lördag 17 november 2012

Det här med att AIK sparkar en av två assisterande tränare...


Så var det det här med att AIK sparkar assisterande tränaren Anders Hultin. Det beskedet kom också under fredagen. Men say what? Sparkar en av två assisterande? Vad är poängen med det?

Ja enligt pressmeddelandet så säger AIK:s VD Peter Birath alltså att:


” Vi jobbar kontinuerligt med att se över och utveckla den sportsliga organisationen. Det här är en åtgärd vi känner är nödvändig”

Samt

Vår förhoppning om att inför säsongen utöka tränarstaben har inte gett önskad effekt och samman­sättningen har inte fungerat optimalt. Vi fortsätter givetvis med att se över vad vi ytter­ligare kan göra för att laget ska nå sin fulla potential”.

Nu känner jag inte nye VD:n Peter Birath och  han får ursäkta men ett så här fluffigt floskelpressmeddelande var det länge sedan jag såg.

Vad menar karln (och AIKs övriga styrelse) med detta egentligen? På vilket sätt är det en nödvändig åtgärd att sparka just en av två assisterande tränare? En förklaring på den punkten vad som egentligen menas hade inte suttit fel. Vad är det som inte har funkat i Hultins ledarskap till exempel?

Jag har inte hunnit ringa Birath själv men Sportbladet gjorde ett fruktlöst försök att få klarhet i vad som lågt bakom nödvändigheten. Det mest uttömmande svaret de fick var följande:

”Vi har byggt ett ledarteam på tre. Vi har sett att Anders i sin roll inte fått ut maximalt i relation till förväntningen vi hade.”

Men vad hade han för roll då? Det har ju varit lite otydligheter kring det, åtminstone utåt. Senaste tiden har Hultin varit ansvarig för backarna. Innebär Biraths kommentar att han inte fått ut maximalt av backarna möjligen?

Kan så vara med tanke på att det defensiva jobbet (hos samtliga utespelare) varit på tok för ojämnt och stundtals för dåligt.

Men tillbaka till pressmeddelandet. Vad menar Birath egentligen med att:

Vår förhoppning om att inför säsongen utöka tränarstaben har inte gett önskad effekt.

Det var ju inte bara en förhoppning utan ett faktum att det faktiskt blev en utökning av tränarstaben från en huvudtränare plus en assisterande till en huvudtränare och två assisterande. Så rent matematiskt lyckades man ju.

Att utökningen inte gett önskad effekt kan nog alla, även laget hålla med om.

Men är det alltså andra (eller om det nu var tredje, oklart hur den inbördes rankingen var) tränaren Hultins fel att AIKs spel går på kryckor?

I Sportbladets artikel säger Birath att :
”Det handlar inte om någon schism. Beslutet är taget efter sportsliga resultat”.

Ok,fair enough. Men återigen. Är det andra (eller tredje) tränare som ska bära det huvudsakliga ansvaret för resultatet. Det borde väl vara huvudtränaren som ska göra det?

Och vad tycker AIK egentligen om Mats Lindgrens och Perra Johnssons sportsliga resultat?

I min värld åker huvudtränaren först. Ska övriga tränare entledigas borde hela trojkan få sparken. Det här sänder bara väldigt märkliga signaler och understryker de spekulationer som varit igång sedan Hultin fått jobbet. Frågan varför har ställts.

I de spekulationerna bland fansen finns alltifrån hållhakar på sportchefen Gozzi (känns som nonsens) till konspirationsteorier om att Roger Melin skulle bort och så lite annat däremellan.

Jag vet inte varför Hultin fick jobbet, begriper inte riktigt varför han får gå ensam nu heller men det är väl bara att hoppas för AIKs skull att det blir en ändring till det bättre.

När snacket om Hultin drog igång kollade jag runt lite och de flesta interna kommentarerna i och runt laget var att han – som gammal militär – hade en aning militärisk profil men att det inte var något som störde stämningen i truppen.

Hur det har varit sedan med Hultin vs laget har jag ärligt talat inte frågat. Så där kan jag inte ha några kommentarer eller åsikter mer än att fluffiga floskelpressmeddelanden som de här bara späder på de mest drastiska spekulationerna om Hultin bland fansen.

Samt sänder jäkligt märkliga signaler.

Att AIK har underpresterat och varit på tok för instabila med för stor skillnad mellan högt och lågt och några bottennapp för mycket matchmässigt under hösten kan väl de flesta skriva under på.

Vems fel det är –det kan man diskutera. Men frågar ni mig så har jag svårt att se att ett entledigande av en andra (eller om det nu var tredje) tränare ska vara någon quick fix som får allt att vända. Känns som det krävs mer.

Som en liten fotnot avslutningsvis kan jag på rak arm bara komma på två gånger till de senaste 15 åren som en andretränare har fått kicken i ett elitserielag. Dels när HV71 kickade Arto Ruotanen – säsongen 2002-2003 om jag minns rätt nu – och lät huvudtränaren Harald Lückner vara kvar.

Som förklaring då sa dåvarande klubbdirektören i HV71, Bengt Kinell till tidningen Hockey att man först hade tänkt sparka busschauffören för att skaka om i laget men att man sedan insåg att det inte var en tillräckligt kraftig åtgärd och därför lät Ruotanen få silkessnöret istället.

Och dels säsongen efter då Modo bytte ut andrétränaren Anders Eriksén mot Anders Melinder.

Hur det slutade de två säsongerna? HV71 slutade sexa i serien, Modo landade en slutspelsplats. Vem vet. AIK kanske kan få samma lyft av denna något annorlunda åtgärd.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar tyvärr stämma att Anders Hultin inte var omtyckt av spelarna, alltså , en ohållbar situation. Då var det ju ganska bra att AIK tog till åtgärder. Sedan måste AIK få ordning på försvarsspelet.

Marie Hallman sa...

Anonym: ja kanske. Vi får se, men hela spelet måste tajtas. Dock framför allt defensiven, helt rätt. Men inte på bekostnad av spelet framåt, måste ju hända något där med!

Anonym sa...

Jag tror ju att det var någon helt annan som skulle få gå men det hade blivit för dyrt....det finns teorier som viskas omkring och det blir nog snart större förändringar ändå om inte poängen börjar komma....