fredag 30 november 2012

Viasatreportaget: Leksands vägval uppdaterad med länk till reportaget

SM guld från förr kanman inte leva på. Nu gäller nya tider för Leksand. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE

Fredag och dags för veckans reportage i Viasat Hockeymagasinet. Denna gång är det Leksand och deras både ekonomiska historia och  framtid som står i fokus. Och därmed även den sportsliga framtiden.

Ingen har väl undgått att Leksands kommun har gått in med ytterligare pengar i ett av  - ja kanske det största - varumärken i kommunen. Men varför behövs det och varför ställer kommunen upp igen?



Att ekonomin inte skötts som den borde de tre senaste åren är helt klart. Leksand har levt på lånade pengar och på förskott/förtida uttag -dvs pengar som enligt den ursprungliga tanken när till exempel namnet på arenan såldes skulle räcka till många år framåt men som man redan har bränt.

Och till slut kommer verkligheten i kapp. Den gör ju oftast det. Och nu får Leksands vd, Anders Doverskog, han som tillträdde i juli och som inte har med gamla synder att göra reda upp nu.

Jag hoppas ni ser hela inslaget på antingen Viasat Hockey eller TV 10 (sänds parallelt) i kväll. Inslaget är bara 5-6 minuter så vi har fått sammanfatta det som har hänt och händer - ett ämne som man skulle kunna prata i timmar om - men jag hoppas det ändå är begripligt.

I inslaget får ni även möta Leksands VD Anders Doverskog som verkar se allvaret och det är det - att man nu måste få ordning på ekonomin om några fler ska vilja bistå med pengar/vara partners till klubben i framtiden - som han menar när han säger att detta är kanske "sista chansen".  Ett lag med små resurser kan ju faktiskt gå upp ändå, det gjorde AIK och Växjö men fortsätter ekonomin slira så kommer ingen vilja bidra med ens små resurser framöver så därför måste en ändring till nu.

Vi har även pratat med kommunalrådet Ulrika Liljeberg som berättar varför Leksands kommun stöttar hockeyn och arenan. Det finns rationella skäl till det för kommunen även om det kanske inte låter så för gemene man.

Som en parentes kan jag nämna att den skola som Leksands kommunfullmäktige beslutat om att lägga ner inte har med stödet till Leksand att göra. Det var två beslut som togs samma kväll (togs många på det kommunfullmäktigemötet)  men det fanns andra skäl än att pengar skulle satsas på Leksand vid just samma tidpunkt som låg bakom den nedläggningen. Faktiskt. Den som vill veta mer om det tycker jag ska ringa Leksands kommun så får ni mer info där.

Så Leksands ekonomi är i total kris,man har gjort mycket fel, men det finns en vilja att göra om och göra rätt. Bra det tycker jag.

EDIT: Här kan ni kolla in inslaget om ni vill (klicka här)

(Kommunalrådet heter alltså ULRIKA Liljeberg, jag råkade döpa om henne till Annika här när jag hade lite bråttom och skrev texten men Ulrika är det.)

Inga kommentarer: