söndag 9 maj 2010

VM - premiär, Norge-Sverige


(Detroitbacken Jonte Ericson är - kanske - på ingång. Ett glädjande besked samtidigt som Tre Kronor premiärslog Norge med 5-2. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Jäpp, matchen är redan i gång men jag hade lite beslutsångest om jag skulle göra ett inlägg efter eller om jag skulle köra live framför tvn.

Får bli någon slags kombo tror jag. Lite halvlive. Om man kan säga så? So here we go...

Norge - Sverige 2-5 (0-2,1-o,1-3)

MÅLEN:
Period ett:
0-1 (6.43) Mattias Weinhandl (Magnus Pääjärvi-Svensson)
Snyggt mål av Weinhandl som även hade en kalaschans precis innan. Här grävde han fram pucken i hörnet, vände bort hela norska försvaret när han jobbade sig in framför och förbi kassen och från höger om målet iskallt fintar ner norske målisen och elegant lyfter in pucken.

0-2 (12.45) Erik Karlsson (Rickard Wallin) spel fem mot fyra.
Klockren tek av Wallin, spikrakt bak till Karlsson som klippte till och pangade in pucken fyra sekunder in på det numerära överläget.

Period två:
1-2 (00.20) Patrick Thoresen (Anders Fredriksen, Jonas Holös) spel fem mot fyra.
Snabb reducering av Norge som spelade sig igenom ett passivt svenskt försvar. Extra bitter att det bara var två sekunder kvar av Erik Karlssons utvisning när målet kom. Målet såg inte helt otagbart ut. Eller som kommentatorerna sa på Viasat "det där skottet hade han nog velat få på sig igen".

Period tre:
2-2 (04.57) Henrik Solberg (Anders Fredriksen, Patrick Thoresen)
Jamen herregud! Norrmännen fick fri väg ner mot svenska målet, ett par snabba passningar i snabb fart längs kanten, diagonalpass till Solberg och så bara smack. Vad är detta? Vakna nu Kronorna.

2-3 (7.08) Mattias Weinhandl (Magnus Pääjärvi-Svensson).
Sverige fick lite fart på buggarna efter 2-2 målet. Tredje blågula målet var som taget från skolboken. Puck upp från kortsidan till blålinjen, hårt skott och styrning, mål. Puh.

2-4 (14.31) Magnus Pääjärvi-Svensson (Rickard Wallin)
Mattias Weinhandl skymde bra framför Grotnes, Wallin la ett skott som Pääjärvi-Svensson på passligt var på och styrde in vid ena stolpen bakom Grotnes som hade full upp med Weinhandl och slängde sig runt för sent för att få stopp på pucken.

2-5 (17.43) Mattias Weinhandl.
Hattrick från Weinhandl som fick på ett kanonskott från toppen av ena tekningscirkeln. Eminent skymning av Wallin framför norske keepern.


NOTERAT:
* Magnus Pääjärvi-Svensson och Jonas Andersson som stått utanför laget anmäldes inför matchen och tog plats i laget. Pääjärvi-Svensson fick spela i andrakedjan med Rickard Wallin och Mattias Weinhandl. Andersson sattes upp som extraforward tillsammans med Andreas Engqvist.

* Michael Nylander utanför laget fortfarande. Känns lite märkligt.

* Sverige fick ett mål bordömt för interference ungefär halvvägs in i första. Jimmie Ericsson fick in pucken men ansågs också ha interferat någon, oklart om domaren menade målvakten eller backen.

* Och bara för att jag sa i snabbanalysen att Jonas Gustavsson kändes trygg så kom det en liten blunder där vid Norges reducering till 1-2.

* Detroitbacken Jonte Ericsson har, enligt Hockeybladet, tackat ja till spel i VM där han då får spela ihop med brorsan Jimmie för första gången sedan junioråren i Vita Hästen. Frågan är ju vem av de ännu ej anmälda backarna, dvs David Rundblad och Sanny Lindström som får åka hem.

* Edit: Och frågan är ju om det blir någon Jonte. Efter matchen lät det på förbundskaptenen som att andra kunde gå före. Se artikel ovan.

* Hoppsan, Norge var nära att kvittera 12 sekunder in i tredje. Gustavsson hade lite hjälp av stolpen där tror jag (som har en mindre bra tv-bild, väldigt grynig, tack för det com hem...).

* Och där satt den! 2-2 av Henrik Solberg från norska mästarna Stavanger. Ska det bli en tredje skräll???? Ska man verkligen behöva vara nervös i tv-soffan mot Norge???

* 2-2 blev en väckarklocka för vissa, Weinhandl gav Sverige ny luft med sitt 3-2 mål. Det tackar vi för

*Två assists och ett mål av VM-debutanten Päärjärvi-Svensson nu. Det var ju en himla tur att Bengt-Åke tog jättetalangen till nåder och anmälde honom i laget precis före premiären.

* Weinhandl som hade ett tungt OS visade här vilken grym spelare han är. Hattrick - det tackar vi för.

SNABBANALYS...
... av period ett: Tre Kronor har helt klart tagit varning av Tysklands och Danmarks skrällsegrar och kom in med bra attityd mot Norge som hade ett par riktigt fina chanser. Men Jonas Gustavsson var tät och kändes trygg i målet.

... av period två: En riktig skitperiod. Norge fick en snabb reducering som Gustavsson borde ha tagit. Sedan ... ja sedan var det så där. Tre Kronor är för passiva, borde kunna trycka i gasen och sätta en tre, fyra mål till. Endast uddamålsledning mot Norge som inte slagit Sverige sedan 1963 är inte okej. Var tog farten från första vägen???

... av period tre: Puh. Puh. Puh. Norges snabba kvitteringsmål fick även de äldre spelarna i Tre Kronor att vakna. Sverige la i en växel, gasade på och åkte till slut i från norrmännen både bokstavligt och målmässigt. Det tackar vi för. Tre pinnar och ingen norsk skräll. puh. Vad skönt.CITATET:
" Jag har blivit kontaktad och vill verkligen åka. Speciellt som min brorsa, Jimmie, är med"
(Detroitbacken Jonte Ericsson till Hockeybladet. )

"Vi åker bara runt och köper tid, nu måste vi in i skiten igen"
(Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson inför tredje, avd:precis så!)

"Vi ska inte förlora mot Norge, Niklas! Inte en chans att vi ska förlora mot dem"
(Calle Johansson, expertkommentor i Viasat. Avdelningen: Det finns gränser.

UTROPSTECKNET
1) Ottawabacken Erik Karlsson var ett skönt utropstecken. Öser på, gjorde sitt livs första mål i ett senior-VM, spelade fram sina motspelare. Bra jobbat av 19-årige VM-debutanten.

2) Magnus Pääjärvi-Svensson kom in i laget bara timmar före nedsläpp. Tackade med ett mål (hans första i ett senior VM) och två assist. Härligt.

3) Weinhandl. Islossning. Säg no more.

FRÅGETECKNET:
Vad gick runt i bollen på spelarna när Norge tilläts göra både 1-2 och 2-2? Kvitteringen ruskade liv i svenskarna men varför ens sätta sig i det läget? Skärpning inför Frankrikematchen tack.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Avd: rörigt inlägg.. :-/

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack för din åsikt här och inlägget ovanför

Anonym sa...

Du glömde ju det skönaste citatet av Niklas Holmgren "Och där står Weinhandl naken med Grotnes!"

Marie Hallman sa...

anonym: ja det var bra! :D