fredag 2 november 2012

Mattias Janmark " Vi slutar bara att spela" 
(Ledsen och besviken Janmark. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Mattias Janmark fick friläge och världens chans att ge AIK 1-0. Men blev hindrad och fick se chansen flyga all världens väg. 45 sekunder senare gör Skellefteå matchens första mål – som dessutom blev startskottet till ett totalt AIK-ras både mentalt och i agerandet på isen.

– Jag har inget bra svar på varför det blir så utan vi slutar bara att spela. Och så har det sett ut ett par gånger men det ska inte få hända så det är något vi får jobba bort, säger AIK-talangen.


Frågan är om det inte borde ha varit straff i det första läget. AIK-tränaren Perra Johnsson var upprörd under matchen men ryckte bara uppgivet på axlarna efteråt och jämförde utfallet av tänkbara straffar med slantsingling (se artikel nedan).

Janmark själv var tydligare både på isen och efter matchen:

– Jag tycker att det var straff men det var inte dömt så och då är det bara att köra vidare. Men det var ju en slashing och han slänger klubban, han har inte klubban i händerna och jag tycker jag är jättefri så… ja men han dömde inte så.

Du snackade med domaren direkt efter, vad sa han?
– Att han tycker inte att jag har kontroll på pucken men det är ju inte så konstigt att jag inte har det när jag får en slashing och att han slänger klubban men det var det som domaren sa.

Var det där som matchen avgörs tycker du?
– Nä men de gör fler mål än oss efter det och … det är klart att det hade kunnat se annorlunda ut men det spelar ingen roll nu.

AIK har nu släppt in 20 mål på de fyra sista matcherna och efteråt var målvakten Niklas Lundström inte särskilt talbar. Han såg mest ut att vilja gå upp i atomer – helt förståeligt med tanke på att han gjorde en grym match i två perioder, höll AIK kvar i matchen och sedan övergavs helt när Skellefteå fått in ett andra mål – ett sjukt hårt skott som bara visslade förbi och in i mål:

– Niklas storspelar i hela matchen men vi släpper några puckar och då ser det ut så där. Vi slutar jobba och tappar markering i egen zon, då trillar det in puckar. Det får inte se ut som det gör men det är bara att jobba vidare, konstaterar Mattias Janmark och fortsätter:

– Vi har släppt lite på det defensiva arbetet igen och vi måste tillbaka till det hårda arbetet vi hade när vi bara släppte in två mål på elva perioder och sådär och det är väl det vi har pratat om. Vi har sagt att vi ska jobba hårdare och inte ta något för givet som vi kanske gjorde i dag. Sedan är det här en sån match att den som får första målet får en islossning och så är det idag men som sagt - vi måste jobba hårdare även efter 1-0 och 2-0, det får inte se ut som det gör nu i tredje men det är bara att glömma, det är en viktig match på lördag vi får se till att det ser bättre ut då.

Ska man hitta några ljuspunkter så kan AIK tacka Brynäs, Färjestad, HV71 och Luleå som samtliga tog poäng av Gnagets närmaste konkurrenter runt slutspels och kvalseriestrecket. Timrå och Rögle förlorade vid full tid medan Frölunda fick en poäng och Växjö två pinnar med sig.

Det gör att AIK ligger kvar på tionde platsen med två poäng upp till nian Timrå medan det är två poäng ner till Växjö och  fyra pinnar ner till Rögle samt att glappet upp till Frölunda på slutspelsplats är fem poäng jämfört med fyra innan matchen. (Jag glömde Växjö ett tag men så här ska det vara)

En annan ljuspunkt stavas just Mattias Janmark. Det är så häftigt att se en så ung spelare (19 år, fyller 20 den 8 december) gå in och ösa på med pondus och helt utan respekt. Som när han snodde åt sig pucken och drog iväg i full fart ner mot Skellefteåmålet i boxplay och utmanade en mot en, två gånger i samma underläge:

– Ja men äh får man chansen så är det bara att åka. Det är inte mer med det. De kör ju ganska offensivt så det blir lite vändningar på dem och har man pucken så är det bara bättre att vara i anfallszon än försvarszon, då är det bara att åka!

Ditt självförtroende ser ut att växa lite varje vecka?
– Nämen det har lossnat lite på sistone då får man lite självförtroende så klart… sedan är det väl det att det trillar in lite mer poäng sådär, jag tycker jag spelade bra innan också men ah det gäller att fortsätta jobba hårt det är nyckeln.

1 kommentar:

Anonym sa...

Solna går som tåget just nu. Det enda jag saknar är Larrys o Bosse Knopps analyser av lagets defensiv.

Väl bekomme