tisdag 25 maj 2010

Samma lika regler för alla. Eller?

Björklövens framtida öde verkar något ... ska vi säga förvirrat.

Först begärde sig klubben i konkurs hos Tingsrätten, sedan har man samlat in pengar och fått skulder avskrivna även om bland annat politiker i kommunen nu plötsligt upprörs över att en tjänsteman lite "elegant" skrev av 760 000 (!) i fordringar efter ett beslut på egen hand som det verkar. Och därefter fått konkursen hävd av Hovrätten.

Tänk om Stockholms kommun skulle... nä just ja. Det kommer aldrig att hända. Inte i Solna heller. Men, det är ju en helt annan historia.

Den stora frågan är ju var Björklöven ska spela kommande säsong.
I allsvenskan eller degraderade några divisioner?

Följer man reglerna är det naturliga svaret degradering. Och jag vill betona att jag har inget emot Björklöven som klubb, verkligen inte. Men om nu reglerna ska följas så är det degradering som gäller.

Precis som det skedde när AIK flyttades ner till division 1B trots att man hade ekonomin i hockeyföreningen i ordning.
Den gången flyttades man ner på grund av att en tjänsteman i huvudföreningen, trots uppmaningar från både AIK hockey och förbundet, under lång tid sket i att skicka in de papper som krävdes för att visa att AIK i god tid och enligt alla regler, hade skiljts från huvudföreningen.

När papprena väl kom in var det kört. Då hette det att det inte spelade någon roll att ekonomin var i ordning eftersom papprena som krävdes för att bevisa detta kom in för sent. (För att beskriva den soppan lite förenklat).

Men min poäng är att den gången fanns inga förmildrande omständigheter, att tjänstemannen (som nu äntligen slutat på kansliet) gjort fel fällde AIK som skickades ner till division ett, trots en ekonomi som faktiskt var på plus.

Men nu, när Löven är på obestånd och till och med var försatt i konkurs den 30 april som är bokslutsdatum och det datum när ekonomin måste vara under kontroll, så verkar det här med regler och datum plötsligt inte vara så viktigt.

Eller hur man nu ska tolka Kenneth Fahlgren som är ordförande i HockeyAllsvenska Nämnden, som säger så här till hockeykanalen.se om att Löven var försatt i konkurs 30 april:

"Det är en omständighet som vi beaktar, ingen automatiskt diskvalificerande faktor. Kriteriet att man inte får vara på obestånd är egentligen kopplat till när vi ska göra en prövning innan kommande säsong."

Senast den 31 maj ska Björklöven lämna in underlag för prövningen, som årsredovisningar och handlingsplaner.

Och enligt samme Fahlgren, men nu i intervju med Västerbottenskuriren, så kommer ett beslut i mitten av juni. Förhoppningsvis.

Till VK säger Fahlgren att
" De (Löven) måste visa att de kan klara av kommande säsong"

Intressant detta.
Inte minst för Sundsvall som åkte ur allsvenskan men får tillbaka platsen om Löven inte får den och som går i väntans tider på ett besked var man ska spela.

Jag vill återigen betona att jag inte är ute efter Björklöven på något sätt. Däremot måste ju förbundet och ligorna komma överens om vattentäta regler. VAD gäller och NÄR. Så att alla vet från början.

Det här lär ju inte vara sista gången, tyvärr, som ett sånt här läge uppstår och för allas bästa borde det vara solklart för alla vad som gäller.

6 kommentarer:

Steffe J sa...

Och vem ska spela för klubben Marie? Klubben har just nu 0 (!) spelare kontrakterade för kommande säsong.

En helt ny spelartrupp ska byggas (låt vara med flera ur den gamla) men nya kontrakt ska skrivas med alla spelare (även med de tidigare spelarna då deras kontrakt revs i och med att klubben begärdes i konkurs), lön för hela säsongen ska förhandlas fram med varje spelare. Det är en sak att få fram pengar så att det precis räcker för att klara klubben från konkurs.
Nu måste klubben få fram ytterligare x antal miljoner för att kunna få ihop ett lag. Vi är snart i juni och de flesta trupper är spikade sånär som på någon enstaka spelare och säg den spelare som vill spela för en klubb med så massiva ekonomiska problem, där ovissheten är stor om klubben överlever säsongen och om man ens får ut lön denna månad.

