måndag 5 november 2012

Ottosson " Det finns inga ursäkter eller förklaringar"(Ottosson sköt in 3-3-målet som gav en poäng. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det här med straffar har inte varit något hit för Djurgården i höst. Det var det inte i söndagsmatchen mot Malmö heller där Skånelaget ledde med 3-1, Djurgården gick i fatt i tredje men sedan fick se sig slagna på straffar:

– Fast det var nära att vi vann och deras kvitteringsstraff trillar verkligen in. Så straffar är ett lotteri. Det kommer att jämna ut sig i längden men det är synd att vi förlorar, det blir många poäng som man tappar när man har förlorat flera straffläggningar, säger Kristofer Ottosson.


Matchen (som bloggen såg reprisen på) var av ojämn kvalitet där Djurgården visade sig från sin bästa sida på slutet men inte fick det att stämma i början:

– Det var en ganska avslagen match från början. Första perioden var dålig, sedan blev det lite mer fart från båda håll men jag tror båda lagen tycker att första var avslagen. I andra utnyttjar de sina pp bra och Malmö ledde med 3-1 inför sista, då blir de ganska passiva medan vi inte hade något att förlora och kan spela ut på ett bra sätt. Det blir lite som att oron släpper och vi spelar bra och kommer i kapp. Det gjorde vi bra i tredje perioden.

I straffläggningen var Pontus Åberg ende Djurgårdsspelare att näta - dock bara i en av sina två straffar. Istället avgjorde Mattias Persson och Djurgården har nu vunnit en straffläggning mot Örebro och har förlorat två straffläggningar mot Mora samt den här mot Malmö.

Och med bara en pinne från dagens match landar Djurgården på nionde plats efter 19 matcher. DIF har bara en poäng ner till tian Malmö men å andra sidan bara tre pinnar upp till Troja Ljungby på sista playoff platsen. Sedan är det hela nio pinnar upp till Västerås på den sista direktplatsen till kvalserien.

(FOTO DANIEL PETTERSSON)

Djurgården har gjort 44 mål vilket är 22 mål färre än serieledarna Leksand och fjärde minst i hela serien. Man har släppt in 45 mål vilket är femte bäst (tillsammans med SSK som även de har 45 insläppta).

Men vad ska man säga om en nionde plats efter lite mer än en tredjedel spelad av serien? Det är ju knappast vad alla experter trodde med tanke på vilka meriter som finns i laget:

– Ja, vi ligger ju inte där vi vill ligga och inte där ambitionen är att ligga heller tyvärr. Så det känns inte bra på det sättet. Sedan är det svårt att säga varför vi ligger nia, de svaren får man oftast efter säsongen. Men vi har inte varit bättre fram till nu och om vi är bättre än tabellen visar idag, det återstår att se. Vi hoppas ju att vi är bättre och ambitionen är att ligga högre upp i alla fall, säger Ottosson och fortsätter:

– Men det gäller att använda de ambitioner man har på rätt sätt också så att det inte bara blir en strävan efter något längre fram. Vi måste kunna uppskatta de vinster vi tar också, som den mot Oskarshamn i fredags. Och den uppskattar vi men vi kan samtidigt inte bli förvånade över att det inte finns några enkla segrar i den här ligan. Det är hårt jobb och det tråkiga jobbet som ger segrarna. Det jobbet ska vi vara nöjda med, man kan inte bara titta framåt när man vill upp i tabellen.

En sak som jag har funderat på är ju var det självförtroende som ni hade i början av säsongen tagit vägen. Då var det hela tiden snack om ”Vi ska vinna varje match”. Det känns som om självförtroendet som var starkt då är mer eller mindre bortblåst nu?
– Nja, men det låter lite hårt att säga så. Fast visst har självförtroendet blivit lite vingklippt. Det har varit tuffa matcher där vi har fått erfara att HockeyAllsvenskan är en bra och jämn serie. Sedan var vi underdogs där på försäsongen. Då var allt positivt, vi mötte lag från högre serien hela tiden och det (underdogrollen) var en ganska bekväm roll att ha. Man uppskattar de små sakerna mycket mer om man den positionen. Sedan har det blivit lite omvänt när vi kom in i seriespelet. Nu ligger vi visserligen inte i toppen men det kanske var så inledningsvis, att lagen som mötte oss hade en sån (underdog)inställning som kunde göra deras prestation bättre.

Men var ligger erat självförtroende nu då? På en skala 1-10?
– Alltså jag tycker inte att det är SÅ dåligt. Vi kan ha passiva stunder i matchen men det vet jag att andra lag har också. Men vi kan bli lite för försiktiga när vi har ledningen, som mot Mora i måndags då vi inte fortsätter spela offensivt när vi har 2-1. Det är aldrig bra att dra sig tillbaka och bli passiva, det kan man göra under de sista minuterna i en match men inte i hela perioder så det gäller att vi spelar det spel vi vill ha i hela perioder så att vi lämnar över initiativet. Men att vi skulle ha så jättedåligt självförtroende, det har vi inte tycker jag. Vi vågar fortfarande spela ut men vill vi vara bättre än vi är nu så har vi lite att göra, säger Ottosson som är poängbäst i laget med elva poäng (4+7) och gjorde sitt fjärde allsvenska mål för säsongen mot just Malmö när sköt hem en pinne till DIF med sin 3-3 kvittering halvvägs in i tredje perioden.

Men visst känns det lite märkligt att Djurgården – med det välmeriterade lag man har – ligger nia i en serie där de flesta – just på grund av meriterna - väntade sig en topp treplacering i stort sett serien igenom. 

 (FOTO SARAH CARLSSON)

Tittar man på spelare för spelare är det ändå där uppe som Djurgården borde vara men att titta på meriter är en sak. Vad som händer in real life är en annan. Det har om inte annat Djurgården fått känna av.

– Det går inte att göra så (titta på meriterna i laget, Maries anm). Det gjorde vi förra året också och hade det funkat så hade vi inte åkt ut. Utan allt handlar om den aktuella prestationen, att man kan utveckla den och bygga upp något bra utifrån det. Så vi har en del att jobba på om vi ska placera oss bättre än där vi är nu. Det är liksom inget att snacka om. Det finns inga ursäkter eller förklaringar utan vi har hållit den kvalitet som vi har hållit. Vi är inte bättre just nu än den placering vi är på. Och även om man som individuell spelare kan variera lite i sin prestation så kan man göra stor skillnad tillsammans som ett kollektiv. Det finns absolut en möjlighet för oss att spela bättre, det är jag säker på.

Men det är inte bara Djurgårdsspelarna som har haft det tufft i höst. Många fans har fått sin självbild ommöblerad rejält och det är klart att det svider i många Djurgårdshjärtan när laget inte ens är på en playoffplats så här långt in i serien:

– Jag tycker att de (fansen) har hanterat det här bra. De kommer fortfarande och tittar på våra matcher, det uppskattar vi verkligen. Sedan får de uttrycka sitt missnöje om de vill det. Men man ska veta att det finns inte någon spelare som inte är intresserad av att prestera, både individuellt och i laget. Som spelare spelar man alltid för sin framtid, man har ju kontrakt från säsong till säsong och det är den nuvarande prestationen som avgör den egna framtiden, som avgör om man ska vara utan jobb eller få ett bra jobb nästa säsong. Så det intresset att prestera finns alltid där.

 (FOTO SARAH CARLSSON)

Och nu måste Djurgården börja dra in poäng. Luckan uppåt till tredjeplatsen är redan oroväckande stor om planen att nå kvalserien på en av direktplatserna ska infrias. Det läget är alla i laget införstådda med:

– Visst är det så men det finns inget patenterat recept som alla kan använda sig av. Det är hela tiden ett sökande. Ibland hittar du det som krävs tidig, ibland inte alls men du måste hela tiden ha en tro att det kan bli bättre. Sedan om det blir det är en annan sak men vi måste ha en vision och en ambition att det kan och kommer bli bättre. Sedan är det upp till var och en i laget att jobba för att laget ska bli bättre. Det ansvaret ligger på hos alla individer, vi måste driva det på bästa möjliga sätt.

 Det låter ju bra men vad ska ni göra då?
– Alltså det är så svårt att säga något konkret. Man kan alltid komma dragande med ”åka mer skridskor”, ”få in fler puckar på mål” eller det här man hör att vi ska ut och ”visa mer hjärta”. Men vad betyder det egentligen? Det finns som sagt ingen som inte har intresse av att spela bra och att visa upp sig. Vi spelar för vara jobb, det är viktigare för oss att vi presterar än det är för fansen. Det är vårat yrke, vår stolthet och vårt allt att prestera och alla gör det man kan. Ibland blir det inte så bra som man vill men vi måste ändå fortsätta försöka och bara jobba för att det ska bli bättre.

Finns det några bitar i spelet som du tycker att ni ska ändra på?
– Nej, det finns inget konkret att ta på där. Jag tycker att det har blivit bättre. Vi har gjort vår spelidé mer konkret. Vi har ändrat i den, vi har förtydligat på träning hur spelet ska utföras för att det (spelet) ska bli mer tydligt. Det (tydligheten i spelidén) saknade jag lite i början men det har blivit bättre. Alla har fått tycka och tänka, vi har tagit upp det här på träning vad som kan bli bättre men det är hela tiden en pågående process, säger Kristofer Ottosson.

(FOTO DANIEL PETTERSSON)

Stämningen i laget är bra trots motgångarna. Just det kan reta upp folk att höra men det är samtidigt en förutsättning för att spelet ska bli bättre. Att sparka Challe Berglund som tränare är också en lösning som har lanserats men Kristofer Ottosson håller inte med:

– Det löser ju ingenting utan är bara en handling man gör mest för att kunna säga att man gör något. För att man (klubbledningen) ska kunna visa att vi har gjort det här eller det här. För mig är det ingen bra lösning. Jag kan inte se vad det skulle lösa för någonting faktiskt.


Inga kommentarer: