söndag 16 maj 2010

VM - Sverige Kanada 3–1 (1-0, 2-0, 0-1)


Skön seger mot Lönnlöven! Trots de blå tröjorna... här, en sammanfattning för er som missade matchen eller känner för att suga på segerkaramellen lite till...(Jonas Andersson! var nära, nära, ett äkta hattrick. Foto: Andreas Grandin)


MATCHEN: MMM+

SNABBANALYS:
En solid och bra insats av ett piggt Tre Kronor som bara växer och växer för varje match som går. Bra försvarsspel och samspel mellan backar och målvakt. Kreativa forwards, bra initiativ och så stor offervilja hos spelare som Niklas Persson. Sverige gick dessutom hårt på mål, äntligen. Fortsätter det så här så blir det riktigt kul.


MÅLEN:

Första perioden

1-0 (2.35) Johan Harju (Andreas Engqvist, Oliver Ekman-Larsson)

Dräll av kanadensiska backar öppnade för ett snabbt ledningsmål av Harju som blev helt friställd fick pucken av lagkamrater och väntade lugnt ut målvakten Chris Mason som gick till vänster, då sköt Harju till höger.


Andra perioden

2-0 (1.47) Jonas Andersson (Jonathan Ericsson)

Andersson kommer på kanten, åker över blålinjen och dra på ett skott som inte är helt otagbart men Chris Mason släpper in pucken ändå.


3-0 (4.51) Jonas Andersson (Niklas Persson)

Persson jobbar bra bakom Kanadas mål, kickar fram pucken, tar några skär ut mot hörnet, spelar in pucken till Andersson som står välplacerad i slottet och bestämt sätter trean till vänster om Mason som blir utbytt precis efter målet.


Tredje perioden

3-1 (6.57) Brooks Laich

Kanada bröt ett svenskt uppspel, Laich kom helt fri och vick, vick, kroppsfintade bort Gustavsson och la snyggt in pucken i mål.NOTERAT

* När Sverige gjorde 3-0 efter 4.51 i andra lackade Kanadas coach och slog till med ett målvaktsbyte. Ut med Mason, in med Chad Johnson som inte ens hann värma upp. På med masken och in bara.


* Jonas Gustavsson gjorde en kanonmatch men fick också bra hjälp av försvaret, som när Matt Duchene fick ett kanonläge i mittenperioden och Jonte Ericsson såg att ”Monstret” behövde hjälp och slängde sig fram och räddade pucken.


* Jonas Anderson var nära ett äkta hattrick då han efter drygt knappt åtta minuter fick ett superläge i slottet, men fick se pucken stanna precis på mållinjen.


* Tre Kronors lagkapten och tillika bäste back, Magnus Johansson, tvingades lämna matchen halvvägs in i tredje efter en smäll strax ovanför knäet. Klev av med naprapaten i hälarna. Sa efteråt att han tog det säkra före det osäkra och vilade sista tio och hoppades få besked om det bästa till i morgon.


* Johansson fick för övrigt guldpucken och var lite lätt tagen av det. Men konstaterade också att han inte berättat för Tony Mårtensson att han var nominerad och vice versa och att de fick läsa om det i tidningen.


* Segern innebär att Sverige inte behöver riskera att möta superfavoriten Ryssland i kvartsfinalen.


CITATEN

”Han är som en sil nu den här målvakten, det är bara ösa på”

(Viasats expert Calle Johansson sågar Chris Mason vid fotknölarna.)


”Allt kan ju bli bättre, vi kanske skulle ha vunnit med 7-0 så hade ni varit nöjdare”

(Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson tyckte att Ola Wenström och Johan Tornberg var onödigt gnälliga efter matchen.)


” Vi ska inte vara en maskin som spelar likadant hela tiden, vi har ju individer på isen.”

(Gustafsson förklarar lite av taktiken)


”Jag vet ju vilka som var nominerade så det här är stort för mig”

LHC-backen Magnus Johansson var glad efter att ha fått guldpucken.


UTROPSTECKET

Jonas Andersson! Som har varit bra hela mästerskapet och nu fick in två puckar också. Som Calle Johansson sa: ”Bra saker händer bra människor.”


FRÅGETECKNET

Hur är Kanadas form egentligen? De såg – utan att ta något ifrån Tre Kronor – lite väl bleka ut i stundtals av matchen och frågan är ju om de inte är bättre eller om de kör en klassiker och lurpassar lite nu för att sedan hugga till som en kobra när väl slutspelet börjar.

Inga kommentarer: