onsdag 19 maj 2010

Silly season AIK: Anders Gozzi om läget - bara en forward kvar


(Jonas Andersson, högst upp på AIK:s önskelista. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Dick Tärnström förlängde häromdagen, Brynäsbacken Peter Nolander blev klar i dag (onsdag). AIK meckar på med lagbygget men nu är det nästan färdigt:

– Ja, nu har vi bara en forward kvar, säger sportchefen Anders Gozzi till bloggen.


Och det är ingen hemlighet vilken forward man helst vill ha:

– Vi håller på och jagar Jonas (Andersson). Det gör vi.


Det låter tufft, med tanke på hur bra det går i VM för honom och med tanke på hur bra han har gått i KHL och SM-liiga de senaste åren?

– Ja, så är det ju så det är stor risk att han blir NHL eller KHL-proffs, vi går väl som tredje hand här.


Men ni pratar med Jonas?

– Ja, vi har pratat mycket med honom, bland annat nu när han var ner på Ritorp och tränade innan han körde igång med Tre Kronor. Han brukar ringa när han är hemma och komma ner och köra mellan säsongerna. Han har varit med och spelat och tränat med oss och så, säger Gozzi och fortsätter:


– Vi har känt varandra i många år, han var ju i AIK när han kom upp som junior och jag känner honom sedan den tiden och sedan har han och jag träffats när han varit ner och kört på Ritorp och så.


Det är bra i det här läget, att ni har den vänskapen?

– Ja, mycket i det här handlar ju om relationer och så.


Men eftersom Jonas Andersson, som sagt, mest troligt kommer att få fina erbjudanden från NHL och KHL som AIK inte kan matcha, så har Gozzi så klart ögonen på fler spelare.


– Ja, vi har flera spelare som vi har pratat med. Jonas är det enda namn jag kan gå ut med så här, för han har ju sagt själv i media att han snackar med oss, så det är inga hemligheter. Men vi har så klart andra alternativ, det har vi.


Hur långt framme är ni där då? Med de andra alltså?

– Vi har inte kommit till något kontraktsläge än utan det är mest att man pratar och känner sig för och lyssnar och så. Men jag tror att efter VM, när det är slut så kommer det att rassla till rejält.


Med det sagt, om VM alltså, så antar jag att det framför allt är spelare från den här sidan av världen och inte i Nordamerika som ni tittar på?

Ja, vi söker ju spelare här i första hand men går inte det så får man ta nästa steg och titta på vad som kommer loss i AHL. Sedan har vi (Georges) Laraque, men där får vi se vad som händer. Vi har inte pratat med honom än eftersom vi inte får göra det, säger Gozzi och fortsätter:


– Han blir disponibel först när de (Montreal) har köpt ut honom men det är så NHL-reglerna är. Vi får inte ens kontakta honom och snacka lite, utan måste vänta tills han är utköpt och tillgänglig.


När blir det?

– Jag vet inte men jag skulle gissa att de köper ut honom i mitten av juni.


Vad gör ni om ni hittar en annan forward innan George Laraque är tillgänglig att börja snacka med?

– Ja, då är det som det är. Man får göra en avvägning om vi hittar någon innan dess och fundera lite på ska vi köpa den här killen eller inte.


Backen Darius Kasparaitis är också ett namn som har förts fram. Hur är statusen där?

– Det är ytterst tveksamt om han kommer att kunna lira, på grund av kroppen. Han har varit sönder i ett helt år och har haft massor av skador så vi får se när han kommer ner och gör ett försök at träna och så men det känns verkligen som ett långskott nu. Men vi får se, säger Gozzi.


Livet som sportchef i elitserien har varit minst sagt hektiskt den första månaden efter avancemanget men, det är angenäma problem som Gozzi står inför nu.


Samt en hel del trevliga spinoffeffekter av avancemanget uppåt, bland annat i form av mycket större intresse från tänkbara samarbetspartners:


– Javisst, det har vi verkligen märkt av. Jag har själv varit med och dragit in massor med miljoner i sponsorpengar på den här korta tiden. Det finns helt andra öppningar för såna saker när man spelar i elitserien. Jag tror att vi kommer komma upp i det dubbla med intäkter från sponsring och sånt. Det är helt klart lättare att sälja nu, säger Gozzi.


Biljettförsäljningen ligger inte på hans bord, så de siffrorna hade han inte i huvudet när vi pratades vid. Men jag kommer att kolla och återkomma med det senare.



(Peter Nolander i Brynäsdressen, nu har han kritat på för AIK. Foto: Olsin sportfoto.)



När det gäller nyförvärven så säger Gozzi så här om…


Peter Nolander, back från Brynäs:

– En väldigt bra skridskoåkare, en bra tvåvägsback både defensivt och offensivt. Men den största kvaliteten är att han är väldigt trygg att ha i ett lag varje dag. Han gör ett rejält jobb varje dag och är en sån kille som vi sökte. Han passar precis in i den profil som vi vill ha.


Patric Blomdahl, f, Frölunda:

– En AIK-kille som har bra karaktär och som alltid gör sitt. Han står för kraft och fart.


… Josh McNevin, b, Växjö:

– Honom har vi också sett en hel del. Han är en spelande back, är väldigt konstruktiv och kommer att bidra med mycket till power play.


… Victor Fasth, målvakt från Växjö:

– En väldigt bra målvakt, en kille på väg uppåt. När han är hel så är han jätte, jättebra och helt klart en elitseriemålvakt. Vi har ju mött honom i flera år nu så honom hade vi jättebra koll på.


Ni behöll Christopher Heino Lindberg också, fast han har haft en hel del problem med skador han också?

– Ja, och visst är det alltid en liten chansning då men vi ser det som två väldigt bra målvakter när båda är hela.


Ni behöll en stor del av gänget som tog er upp. Jag antar att ni har en tanke med det?

– Ja, vi tycker att vi har många bra spelare och att det finns potential i dem som var med och tog oss upp. Därför ville vi behålla många av dem, avslutar Anders Gozzi.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle vi få in Andersson ser forwardssidan bra ut, backsidan ser lite klen ut enligt mig men vi får se hur det går.

Man får vara nöjd om vi undviker kval men så är det att vara nykomling

Marie Hallman sa...

Anonym: jo, det är klart att man ska sikta på slutspel men visst är undvika kval en bra första målsättning med tanke på att man är nykomlingar med allt vad det innebär. Viktigast av allt är att hålla sig kvar så att man får ekonomi för att fortsätta jobba på att bli ett etablerat lag i es igen.

Jerker sa...

Gozzi säger emot sig själv... dels så säger han att det kommer att rassla till så snart VM är slut (i nästa vecka alltså) samtidigt säger han på frågan om Laraque: "– Ja, då är det som det är. Man får göra en avvägning om vi hittar någon innan dess och fundera lite på ska vi köpa den här killen eller inte."

Om det ska rassla till innan VM så lär de ju ha hittat någon redan då, eller hur? Och då blir det inget med Laraque. Varför då ens vänta på Laraque?

Marie Hallman sa...

jerker: ja men han säger ju att det mest troligt blir någon annan. Men att Laraque är ett alternativ om de inte hinner signa någon "bättre" innan så jag tycker inte det blir så konstigt. Men det är ju alltid ett chicken race det där. De har ett helt annat sätt att se på tiden på andra sidan pölen, deras säsong slutar ju mycket senare och där förhandlar man inte under säsong som här där förhandlingarna bara startar tidigare och tidigare. Så det blir lite krock där och is i magen - om man nu anser att det är värt att vänta. Men får AIK Jonas A så skiter de i Laraque. Men får man inte JOnas eller liknande så kan det vara värt att vänta... typ.