fredag 30 november 2012

Tony Zabel: " Vi får inte tappa tålamodet "(Tony Zabel. FOTO JIMMY PETERSON)

Det är dagen efter stjärnsmällen i Karlskrona. Ute är det snöglopp, halt som fan. Laget tar det chartrade planet hem för att vara fräscha inför resan till Haparanda på lördag. Tränaren Tony Zabel flyger inte. Han och materialförvaltaren Johan Kellerstam rattar hem lastbilen med alla bagar och prylar i snögloppet.

Självklart går några tankar till torsdagskvällen och 2-5 matchen där Karlskrona gjorde fem mål på tio minuter på ett paralyserat Djurgården. För vad fan hände egentligen?


– Ja du, vad fan hände? Det kan man fråga sig. Vi hade väl pratat igenom hur vi ville genomföra vår match men jag tycker att vi har ganska dålig passningskvalitet när vi startar matchen. Vi är väldigt, väldigt slarviga samtidigt som vi möter en stor mur i mittzonen och i deras zon. Vi gör ingen bra förstaperiod men har ändå två frilägen och ett öppet mål tror jag det var. Vi är väl lite hetare än dem även om vi inte är nöjda med vårat sätt att spela, säger Zabel och fortsätter:

– Vi får ingen utdelning på våra chanser, sedan blir det lite grinigt. Jag tycker i och för sig att det är bra att vi tar kampen där men vi faller även lite in i deras stil och tappar fokus på vårat eget spel. Det passar Karlskrona alldeles utmärkt. Sedan får de pp och så gör de första målet, konstaterar Djurgårdstränaren.

Nu är ju ett mål i baken ingenting i hockey, speciellt inte som halva matchen är kvar att spela. Och medan Djurgården blev allt mer frustrerat fortsatte Karskrona att ha målkalas.

– Jag känner ju att där (KHK:s första mål) börjar vi tappa fokus och lägger för mycket energi på att stå och tjafsa. Vi får 0-2 emot oss och tar en timeout, sedan går det väldigt fort. Då blir det riktig uppförsbacke och det är lite synd för precis innan de gör första eller om det var andra målet så har vi skapat ett jäkla fint tryck i fem, sex byten där vi håller på att ta över matchen och kommer in i det sätt att spela som vi vill göra. Men sedan tappar vi det igen och då blir det tufft. Vid 5-0 bjuder de (Karlskrona) på en annan matchbild och kliver väl inte ens över egen blålinje. Men förutom pp-målet så är det slarv rakt igenom av oss som gör att de får målen. Vi ger bort dem och de gör inget konstruktivt alls för att få målen.

Okej, så långt analysen. Men hur går man vidare undrar jag medan Tony Zabel kämpar med att hålla lastbilen på vägen i det hala väglaget med snömoddsträngar och andra lurigheter på vägen att passa sig för.

Om det nu gick käpprätt åt skogen efter tre raka segrar och sex bra träningsdagar – förvisso ute på Myren – där man har fått gå igenom hur man ska göra och sedan ingen gör så. Hur ska man då ta sig an Asplöven, ännu ett av lagen som visserligen spelar konstruktivt emellanåt men som inte har några större problem med att bilda köttmur i mittzonen om så behövs:

 – Vi pratade om det i går med laget. Hur vi måste bemöta sånt här spel som vi mötte i går. Vi får inte tappa koncentrationen och fokuseringen så fort det inte går som vi vill. Vi får inte tappa tålamodet och det låter ju enkelt men kan vara oerhört svårt ibland. Det uppstår frustration, de får lite lätta kontringar med sig. Grabbarna känner att det inte funkar med vårat spel, vill ännu mer och sedan plötsligt så kör alla sitt eget race. Och när man inte spelar som ett lag i ett lagspel då kan man förlora mot vilka lag som helst. Det var det som hände.

Och nu då?
– Nu måste vi återigen gå tillbaka till hur vi ska spela MED varandra och inte en och en. Vi har väl kanske haft en syn på oss själva att vi ska ha mycket puck och spela ut varje lag men det funkar inte så. Alla vet ju nu att ”låt Djurgården ha pucken, så tappar de den till slut och så gör vi mål på DIF i stället” och precis så är det ju.

Det där känner jag igen från kvalserien och så där har det sett ut hela hösten, trots att mer än halva laget inte ens var med i kvalserien. Hur lång tid tar det att komma ur det tänket?
– Jag vet inte. Men jag har mina funderingar kring det och hur vi ska göra för att ta oss ur det men det vill jag inte berätta i media nu. Det tar jag med grabbarna först och så får det bli en överraskning för alla andra. Sedan kan man, som du säger, tycka att det är ett nytt lag jämfört med i våras men så här är det och det får vi hantera. Men jag har som sagt en syn och en tro på varför det blir så här. Men den behåller jag också för mig själv ett tag även om jag har en känsla för vad vi ska göra åt det.

Nu möter ni Asplöven på lördag som spelar lite likt Karlskrona. Jag har sett de ta initiativ också men de har inget emot att backa hem och vänta ur er?
Nej för de flesta lag vill att vi ska hålla i pucken och det måste vi hantera.

Men man vill väl hålla i pucken?
– Jo det är egentligen det man vill men det är lättare att förstöra och försvara sig och spela på motståndarnas misstag än att vara det spelförande laget. Visst om man gör målen då är det inga problem, då får du en bra känsla men när man har pucken utan att få hål på motståndarna då blir det problem. Då tappar man lätt lite tro, blir övermodig och går lätt i fällan. Det är så det är.

Djurgården flyger upp till Luleå, samlas vid åtta, lyfter från Arlanda vid 10-11 och åker sedan buss de sista 13 milen från Luleå till Haparanda. Matchen börjar 16.00.  

Inga kommentarer: