lördag 22 maj 2010

Jonas Andersson inför VM-semin: "Att alla verkligen vill offra sig är så häftigt "


(Jonas Andersson ångar på, nu i semifinalen mot Tjeckien. Foto: Andreas Grandin/arkivbild)

Semifinal - och nu krävs det revansch på Tjeckien för 1-2 förlusten senast för att hamna i en drömfinal mot Ryssland.

Då är Jonas Andersson laddad till tusen:

– Ja, allt känns bara bra! Vi har en fantastisk stämning i laget, det är jättebra, säger Tre Kronors succéforward.


Det var inte många som visste vem han var före VM startade.

Men de snabba benen som går och går, vinnarinstinkten, viljan att offra sig och fyra mål på det har gjort att de svenska fansen har fått upp ögonen för Lidingökillen.


– I förra matchen (kvarten mot Danmark) hade vi allt att förlora. Det har vi väl nu med, men det här är mer ett delmål, så det är bara att köra. Vi har satt en hög målsättning och det är skönt att vara en del av ett lag när man har så här bra stämning och alla kämpar så för varandra som vi gör, säger han glatt från hotellrummet i Köln.


Det på förhand utdömda och till stora delar unga laget, med massor av debutanter, har visat hjärta och attityd.

Sånt uppskattas.


Och själv förklarar Jonas den fina stämningen med:

– Att vi har en bra mix av äldre rutinerade spelare och unga killar som alla tillsammans gör ett jättebra jobb. Och det är just känslan när alla vill upp på samma nivå och det här att alla verkligen vill offra sig för att ta sig till den nivån som är så häftig. Det är inte alltid det är så i ett lag men nu är stämningen så här skön och det är verkligen kul.


Någon i laget som ser till att höja stämningen extra när det behövs?

– Nja, det är inte det och vi pratar inte så överdrivet mycket heller men det är mycket som är positivt som att när man kommer tillbaka till bänken och har gjort något bra så får man veta det direkt. Det är mycket pepp, atmosfären är bra, det är en skön blandning av lek och skoj och allvar. Det är lek och skoj när det går men allvar när det är allvar och alla drar hela tiden åt samma håll, det är det som är det härliga, säger Jonas Andersson.


Han har gjort fyra mål så här långt, det är bara Tavares (sju mål) och Ovechkin (5 mål) som har gjort fler i det här världsmästerskapet.

Målen och som tidigare har nämnts attityden, farten och tekniken har gjort att lovorden har haglat från alla håll – här hemma.


Hur mycket av den här löööövebombningen har du märkt av där nere?

– Jag har inte hört alls, he, he. Jag har pratat med dem där hemma som har sagt att jag har fått beröm i tidningar och tv och så men jag har inte hört någon själv.


Har du varit så här bra hela säsongen eller har du supertoppat formen nu?

– Nä, ha, ha, ha. Det är svårt att säga, eftersom jag har haft skador (bruten fot, två gånger bland annat) i vinter så var jag väl inte så bra precis när jag kom tillbaka men jag började säsongen bra och har varit nöjd med spelet hela säsongen under den tid jag har spelat för då har det känts bra och det har fortsatt in i den här turneringen. Jag tränade hårt innan LG Games och det var kanske därför det inte kändes så bra där (under LG Games) men nu känns det bra…


Du har gjort fyra mål totalt så här långt och det kunde ha blivit hattrick i en match där?

– Ja, det var lite irriterande att det inte blev något, inte för matchen för där spelade det ingen roll men det hade känts jätteskönt på det personliga planet att få göra ett mål till, säger Jonas Andersson.



(Foto. Andreas Grandin/arkivbild)



Succén i VM har lett till spekulationer om alla möjliga nya klubbadresser till hösten bland andra SSK och AIK samt flera NHL och KHL lag. Men:

– Jag kan vara ärlig och säga att jag verkligen har ingen koll på det där. Jag har sagt att jag vill vänta tills VM är över. Jag har ingen aning om vilka NHL-klubbar som är intresserade. Jag vet att det är några men vet inte vilka. Vet bara att det har varit folk därifrån som har sett mig och tyckt att det har gått bra. Men jag har inget kontraktsförslag som jag funderar på, och det är helt ärligt eftersom jag hela tiden har sagt att jag tar det där när jag kommer hem. Jag har medvetet valt det då VM spelas under en så kort tid och det är skönt att fokusera helt på turneringen först.


