För er som var ute och svirade och skippade fredagshockeyn... här kommer en liten sammanfattning

SVERIGE-LETTLAND 4-2 (3-1, 0-0, 1-1)

MATCHEN: MMM.

SNABBANALYS:

Såg ut som en halvlugn men bra dag på jobbet. Typ. Ända tills fem minuter in på tredje då Lettland lite turligt får pucken över mållinjen med minsta möjliga marginal och med sin 2-3 reducering sätter press på Sverige. Men Kronorna höll emot med hårt jobb och kyla. Tony Mårtensson stängde sedan definitivt matchen med sitt 4-2 mål med två minuter kvar till full tid. Bra jobb, kul initiativ av många spelare men det saknas fortfarande hårdare spel på mål. Det måste komma mot Kanada som väntar på söndag.

MÅLEN:

Period ett:

1-0 (0.31) Magnus Pääjärvi-Svensson (Victor Hedman).

Drömstart för Sverige som gör mål efter 31 sekunder. En spelvändning bäddar för målet där Magnus Pääjärvi Svensson tunnlar lett innan han elegant sätter pucken mellan benen på den lettiske målvakten Masalskis.

1-1 (0.56) Martins Karsums (Janis Sprukts)

Inte lika kul för Tre Kronor när letterna kvitterar bara 25 sekunder efter det svenska ledningsmålet efter dräll i egen zon från både backar och Jacob Markström. Tre Kronor keepern la pucken på bladet på Sprukts som får på ett skott som Karsums styr in.

2-1 (5.08) Oliver Ekman Larsson (Fredrik Pettersson, Michael Nylander)

Ett fint skott från blå som går in bakom Masalskis, återigen bra jobb av Rickard Wallin med att skymma målvakten.

3-1 (14.30) Michael Nylander (Rickard Wallin, Christian Bäckman).

Nyllets första mål i det här mästerskapet. Fint passningsspel av Bäckman, Wallin och Nylander och ett snyggt mål av den sistnämnde.

Period tre:

3-2 (5.01) Martins Karsums (Janis Sprukts)

Karsums dribblar sig in framför mål, lägger i maklig takt pucken mellan benen på Markström som egentligen har pucken men lite olyckligt råkar styra in den med egna skridskon när han glider åt sidan.

4-2 (18.00) Tony Mårtensson (Carl Gunnarsson, Magnus Pääjärvi-Svensson)

Ett fint inspel från kanten sedan ett hårt och distinkt skott strax innanför blålinjen. Snyggt. Där stängde Mårtensson matchen.

NOTERAT:

* Marcus Nilson som inte har gjort mål på hela turneringen var nu bara någon millimeter ifrån att få in sin första puck för turneringen.

*Oliver Ekman Larssons mål var hans första senior-VM-mål i karriären

* Jacob Markström i mål. Okej insats av Brynäsmålvakten som drällde lite vid letternas första och lite olyckligt råkar styra pucken över mållinjen vid letternas andra mål. Men nu tar vi Monstret mot Kanada, väl?!

* Åldermannen Micke Nylander verkar gilla konkurrensen från kidsen, blir bara bättre och bättre för varje match han får spela.

* Fredrik Pettersson försökte i andra perioden sig på en Zorro, men det får bli en annan gång.

* Nyinplockade forwardsförstärkningen Micke Backlund åkte raka vägen från Abbotsford till Mannheim och rätt in i hallen och ut på isen. Helt okej insats för VM-debutanten med tanke på de förutsättningarna. Extra plus för den roliga mustaschen han redan hunnit samla ihop.