torsdag 6 maj 2010

David Engblom " Man ska spela för att ta sig vidare - till slutspelet"


(Engblom kör på ett år till. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Det tog ett tag, men nu är det klart.
AIK-forwarden David Engblom fortsätter ett år till i AIK.
- Riktigt kul och skönt att det blir ett år till, säger AIK-ikonen glatt.

Han var med när AIK åkte ur elitserien, de tunga åren efter, tiden division ett och resan tillbaka till elitserien.

Det är många AIK-fans som har väntat på underskriften och i går (onsdag) satte David Engblom sin namnteckning på kontraktet.

- Jag visste inte hur det skulle bli, det vet man aldrig när ett kontrakt går ut och först och främst hoppades jag få ett anbud från AIK, när jag fick det så löste vi det ganska snabbt, säger, han.

Engblom har jobbat strax under en halvtid under tiden i allsvenskan och det kan bli en fortsättning på extrajobbet även nu när AIK är i elitserien:

- Ja, jag kommer försöka jobba lite för att hlla kvar en fot där, dels för att jag tycker jag mår bra av det och dels för att hålla igång med jobbet men det blir svårt. Det var svårt redan i allsvenskan och blir väl ännu svårare nu men målsättningen är att försöka jobba och få ihop uppåt 40 timmar i månaden i alla fall. Jag har ju tur som har en jättebra arbetsgivare som låter mig komma och gå som jag vill för att det ska funka med hockeyn.

Vad är det du gör får något?
- Jag jobbar på ett ställe som heter motivationsservice, jobbar med att ta fram grejer till vår webshop, prylar och sånt, premier till säljare, att uppdatera hemsidan, sedan jobbar jag även på lagret, jobbar med kundkontakt och har kontakt med leverantörer.

På måndag ska han dock inställa sig till träning. Lagkamraterna började barmarksträningen redan i måndags och det är med glädje som Engblom sätter igång en ny säsong – nu i elitserien.

Att flera experter, bland andra Aftonbladets Mats Wennerholm redan toksågat lagets chanser och tippat AIK så sist som man kan komma tar Engblom med ett skratt:

- Äh, jag tycker det ska bli härligt att få slå ur underläge! Jag har dålig koll på de andra lagen, har inte haft de tv-kanalerna utan bara sett lite nu under slutspelet. Vi mötte ju Brynäs och SSK under försäsongen men det blir ju lite annorlunda i såna matcher så det går inte att jämföra. Jag tror att det (den kommande säsongen) blir en utmaning – en rolig utmaning.

Vad blir största skillnaden mot allsvenskan tror du?
- Hm, det är väl att alla är lite skickligare. Sedan har du vissa spelare som är extremt mycket duktigare än andra. Man har inte råd att bjuda på lika mycket misstag som man kunde göra i allsvenskan. Det brukar ju vara så att ju högre upp du kommer, desto bättre är lagen på att utnyttja motståndarnas misstag.

Gynge sa nyligen till bloggen att han trodde största skillnaden var att alla lag är bra, att det inte finns några matcher som kan ses som "enklare".

- Nja, jag tycket nog att allsvenskan var bättre i år. Det var tuffare i år än förra säsongen. Året innan fanns det några skitmatcher om man kan säga så, nu var det lite tuffare. Och i elitserien blir det ännu tuffare men det tror jag att vi som var med den här säsongen är väl förberedda på, säger David Engblom.

Han var som sagt med i AIK i elitserien senaste när det begav sig och minns med bedrövelse känslan från en av de sista matcherna innan degraderingen då AIK spelade inför nästan inga åskådare alls:

- Ja usch, det kommer jag ihåg, det var inte kul alls. Jag ville bara ha en snabb revansch. Men det tog ett tag…

Nu då? Hur är känslan nu, har du fattat än att ni gjorde det alla sa var omöjligt? Och faktiskt gick upp?

- Ja, ha, ha, det tog väl några dagar innan man landade och kunde njuta av det. Det var kul att det var fullt drag direkt på festen samma kväll men sedan var det tomt i huvudet och kroppen ett tag. Sedan började jag njuta av det och glädjas åt det (återkomsten till elitserien) och få tillbaka suget efter att gå tillbaka på isen, säger Engblom och fortsätter:

- Det är helt otroligt det här faktiskt. Otroligt skönt. Då, 2004-2005 sa alla att det är slut med AIK hockey. Det är kört nu. Så det är skönt att vi har tagit oss tillbaka, det är något som alla som var med i laget kan ta med sig i livet. Nu har vi njutit lite av det men nu börjar nästa utmaning.

Ja, vad kan man ha för målsättning tycker du? Jag hoppas se er över kvalseriestrecket i alla fall.

- Mmmm men jag tycker man ska spela för att ta sig vidare – till slutspelet. Det ska vi göra. Det är inte kul att spela för att säsongen ska ta slut tidigt (ingenmanslandplatserna 9-10) utan det är slutspelet som är roligt att komma vidare till så det tycker jag vi ska sikta på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kungen är tillbaka!

Marie Hallman sa...

RIkard och anonym: Känns som en viktig del av laget att ha med David. Han är inte den skickligaste spelaren men hjärtat är enormt och han är viktig som pådrivare och inofficiell ledare inom laget. Bra att AIK signade honom.