onsdag 5 maj 2010

Gustaf Wesslau "Jag får se till att höja mig om jag ska vara med där"


(Wesslau inför säsongen. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Nu är det officiellt – Gustaf Wesslau har skrivit på ett ettårskontrakt med Columbus.

– Det känns jättebra. Det tog några dagar med allt pappersarbete, tidsskillnad och sånt. Det tog lite tid att få ordning på allt, säger han.

Nu är det bara börja förbereda sig för den mördande konkurrensen:


– De har två riktigt bra målvakter i NHL nu (Mathieu Garon och Steve Mason), sedan har de två bra målvakter i AHL så det blir något att bita i. Det är bra målvakter när man är på den nivån så jag får se till att höja mig om jag ska vara med där.


Gustaf Wesslau har bara spelat en enda match på liten rink, i en U18 turnering i Tjeckien för några år sedan. Det räcker inte för att ta upp kampen med gänget där borta.


– Vi får se vad jag kan hitta för lösning på det. Jag kanske åker över och tränar med något lag där borta eller så kanske man har någon målvaktstränare som man kan åka över till och köra med lite innan. Sedan blir det fys här hemma så klart, innan man åker över till campen. Men visst, det gäller att komma så väl förberedd som man bara kan med allt vad det innebär av fys och teknikträning och allt annat.


Får du köra med Djurgården fast du drar?

– Ja de är väldigt snälla och trevliga och har sagt att jag får köra med dem nu (barmarksträningen), efter vad jag har förstått.(Slutspelet blev det stora genombrottet. Foto Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)

Om man vill vara elak så kan man säga att du sätter de lite på pottan här nu?

– Nja, nä jag var ju ute i god tid. Jag har hållit bra dialog med Djurgården hela tiden, vi har haft en diskussion om vad som händer. Så jag och Djurgården har skött det bra, båda parter. De har varit medvetna om situationen och så hela tiden.


När du skrev på för Djurgården, hade du på känn att det skulle bli så här då?

– Nej, det visste jag ju inte. Det hade gått bra mot Brynäs och Linköping och jag hade gjort en bra grundserie så visst fanns det intresse, någon scout som kom fram och ville snacka ibland men det var aldrig mer än så. Det är ju ett jävla steg från att en klubb är intresserad till att man får något konkret på bordet. Och under slutspelet så var det inte så mycket fokus på NHL, utan då var der mer att man ville ha fokus på att spela slutspel och skriva på för Djurgården och så, säger Wesslau och fortsätter:


– Djurgården har gjort ett bra jobb och utvecklat mig under de här två åren, så jag får tacka Djurgården för två fantastiska år med den fina utbildning som de har gett mig. Utan dem skulle det här (kontraktet med Columbus) inte vara möjligt. De har en bra organisation och att man skickar spelare på löpande band till NHL är ju ett kvitto på att organisationen gör något bra. Sedan vill jag plussa för Jonas Forsberg, du vet vad jag har sagt tidigare, han är en av de absolut bästa målvaktstränare som jag har haft. Han har varit till stor hjälp.


NHL-avtalet innebär, enligt Wesslau, att Djurgården får 225 000 dollar att dela med Borås och Malmö.


För egen del blev det alltså ett ettårskontrakt.


– Men jag är ju gammal ju, ha, ha, jag är ju 25!. Nä men de skriver längre kontrakt med dem som är nydraftade och yngre, i min ålder blir det ettårskontrakt. Nu handlar det om att visa vad man går för och kanske kan man sedan få en förlängning på kontraktet. Jonas Gustavsson skrev ju också bara på för ett år, det är så det fungerar när man kommer upp i åldrarna.


(Men var är saltstenen Gustaf? Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Var hamnar du om det blir farmarligan?

