lördag 15 maj 2010

Marie möter: Danne Larsson - del ett


(Danne Larsson har gjort två säsonger i Detroits organisation, här i Globen under NHL-premiären. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Första säsongen i Nordamerika blev en succé.

Den andra har varit lite tuffare för Daniel Larsson och hans Grand Rapids.

Lagmässigt har det varit ruskigt upp och ner. Vi har inte spelat bra överhuvudtaget i laget på hela säsongen. Eller nu på slutet så fick vi ihop laget men i övrigt har det varit från och till hela säsongen, säger den förre Djurgårdsmålvakten.


Förra året blev det fem nollor i grundspelet, spel i AHL:s all star match och lovord från alla håll.

Den här säsongen missade Grand Rapids slutspel.


Daniel Larsson fick nöja sig med en nolla men tog ändå en vinst mer än förra säsongen, 23 vinster, och det med ett minst sagt mycket mer svajigt försvar framför sig än förra vintern.


– Jag vet inte varför men vi har inte spelat så bra tillsammans i laget på något sätt. Året före spelade vi tillsammans mycket bättre, allihop och då var det mycket lättare också.


Detroit plockar ju folk lite då och då från laget, har det påverkat?

– Jo, det blev några uppkallningar och grejer mitt i säsongen när vi redan hade det riktigt tungt. Att tappa de bästa spelarna i det läget gjorde inte att det gick bättre precis… säger Larsson som ändå är hyfsad nöjd med sin egen säsong:


– Det har gått riktigt bra ändå. Jag har tvingats spela riktigt bra för att vi skulle vinna matcher så säsongen har varit bra för mig ändå, även laget placerade sig riktigt dåligt och kom sist i vår division, trea från botten totalt tror jag.


Är det stor skillnad på att spela säsong nummer två jämfört med den första?

– Nja, nä. Spelmässigt är det ingen större skillnad så där. Men man är jävligt beroende av vad man har för lag. Det kan skilja sig åt jäkligt mycket. Ena dagen har du ett gammalt rutinerat lag, nästa säsong är det bara rookies.


Men visst finns det fördelar, framför allt vid sidan av isen:

– Det blir ju lite lättare när man vet exakt vad som försiggår. Man är mer förberedd på resor, kan förbereda sig på ett helt annat sätt till exempel när det gäller att veta vad man ska ta med sig på resorna, när, var och hur man ska äta. Vilka restauranger som funkar när man är på resa.


Skönt att slippa leta efter mathak och så?

– Ja ungefär så. man har koll, vet vad som finns var på alla ställen, säger Daniel Larsson.



Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)



Men andra året innebär också att kraven från både Detroits och Grand Rapids klubbledning höjdes:

– De har ställt högre krav på allihop. Säger att de vill att man ska göra bättre resultat än förra året, såna saker. Men det beror ju lite på hur laget man har framför sig är också.


Kollar man på statistiken så har du en vinst mer än förra året, du har ungefär samma snitt på insläppta mål (2,85 nu, 2,76 förra vintern) och nästan samma räddningsprocent (90,7 % då, 90,3% nu). Och det trots ett sämre lag och fler matcher, då måste du alltså ha spelat bättre nu?

– Jo men de är mycket där borta för att bara kolla statistiken… Men ser man det i stort, så var det här en bättre säsong för mig i och med att vi hade ett sämre lag. Jag var spelmässigt bättre (nu jämfört med förra vintern.), säger Danne Larsson.


Förra året fick han dela målvaktsjobbet i Griffins med Jimmy Howard som den här säsongen tog klivet upp i Detroit där han fick spela 63 matcher under grundserien.

Howard ersattes av Thomas McCollum, tanken var att en ny tuff konkurrenssituation skulle sporra både McCollum och Larsson men det gick inte riktigt som organisationen hade tänkt sig.


– De hade tänkt sig att han skulle vara lika bra som Howard. Att han skulle vara bättre än jag och de sa att ”du får passa dig för honom, du måste verkligen kriga för att få spela” men så blev det ju inte riktigt. Jag tror inte han vann en match på fyra månader där ett tag, Så han levde inte upp till förväntningarna på så sätt.


Spelar det någon roll då? Att man inte får lika tuff konkurrens?

– Äh, man vänjer sig vid det också.


Fast när jag har läst lokalmedia på nätet så har det sett ut som att i alla fall media har haft dig som förstekeeper?

– Jo, de gjorde det i och med att jag var där tidigare så… men de (Detroits organisation) tyckte att han såg så bra ut på försäsongen så därför tyckte de att han skulle kunna ta min plats.


(Texten fortsätter i inlägget under...)

Inga kommentarer: