fredag 21 maj 2010

Per Nygårds: " De bästa spelarna måste fan gå i bräschen"


(Peter Forsbergs inställning. Ett föredöme för SSK:s nye sportchef Per Nygårds. Foto: Olsin sportfoto)

Det var klart redan förra veckan men nu är pappren påskrivna också.

SSK:s nye sportchef heter Per Nygårds, som efter tre år som assisterande i Timrå återvänder till klubben där han tidigare varit bland annat varit tränare för A-laget och J20-laget.


– Det är en intressant utmaning. Jag har jobbat i klubben i tio år tidigare och redan när jag var här förra gången var jag intresserad av chansen att få bli sportchef. Och nu blev det så, säger Nygårds.


Och det blir ett rejält kliv han tar nu när han lämnar tränarrollen för att bli sportchef:


– Det är ju lite annorlunda arbetsinnehåll. Som seniortränare tänker man lite kortsiktigt, bara för säsongen. Som juniorledare kan man i och för sig tänka mer på en utvecklingskurva men som sportchef får jobba mer långsiktigt då man ska tänka på nästa säsong redan när den här har börjat, säger Nygårds och fortsätter:


– Det gäller att vara på hugget både när det gäller rekryteringen av spelare till a-lag och juniorlag men också att få klart med alla ledare, medicinsk stab och allt sånt så att man inför nästa säsong har med sig så många som möjligt redan från början.


Det hinner du ju inte nu?

– Nej, det blir lite annorlunda den här säsongen, vi har pratat om det och jag har hyfsad koll på läget. De (klubbledningen) har jobbat på bra. Vi har fått tillbaka folk som Jocke (Eriksson) och Mattias (Carlsson) som har spelat i klubben förr och det tror jag är bra. Det är inte fel att ha många som har spelat i en klubb som juniorer och har känslan för klubben. Det har ju spelare som Pakaslahti också men det ger ändå en annan känsla, inte minst för publiken och sponsorerna och det tycker jag är viktigt, säger Nygårds.


Som till att börja med måste signa en back och en forward (eller en av dem två beroende på priset) samt se till att Tampa säger ja till utlåningen av Riku Helenius.


Han vill inte kommentera några av alla namn som har ryktats vara på gång till klubben då han helt enkelt inte hunnit sätta sig in i allt arbete som redan har gjorts ännu.


– Men jag har några förslag på killar som jag ska försöka jaga rätt på och kolla kontraktsläget med. Vilka det är vill jag inte heller säga, det är ju dumt att tipsa de andra klubbarna om vilka bra spelare som finns där ute…


Har du haft något att säga till om när det gäller de spelare som redan har värvats inför kommande säsong?

– Nej inte så. Det har varit några spelare som inte har kommit hit som jag inte tyckte det var rätt profil på. Det var några spelare som SSK frågade vad jag tyckte om längs vägen. Och då var det några som jag sa inte tyckte passade in på den karaktärsroll eller typ av människa som SSK skulle behöva värva och det gjorde man inte heller, säger Nygårds och fortsätter:


– Men de som väl är värvade – där har jag varken sagt bu eller bä. Där har jag inte haft några åsikter. Och finländarna blev väl klara före mig till och med?! Det är inte så att jag vill svära mig fri här utan jag säger bara att jag inte har varit med i den processen. Däremot så känner jag Mattias och Patrick Carlsson, det är fantastiskt att Linus Videll blir kvar. Sedan ska det bli intressant att se (Tim) Heeds och (Lukas) Kilströms utveckling. Båda kan förhoppningsvis ta ett stort kliv framåt.


På vilket sätt?

– Heed tror jag kan vara i en roll liknande David Rundblads och gå in varje match och spela med hög kreativitet både i pp-spelet och i passningsspelet. Kilström är mer fysisk, en Jonas Frögren eller Sanny Lindströmtyp, konstaterar den nye sportchefen.


Hans namn har nämnts i sammanhanget i flera veckor. Att det tog sånt tid innan allt var slutgiltigt klart förklarar han så här:


– Jag vet inte varför faktiskt. Men jag träffade styrelsen ett par gånger och Steffe (Jonsson, klubbdirektören) och Peter och Peter och det var väldigt noggrant med många tester så att man fick rätt profil på den man tog. Vi var egentligen överens för en vecka sedan men då åkte Steffe iväg så därför fick vi inte klart pappren förrän nu och jag tycker inte man ska gå ut med saker förrän det är helt klart.


Per Nygårds säger att han har bra koll på agenter och NHL-scouter och drar en lång radda namn på båda som exempel. Vilket kan behövas för att fylla de där sista platserna:


– Det känns som att vi måste vara noggranna där. Det är klart att många försvinner fort men det finns några bra spelare kvar därute. Problemet är väl att de inte är svenskar för där finns de inte något överflöd på bra spelare tyvärr. Sedan kommer ju några hem men där har ju Färjestad norpat några som Frögren och Axelsson… Jag säger inte att vi SKA värva utlänningar men det kan bli såna spelare också. Sedan finns det mycket jobb med att få ihop rätt attityd och go i hela klubben så det blir inte arbetsbrist i sommar direkt, säger han med ett skratt.


Vilken prägel vill du ha satt på a-laget och klubben om ett år?

– Att vi spelar ett tekniskt, taktiskt, fysiskt spel där vi har en bra avvägning mellan olika lagdelar. Men så är väl egentligen alla lag uppbyggda. Du har någon fysisk back, någon teknisk och så vidare så att man har balans mellan det fysiska och tekniska. Sedan måste man behärska kombinationen av hög fart med teknik. Det är viktigt med den spetskompetensen när man kommer upp i de viktiga matcherna. Då går det fort och då får det inte gå fel, säger Nygårds och fortsätter:


– En sak som är enormt viktig är att de flesta i laget jobbar extremt hårt. Det är något som måste finna hela tiden. De bästa spelarna måste fan gå i bräschen som Foppa och Yzerman och andra. Det finns andra spelare som är fantastiska men de vinner inte då de inte går i bräschen. Sedan har du de som gör det som en Nichlas Falk, Challe Berglund när han spelade, Jörgen Jönsson. När det drog ihop sig, då jävlar. Sedan drar de med sig hela gruppen. Om de som är starkast i gruppen har störst hjärta och störst driv, då följer de andra med.

Inga kommentarer: