torsdag 13 maj 2010

VM: Sverige-Tjeckien 1–2 (0-1, 1-1, 0-0 )

Vet inte hur många som såg matchen men för er som inte gjorde det…här är en liten summering.

MATCHEN: MMM+


SNABBANALYS:

Sämsta tänkbara start med en svensk krock, en otäck knäskada på Jimmie Ericsson och tjeckiskt ledningsmål, allt inom loppet av 54 sekunder.

Bra spel och många fina chanser i en fartfylld andraperiod även om det bara gav ett mål.

Halvvägs in i tredje låg Sverige på som bålgetingar runt Tomas Vokoun men tjecken var värsta muren i målet och tog allt.

Bra målvaktspel av Jonas Gustavsson också, det hade blivit större förlustsiffror utan hans fina insats i det svenska målet. Fick 37 skott på sig, tog 35.

Förlusten innebär att Sverige vinner grupp C men att vi ändå bara får tre poäng med sig till mellangruppsspelet där Sverige inleder som trea, efter Schweiz (med sex pinnar) och Kanada (med tre pinnar).

Nästa match blir mot Lettland i morgon.


MÅLEN:

Första perioden:

0-1 (0.54) Tomas Rolinek utan assist. Spel fyra mot fem.

Erik Karlsson drällde med pucken vid blålinjen, Rolinek snodde åt sig pucken, kontringsspurtade över hela isen och gjorde elegant mål stolpe (eller om det var målvaktsgrilla?) in i numerärt underläge.


Andra perioden

1-1 (4.03) Magnus Pääjärvi-Svensson (Rickard Wallin).

Fin dropp av Wallin bakåt till Pääjärvi-Svensson på vänsterkanten, Pääjärvi-Svensson klipper till ett halvlöst skott som ändå går in under armen på Vokoun.


1-2 (9.18) Petr Hubacek (Jiri Novotny)

Backslarv återigen, bäddar för ett två mot ett läge där tjeckerna iskallt passar bort Gustavsson och sätter pucken vid ena stolpen. Trist då Sverige dominerade spelet i andra fram till dess.


NOTERAT

* Bröderna Jonte och Jimmie Ericsson har drömt om att få spela ihop igen. Nu hann Jimmie knappt med ett byte förrän han och Marcus Nilson krockade och inre ledbandet gick så käpprätt åt skogen att han inte ens kunde ställa sig upp. Skellefteåforwarden försökte förtvivlat komma upp på fötter flera gånger men benet bara vek sig och nu är det forwardsbrist. Inte bra.


* Skönt rävspel i första av Tre Kronor när Jagrs klubba gick av och hamnade i det svenska båset. Svenskarna vägrade först lämna tillbaka klubban och gav inte med sig förrän tjeckiske lagkaptenen Rolinek, uppbackad av domare, krävde stickan tillbaka, he, he.


* Ottawabacken Erik Karlsson hade en tung kväll då det var hans misstag som låg bakom tjeckernas mål. Men, det finns ju fler på isen och bara ett mål av Tre Kronor framåt är inte godkänt.


* Tony Mårtensson är inte sig själv riktigt just nu. Måste visa sig mer och vara den härförare som han kan vara.


* Stolpskott av Johan Harju i halvvägs in i tredje.


CITATEN

”Lite men man har nött den där jävla stolpen några gånger nu, så det var kul att det gick in”

(Magnus Päärjävi Svensson svarar i Viasat på frågan om han var förvånad att hans lösa skott gick in)


”Det är för lite panik i de andra lagen när Sverige går på mål”

(Viasats expert Calle Johansson vill se fler och aggressivare svenskar på mål)


”En okej match. Just nu känns det surt men samtidigt så, gör man bara ett mål så vinner man inga matcher”

(Klockren matchanalys av Niklas Persson i Viasat efter matchen).


”Det är synd i såna här lägen att Bergfors kände som han kände. Annars hade han varit med om han hade varit kvar.”

(Bengt-Åke Gustafsson är efterklok efter matchen.)


UTROPSTECKNET:

Magnus Pääjärvi-Svensson går från klarhet till klarhet. Att han var en av de sista in i det anmälda VM-laget känns verkligen märkligt. Det är lätt att glömma att han bara är 19 år, men oj vad kul det kommer vara att fortsätta följa hans karriär.


FRÅGETECKNET:

Tre Kronors forwardsbesättning blir bara tunnare och tunnare. Senaste skadan gör att Sverige nu bara har elva forwards. Backar är det dock gott om. Kanske läge att flytta upp offensive Erik Karlsson och låta någon av Rundblad och Lindström att kliva in på backen? Eller bita huvudet av skammen och ringa Niclas Bergfors? Om nu inte han har dragit till semester i något varmare land eller något…

4 kommentarer:

Unknown sa...

Ring in Ölvestad nu, så det blir lite fart och fysik i det här sjukt snälla laget.

Marie Hallman sa...

thomas: tror han är lite ringrostig nu efter en månad utan träning ;) men jag håller med dig i tanken. Behövs lite mer jävlar anamma!

Unknown sa...

Jo han är nog det, men det är ju till kvartsfinalen han skulle behövas och dit är det någon vecka så det är bara låta han spela sig i form i andra rundan :D

Har du förresten någon inside varför han inte är med. Har han tackat nej eller var han inte tillfrågad? Skandal om han inte fick frågan.

Tycker för övrigt att BÅG egentligen bara tagit ut ett gäng lirare och ingen som tar det skitiga jobbet. BÅG verkar enbart gått efter poängskörd när han tagit ut laget. Ska dock sägas att Fredrik Pettersson var en frisk fläkt idag, men det räcker ju liksom inte.

Tack för en kanon blogg förresten

Marie Hallman sa...

thomas: Ingen aning faktiskt. Ingen idé att fråga BÅG heller, har försökt ställa sång frågor förr men har bara fått goddag yxskaft eller "jag vill inte prata om de som inte är här, bara om de som är det" tillbaka så jag vet att det är lönlöst.

Jag hade gärna sett Krüger i VM föresten, hade varit kul.

Tack för pepp och tack för att du läser också!! :D