söndag 4 november 2012

Perra Johnsson: " Det blir ett stort tryck utifrån när man ligger där vi ligger" 
(Perra Johnsson har en del att fundera på. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)
För en vecka sedan var AIK en match ifrån att ta sig upp på slutspelsplats. Men Frölunda satte stopp då och tre matcher senare (3-5 mot Frölunda, 0-5 mot Skellefteå och 0-3 mot Växjö) är Gnaget nere på kvalplats igen.

– Gör en inga mål så får en ingen energi av det. Då är det omöjligt att vinna en match, konstaterar AIK-tränaren.


Laddningen fanns för att vinna matchen, säger Perra Johnsson. Och ska man se några ljuspunkter så är det väl att Niklas Lundström bara behövde plocka ur två puckar ur nätet. Den tredje kom i tom kasse i slutminuterna. Men vad var det då som avgjorde lördagens sena möte mellan Växjö och AIK?

– Det är några returer som vi inte är på, men sedan finns det andra bra lägen men puckuslingen vill inte gå in. Och visst har vi chanser, inte chanser i mängder, men det finns chanser sedan kan vi naturligtvis arbeta bättre framför Norrena. Och de två första målen är såna mål som det inte ska bli. Det är mål som vi har pratat om, andra målet är definitivt ett sånt. Där står tre vita spelare och ser Saviano åka slalom mellan oss. Sedan får han trä in pucken också på grund av att vi tittar puck, analyserar Johnsson.

AIK hade ju bra försvarsspel under en period i mitten av oktober men det spelet är som bortblåst. Och man kan ju undra varför?
– Ja du… någonstans är det koncentrationen skulle jag tro och någonstans gör ju motståndaren bra saker men hålla skärpan det måste vi göra bättre och under längre perioder. Vi hade ju ändå elva perioder där med bara två insläppta så det klarar vi ju av…, säger Johnsson och funderar vidare:

– Sedan varför det inte är så nu det kan man ju fråga sig. Jag ser vad det är för fel men varför det uppstår det får en fundera på. Men samtidigt, vi har lika stor chans som Växjö, vi ligger bara under med 0-1 inför sista, är uppe och försöker och gör vi mål där så kommer Växjö att få fundera lite men vi får inte det där målet utan de får det efter 3.22 och växer utav av det.


(FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)


 AIK är nu med 20 matcher spelade alltså på elfte plats. Växjö gick i och med lördagens seger om AIK och upp på tionde plats med en poäng mer på kontot. Timrå som vann mot Modo är nu fem poäng före AIK som har åtta pinnar upp till slutspelsplats.

Jämför man med förra året så är läget likartat. Då var AIK under strecket efter 17 matcher men hade gnetat sig upp till en 10:e plats efter 20 omgångar med 23 inspelade poäng. Ungefär som nu alltså. Så det kan man inte dra några växlar på. Istället ber jag Perra själv summera de 20 första matcherna den här hösten.

Det är för ojämna prestationer. Det är det. Sedan… jag vet inte men en kan ju ställa frågan om vi inte är bättre än så här? Eller blir vi bättre om vi får konkurrens i laget, om vi får tillbaka flera folk, spelare som har varit skadade så får vi en bättre konkurrens tror jag. Det tror jag kan hjälpa. Sedan har vi ledande spelare som man kan fråga om de har levererat som det var tänkt.

Ja vad säger du själv på den punkten?
– Det kan man fråga sig men att stå här i Växjö halv tolv på natten och svara på det funkar ju inte.

Ok, men vad har du varit nöjd respektive missnöjd med så här långt då?
– Jag har varit nöjd med både försvarsspel och anfallsspel tidvis men jag har varit missnöjde med båda de grejerna också. Vi hade ju ett antal matcher där vi var med men sedan hade vi några hedersamma förluster som inte ger ett skit men som ändå är bra spelmässigt för då finns det något att bygga på så att vi tar oss upp. För vi vinner ju ett antal matcher men sedan halkar vi ur på något vis, säger Perra Johnsson och funderaer vidare:

– Det kanske finns någon match där vi kör på lite för hårt framåt, någon match där vi tappar bort oss själva och tittar puck som vid andra målet i dag. Och förmodligen någon match där motståndet är bättre än vi också, men nu är det träning i över en vecka det är bra.

Landslagsuppehållet på grund av Karjala Tournament gör att AIK nu har tio dagar utan matcher. Det kommer man använda till att göra tester i början av veckan, träna till och med torsdag, vara ledig fredag, lördag för att sedan gå på och dra igång träningarna igen på söndag eftermiddag.

– De där två lediga dagarna är bra för skallen tror jag. Det kan vara bra att vi kommer bort ifrån varandra och får ägna oss åt andra saker i ett par dygn, säger Johnsson.

Men matchledigheten ska användas för att träna på ”allting” också.

– Vi behöver träna på spelet när vi vinner puck i egen zon och ska ta oss ut, försvarsspel med mera, nu får vi dra igenom allt utan att stressa. Det ska bli skönt med en veckas uppehåll, det tycker nog allihop. Sedan är det ju jäkligt mycket skönare att ha en (poäng) buffert. Då blir det inte lika mycket väsen, det blir inte lika bekymmersamt i laget. Det blir ett stort tryck utifrån när man ligger där vi ligger. Får vi stryk i två, tre matcher så står vi i skit till vaderna, så är det inte när man har en buffert. Så nu blir det lite mer måstematcher när det är så här.

Kristian Huselius har det ju snackats om men han tränar ännu inte med laget så det går inte att hoppas på någon snabb lösning med honom. Men andra tänkbara nyförväv då? Perra Johnsson säger att has inte känner till några – än i alla fall.

Det kan jag svara ärligt på att det är inget på gång i utifrån vad jag vet i alla fall. Det är ingen som har sagt något till mig. Däremot hoppas vi få tillbaka några av de som varit skadade.


(. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)


Är det något du känner att du som tränare borde göra annorlunda framöver för att vända AIKs tunga läge?
– Det kanske man skulle, jag vet inte men vi gjorde en förändring i alla fall. Den med att Mats (Lindberg) och Anders () tog hand om forwards och backar. Det är väl en förändring som vi har gjort. Sedan får jag fundera mer och titta mig i spegeln jag – och övriga ledare- också. Det är ingen sten som ligger still där utan vi ska ha tre poäng när det är omstart mot Rögle (tisdag 13 november)

4 kommentarer:

Calle sa...

Jag blir inte riktigt klok på om det är spelarna som har dålig inställning och vilja eller om det är brister hos ledarna som ställer till det? Något är fel dock, så jäkla fel. För det ser verkligen inte bra ut på isen just nu.

spoorch sa...

Vad ska Bosse Knopp säga nu, vad ska Bosse, vad ska Bosse, vad ska Bosse Knopp säga nu?

Anonym sa...

Kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik

kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik, kämpa aik,kämpa aik, kämpa aik

Anonym sa...

Han måste avgå snarast, så surt att AIK vann tre matcher på raken, hade det blivit 1-2 förluster till hade det varit nytt blod i båset.

Han är slut, totalt slut.
Sämsta valet någonsin när det snackas så mycket om hjärta och Stockholms-anda.

Bra gjort Gozzi.