Nej. Björklöven gör nog bäst i att sortera ur all gammal skit, börja om i tvåan och sedan arbeta sig uppåt igen. Det är enda rätta att göra om klubben ska överleva på sikt. Det som skedde nu var bara konstgjord andning på en mycket sjuk patient.

Marie Hallman sa...

Steffe J: Ja det är ju också ett problem. Men när jag frågade Galbraiths agent sa han att antingen gick konkursen igenom och då skulle alla kontrakt lösas upp eller så hävdes konkursen och då skulle alla kontrakt gälla...men intressant info där från dig att de rev alla innan det var klart om de skulle klara sig eller inte, agenten sa att det inte var klart. Men skit samma
Du pekar ju på två viktiga grejer här, vem vill spela för en klubb där ovissheten är total och även om man skrivit ner alla skulder hur ska man få ihop till löner när de första intäkterna inte kommer förrän till hösten.
Sommaren är ju en klassiskt jobbig tid för hockeyföreningar, inga intäkter bara utgifter i form av löner och har man då inte samlat i ladorna när det går att sälja biljetter och reklam mm så sitter man i skiten. Som Löven nu.
Jag håller med dig att det för Lövens del kanske är bättre att börja om i tvåan och försöka bygga på lång sikt även om det blir svårare ju längre ner i systemet som man börjar. (pga skillnader i intäkter mellan de olika serierna).

Erkki sa...

Bra artikel Marie, den borde du sälja till någon kvällstidning så att debatten kommer igång kring huruvida regelverkat har förändrats sedan AIK flyttades ner eller inte. Har de inte ändrats så är det solklart precis som du beskriver.

Jag tycker det vore oansvarigt av Björklövens styrelse att gå in i allsvenskan denna säsong med de förutsättningarna som de har för tillfället. De kommer bara att hamna i ett ännu djupare hål och nästa gång finns det nog ingen "snäll" figur på kommunen som skriver av skulder.
Nu har de ju chansen att börja om, inte med x antal miljoner minus, utan på något som liknar noll och det är en stor fördel.

Marie Hallman sa...

Erkki: Mmmm jag tycker att det är märkligt att ingen annan reagerat på just den aspekten. Men det är få som minns varför AIK åkte ner, det heter ofta att det var pga ekonomin men det var ju pga tomten på kansliet. Bisarrt i sig.

Jag tycker det är märkligt att tidsgränsen är flytande, om den nu plötsligt har blivit det för vad är det då för poäng med att ha en?

Men, men om de nu får sin licens så hoppas jag allt löser sig så att inte ökenvandringen bara fortsätter och blir ännu lite längre för de som nu ställer upp ekonomiskt och för klubben med att bland annat skriva av skulder och utföra tjänster utan att veta om de får betalt.

Steffe J sa...

Marie: Om du kollar här ser du hur blankt det är till kommande säsong hos löven...

http://www.eliteprospects.com/team.php?team=15

Björklöven har ett enormt arbete framför sig och när man läser i Västerbottenskuriren att det lokala storföretagen sviker, då blir det inte lätt att hitta finansiärer för att det ska hålla i hockeyallsvenkan.

För det är ju så nuförtiden - hockey kostar pengar, mycket pengar. Det är inte som för 25-30 år sedan när spelarna hade jobb vid sidan av och spelade hockey på fritiden. Och ännu längre tillbaka i tiden köpte ju spelarna sina skridskor och klubbor själva. Så är det ju inte idag när föreningen står för alla fioler.

Marie Hallman sa...

SteffeJ: Sant, men enligt de regler som gäller så löses kontrakten bara upp om klubben är försatt i konkurs och nu är den ju inte det längre. Verkar som tex Galbraith är inställd på att han måste stanna. Men jag vet inte, känns som för kort tid oc för lite stålar för att sy i hop detta. Det är ju som du säger DYRT att ha ett bra lag och kan de inte betala ut de löner som står i kontrakten så blir det kontraktsbrott och att man sopat undan skulderna räcker ju inte, krävs nya för att driva en säsong till. Knepig sits för både Löven, spelarna, finansiärerna och inte minst Sundsvall (och deras spelare/sponsorer) som väntar på besked detta