– Då blir det Springfield Falcons. Men som europeisk målvakt så… det är inte många målvakter utanför Nordamerika som kliver rakt in i NHL. Det som har lyckats med det är lätträknade så det får man helt klart ha med i beräkningarna även om man siktar så högt som möjligt. Men jag kommer inte åka hem till Sverige med svansen mellan benen bara för att det inte blir NHL direkt. Åker man över så lär man satsa helhjärtat. Det tänker jag göra i alla fall, säger Gustaf Wesslau.


Och han har så klart en hälsning till fansen, som hjälpt honom en bit på vägen under de här två åren:

– Ja det har varit två fantastiska år här i Djurgården, med slutspelet som extra krydda. Fansen har varit fantastiska, helt klart. De har jävligt stor del i Djurgårdens framgångar. Det är jävligt häftigt att spela inför dem, för de har gjort så att man har velat lyfta sig själva och de har gjort matcherna extra roliga att spela. De är fantastiska våra fans, helt klart, avslutar Wesslau.

(På väg mot nya äventyr. Foto Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)

Den som vill läsa pressmeddelandet från Columbus hittar det här.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för allt Wesslan! Och tack för att di finns Marie! Du är bäst.

Ska bli intressant att se vem som blir Djurgårdens första målvakt nu. Tellan? Riddarn? Larsson? Alla står utan kontrakt nästa säsong. Det bästa vore nog om Tellan skriver på. Då har man en målvakt som stannar kvar hemma och inte drar iväg till NHL efter 1 säsong, men tanke på hans ålder och att han har varit där.

Vem tror du att det blir Marie? Enligt Tomas Ros blir det Danne Larsson. Han säger även att Nisse Ekaman är klar för DIF. Hoppas han är rätt.

/ Lasse

Anonym sa...

Tror och hoppas på Tellan i DIF nästa säsong. Jag tror dock att Wesslan fått lite Hybris efter ett grymt slutspel. Det blir tufft därborta. Hur som helst så har vi kvar landets bästa hockeyjournalist i stan nästa säsong, Marie!

Berra

Marie Hallman sa...

Lasse: Tack snälla du för pepp! :D Du anar inte vad det betyder men det betyder mycket.
Jag tror INTE att det blir Danne. När jag frågade förra veckan i ett mejl, svarade han att han inte hade gett upp NHL-drömmen och ville avvakta oh se vad Detroit hade att komma med innan han ens gav es en tanke. Så räkna inte med honom. Nisse kan Ros möjligen ha rätt på men inte Danne tyvärr. Jag skulle sätta en peng på Ridderwall jr.

Berra: Tack du med :D Och tack båda för att ni läser! Jag tror han vet vad som väntar Wesslan, jag hoppas det i alla fall. Han är beredd på AHL och att kämpa, det bådar ju gott.

Jimmie sa...

Lycka till Kungen!

Anonym sa...

Tack för många bra nyheter Marie!

Kan du ta reda på hur mycket Wesslau kommer tjäna i NHL? Skulle vara intressant att se vad skillnaden är mot kontraktet hos Djurgården. Lönen kommer väl ändå stå på http://www.nhlscap.com/ om ett litet tag så den borde väl inte vara hemlig?

Marie Hallman sa...

Jimme: Kul att han lyfte sig när det som bäst behövdes!

Anonym: Tack själv för att du läser :D jo, jag vet inte när den kommer upp där men det är ju klart bättre än DIF kan jag säga. och jämför man med säsongen som gick så är det väldigt mycket bättre. Ska kolla med honom om han vill gå ut med det offentligt innan den kommer upp där på NHLPA, brukar ju vara känsligt det där.

Jonny sa...

Det är inte lätt att komma till en ny liga och vara helt "okänd"...

http://hockey.expressen.se/nhl/1.1977781/wesslau-forvaxlad-med-lack-i-nhl

Marie Hallman sa...

Jonny: ja jag såg det där, ha ha jag ska mobba deras scout för det misstaget har jag tänkt, he, he. Men det var ju lite humor att bland annat Bladet som ofta har fel bild och rätt ofta fel namn också på folk var en av dem som uppmärksammade blamaget.