svensson beskriver honom så här:

– En målvakt på väg upp, har stått i VM förra året och kommer stå igen i Tyskland. Har bra erfarenhet fast han bara är 24 år.


En erfaren målvaktstränare som jag har pratat med säger så här:

– Han är en bra och allround målvakt som klarar båda spelen, det vill säga han är både bra på det tajta blockeringsspelet och framför allt så är ha en målvakt som är bra på att få ut armar och ben när det behövs, så att han kan ta skotten som inte är i vinkel också.

4 kommentarer:

Olle Qvennerstedt sa...

Intressant målis Marie.
I rätt miljö kan han säkerligen bli riktigt bra.
Fin intervju som kom honom lite närmare än det vanliga "hur känns det...", ja du vet.
Tack.

Olle Q

svenne sa...

Om ssk kan få Riku och denna målis så skulle det nog funka..tack för infon Marie.

Anonym sa...

Marie, har funderat på Bremberg länge nu. Kan inte förstå att DIF inte har värvat honom än. Köper inte allt snack om att han inte passar in i Hardys lagbygge. Han varken tacklas eller täckerskott osv... Man kan inte ha 20 spelare som åker runt och tacklas och slänger sig hej vilt. Tror inte att ALLA i DIF skulle slänga sig för att täcka skott. Om Linkan kommer hem så spelar han inte i DIF för att tjäna pengar. Har väldigt svårt att tro att han är svindyr. Men han gör minst 40 poäng och är otroligt viktigt i PP, något som DIF sakande helt under slutspelet. Hur viktigt är inte pp i dagens hockey?! Han har gjort så otroligt mycket för DIF dem senaste åren. (eller fråga Anger och Hörnqvist). Tänk om Marcus Nilsson drar till NHL och att Nisse Ekman blir kvar i KHL. Vem ska då göra alla poäng??!

Vad du tror du ang detta? Mardrömmen är ju att han flyttar hem till sverige och seplar i en annan ES klubb! Det skulle va frukansvärt.

/ Jonas

Marie Hallman sa...

Olle: Tack själv du!

Svenne: Riku vore bra men problemet med honom stavas Tampa. Ska försöka klura ut när de kan tänkas ta ett beslut men jag tror det kommer senti sommar. De har ingen anledning att skynda på det tyvärr, tvärtom. Galbraith var ju värsta sållet i kväll men han har varit bra i Löven så som backup kan han funka. Men det gör Pontus med måste jag säga.

Jonas: Jag håller med dig om att det är skitsnack att Linkan inte skulle passa in. Är det någon som alltid tjatat om att hålla i och vårda pucken så är det han. Tyvärr fick han ju inte spela så, utan när han gjorde det blev det gnöl om att han aldrig ville släppa den. Han skulle passa perfekt i Hardys lagbygge. Jag vet inte varför DIF är så njugga mot honom. Han räddade DIF de fyra säsonger när kvalserien var hotande nära med alla sina mål och assists.
Om jag fick bestämma hade de redan signat honom men det får jag ju inte tyvärr.
Men sedan varför det är som det är begriper jag inte. kanske blev de sura för att han ville testa Ryssland eller för något annat. Jag vet inte, det där är bara min gissning, men det är ju synd bara att det är som det är. DIF borde ta emot honom med öppna armar.
Och jag skulle inte klanka ner på honom om det blir annan es-klubb då DIF är så totalt ointresserade som det verkar. Men det kan ju lika gärna bli utomlands för Linkan, vi får se.