söndag 2 maj 2010

Jonas Gustavsson: " En viktig seger inför VM, det gäller ju att få upp självförtroendet"


(Jonas Gustavsson. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Äntligen seger och det mot Finland som vann säsongens Euro Hockey Tour.

– Kul och skönt att få avsluta LG Games med en seger. Och det var faktiskt min första vinst mot Finland! säger målvakten Jonas Gustavsson.


Den här Tre Kronorupplagans marknadsvärde var lite på dekis efter förlusten mot Tjeckien i torsdags och Ryssland i lördags.

Men på söndagen gav man sig själv upprättelse och vann en fartfylld match mot de finska Lejonen med 3-2.


– Det är självklart viktigt att vinna, Vi skapar mer chanser nu och att vi bibehåller 3-2 trots att de ligger på slutet, det är starkt. Men det var framför allt en viktig seger inför VM, det ju gäller att få upp självförtroendet, säger Gustavsson.


Som betygssätter sin egen insats som:


– Helt okej med tanke på att det var första matchen på tre veckor. Första skottet gick stolpe in, vid det andra tar pucken på en klubba och så finns det något litet hål där den såklart lyckas leta sig in fast det är ett sånt där läge som nästan aldrig går in. Ge mig 40 lägen där jag gör precis den räddning jag gör nu så går den inte in förrän möjligen på den 40:e och det gjorde den nu.


Varför stod du inte i någon av de två första matcherna i LG Games?

– För att jag bara hann träna en halvtimme sent på kvällen före första matchen. Inför den andra var det lite samma sak. Jag har ändå inte spelat på tre veckor och så flyget hit och tidsomställningen och allting, säger Gustavsson och fortsätter:


– Det blir ju extra tufft för målvakter eftersom man står hela matchen. Utespelare kan ju slappna av i båset mellan bytena men som målvakt måste man ju vara skärpt och ha fokus hela tiden och därför är det värre för oss med tidsomställningen.


Är det stor skillnad för dig att gå från stor till liten is?

– Ja, ha ha det är ju lite så… i första stod jag lite fel. Målgården är mindre där borta och jag var väl inte nervös men lite spänd inför matchen i dag. Det är lite andra ytor och synvinklarna blir lite annorlunda. Står jag fel placerad så blir det ju svårare att skära av vinklar och då gör de mål men man lär sig det rätt snabbt. Det tar någon vecka innan man känner sig hemma. Som på OS, det var samma där, men efter någon vecka när man vant sig vid stor is så kändes det normalt och så fick man vänja sig vid liten målgård igen sedan när man skulle tillbaka på den.


Det känns som att ni spelare lite hårdare i dag än mot Tjeckien och Ryssland?

– Absolut, vi smällde på bra och det var någon open ice där som var riktigt fin, men finländarna bjuder ju upp och då är det bara att svara. Vi vet att de gärna spelar som amerikaner och kanadensare och att de skulle komma med hård forechecking. Det går inte att stå still och ta emot för då får de all energi, det är bara att bjuda tillbaka så man får energin själv i stället, säger Gustavsson.


( Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Han kommer, med all sannolikhet, vara förstamålvakt i VM även om han själv inte vill se det så utan menar att det är öppet mellan honom och Jacob Markström.


Och nu har han en vecka på sig att spela ihop sig med laget för det är inte många i den här Tre Kronor upplagan som han känner:


– Nä, det var ett par nya och så här i första matchen så kanske det inte funkar perfekt men jag får lära känna dem och de får lära känna mig, det löser sig under vägen. Får vi bara ett par matcher så kan vi varandra sedan. I dag var det något missförstånd om vem som skulle göra vad men det där växer fram som sagt och när det verkligen gäller (om en vecka när VM börjar) då ska allt vara på plats.


Ni har många unga spelare i det här laget. Vad har du fått för vibbar här under helgen inför VM?

– Det känns bra. De andra lagen kanske har mer namnkunniga lag än oss men vårat gäng är ung och hungrigt. Det finns mycket talang i det här laget, lika mycket som i de mer namnkunniga lagen även om de kanske har mer rutin. Men även om våra spelare inte är lika erfarna så tycker jag att det är just de unga som har varit bäst den här turneringen. Jag tror de att de kommer komma väl förberedda, säger Gustavsson och fortsätter.


– Det gäller alltid att hitta rätt väg att vinna, att hitta sin egen väg. Vi kan inte åka runt och ta det lugnt i 80 procent av tiden och så ska någon stjärna blixtra till och göra mål, det funkar inte. Utan vi får tugga på och se till att vara jobbiga att möta i 60 minuter och på så vis se till att vi får övertaget. Alla lag hittar sina vägar att vinna och vi får anpassa oss efter det lag som vi har. Och vi har alla chanser i VM tycker jag, sedan är ju slutspel alltid som det är, där är det en enda match som avgör och då vet man inte vad som ska hända, säger Gustavsson.


(Redo för VM. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Han har precis förlängt sitt envägskontrakt med Toronto i två år, fick spela 43 matcher varav 42 utan att bli utbytt under säsongen som gick. Det får anses mycket bra då målet inför säsongen var att han skulle stå 25 matcher.


I VM är hans förre målvaktstränare, Färjestads Erik Granqvist inkallad som målvaktstränare.

Det var inget krav från Jonas Gustavsson sida, han var inte alls inblandad när det beslutet togs säger han.

Men visst uppskattar Torontokeepern att ha Granqvist med i Tyskland.


– Det är klart att det är jättekul, sedan att det är Erik eller om det hade varit någon annan erfaren spelar ingen roll men det är bra att ha med ett bollplan, särskilt för tredjemålvakten som inte får stå. Och i förra VM blev det många turer på målvaktssidan, i det läget är det extra viktigt, om man kanske kommer in och inte har stått någon match, att man har någon att bolla med.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vart är intervjun med Videll??

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag jobbar ju som frilans så jag skrev den för Expressen och de ville publicera det först så klart så jag lovade att vänta till i dag. Klicka på den här länken http://hockey.expressen.se/Nyheter/1.1973892/videll-raddades-av-privata-finansiarer så hittar du texten :)