Men du har pratat med AIK:s sportchef Anders Gozzi?

– Ja, det har jag, och jag har hela tiden varit ärlig med honom och sagt att med rätt erbjudande från NHL så är det första prioritet.


Gozzi sa att du varit rätt mycket nere på Ritorp och kört mellan säsongerna, genom åren. Då när du har varit hemma i Stockholm?

– Jo jag har varit en hel del där, vaktmästarna och AIK har varit jättejusta och låtit mig både köra själv och i lag med en del, så de har verkligen varit justa mot mig allihop, säger Jonas Andersson glatt.


Bakom honom på hotellrummet jollrar sonen Wilhelm, eftersom Jonas har sett till att få ner honom och sin käresta, Frida till Köln för att ladda lite extra under VM-slutspelet.


Men vad krävs då för att ta revansch på tjeckerna efter 1-2 förlusten tidigare under VM?

– De kom ut i ett väldigt högt tempo senaste och lär göra det igen så det gäller att vi är redo, det var vi inte senast. Sedan kom vi in bra i det och förde matchen och det tror jag är nyckeln. Vi ska föra matchen och spela vårt spel, för då tror jag att det kan gå vägen.


– Sedan kan det ju gå lite hur som helst när det bara är en match som allt avgörs på. De är bra men det är vi med och det gäller att vara hetast för dagen. Och med vår inställning och lagmoral så tror jag att det kan bli vi som tar hem det.


Ni har ett gäng unga spelare i laget, flera debutanter i VM-semifinalsammanhang. Ingen risk att de blir nervösa?

– Nej, ha, ha det tror jag inte, speciellt med tanke på att det inte har sett ut så tidigare. De har ju struntat helt i att vara nervösa så det tror jag inte att de kommer att vara. De kommer att spela lika bra som hela laget, det är jag säker på.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kommer det sig att AIK kommer på tal men inte SSK? Dumt att inte fråga när du borde ha koll på att de visat intresse enligt någon tidning/webbplats. Trist att du sumpade det.. :-(

Tack för att du försöker!

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag ställde faktiskt frågan som så att AIK coh SSK med flera varit intresserade men han sa inget om SSK. Däremot kommenterade han det som Gozzi har sagt om att han är nere på Ritorp emellanåt och tränar, något han inte har gjort i Templet. Så frågan ställdes men det är inte alltid jag tar med precis allt vi har pratat om i artikeln och eftersom han inte sa något själv om SSK utan bara pratade om AIK så skrev jag inte SSK i frågan men visst kan jag lägga till det så att det "ser bättre ut"

Anonym sa...

Varför skriva om SSK när det inte ens verkar intressant?

Anonym sa...

Jonas kommer inte gå till SSK, i elitserien är det bara AIK som gäller.

Jerker sa...

Jag förstår inte ens varför Beirut är med i bilden. Han är Gnagare och det känns självklart att det blir AIK om det inte blir NHL. Beirut kan sluta hoppas. Vem vill frivilligt spela långt ute i förorten när AIK finns i Elitserien och som kommer att komma högre än Beirut i tabellen kommande säsong?

Marie Hallman sa...

Anonym och Jerker: Jag tror också att AIK ligger långt före där men tyvärr för Gnagets del, så lär han hamna i en NHL-klubb. Det är hans prio ett i alla fall.

Anonym sa...

Hahaha råttorna här fått storhetsvansinne som resten av "klubben".. truppen ser inget annat än allsvensk ut så det är tur att ni har attityden. Nästa säsongs strykgäng med Luleå!

AIK här redan gjort av med 28mille på skulder, sedan började man värva. Syns det tror ni? (asg)