tisdag 27 november 2012

Engström "Vi har ett grymt självförtroende i gruppen"


(Jonas Engström. FOTO GUSTAF BRUNDIN/ARKIV)

Nollade mot Malmö senast men när SSK tog emot Almtuna hemma hakade man på vinnarspåret igen.

– Det var bra för oss, skönt att studsa tillbaka. Det blev för stor siffror där nere i Malmö. men på ett sätt var det bra att det blev så för det blev en liten väckarklocka för oss, säger Jonas Engström.

Nu ville han så klart inte förlora mot Malmö senast heller och definitivt inte med 0-5 men den där väckarklockan då var behövlig och kan visa sig vara viktig även framöver, inte bara vid vinsten nu.

– Ja det var bra med en väckarklocka för de två, tre matcherna innan hade vi inte spelat så bra heller men lyckades ändå vinna matcherna. Så mot Malmö var det skönt att få komma ner på jorden och börja om.

 Vad sa ni efter Malmömatchen?
– Vi sa inte speciellt mycket alls utan det enda vi snackade om var att den här matchen, mot Almtuna, det är viktig och den ska vi bara vinna. Vi ska studsa tillbaka och ville tillbaka till det bra spelet. Nu hade vi inte det i den här matchen heller, utom möjligen i en bra period, men det var ändå skönt att komma tillbaka och ta tre poäng igen så att förlusten inte sätter spår så att man tappar en match till. Man vill ju behålla formen! Säger Jonas Engström efter 4-1 mot Almtuna på tisdagskvällen.

Och det är klokt tänkt, självförtroende är en färskvara. Lika snabbt som det kan byggas upp lika snabbt kan det försvinna. Men självförtroendet i SSK verkar vara svårrubbat:

– Ja just nu har vi ett grymt bra självförtroende i gruppen. Vi har fantastiskt kul allihop, oavsett om det är träning eller när vi umgås utanför isen. Det är skön stämning hela tiden. Vi har så kul tillsammans allihop.

Beskriv känslan?
– … Hm. Det är fan svårt att beskriva den jag vet inte om det går!?! Det är ju inte alltid som vi umgås på fritiden men vi umgås mycket både på rinken, vid lunchen, såna grejer. Vi har så bra go i laget, vi har kul oavsett vad vi gör hela tiden, säger Engström.

Och riktigt kul, det hade han mot Almtuna på tisdagskvällen där det blev ett mål och assist. Målet, Jonas Engströms sjätte i år, kom 16.35 in i tredje i pp. Målet beskrevs av LTs reporter på plats som en Ovechkin fint, en klubba-skridsko fint men riktigt så bra var det inte konstaterar SSK-forwarden med ett skratt.

– Ovechkin? Ha, åh fan! Nä men det var pp-spel, Johan (Andersson) och (Damien) Fleury stod och passade till varandra bakom målet, sedan hittade jag en yta där jag kunde göra mål, mellan backen och Fleury och stötte in pucken bara.

Var det fint då?
– Nja jag fick pucken i mittzonen och gick mot backarna. Jag gjorde bara en lång dragning till höger… jag vet inte om den tog på klubba, skridsko, om det vart så men det tror jag inte, det var inte meningen i alla fall. Jag skulle bara utmana och gå runt, ha, ha.

Jonas Engström har nu gjort sex mål och fem assist, det kan jämföras med förra säsongen då det blev 5 mål och nio assist på totalt 47 matcher. Av hans två säsonger i a-laget så är det här definitivt den bästa, inte minst poängmässigt.

– Ja men nu har jag fått en större roll. Jag får spela pp, får spela med bra spelare och har mycket självförtroende också. Det har känts bra en längre tid och jag har vetat hela tiden att jag har det i mig. Det har bara inte kommit ut och något bra gör jag ju nu för jag får jus spela, säger Engström glatt.

När kände du att, nu finns det där, självförtroendet?
– Det har jag väl känt i stort sett hela säsongen men kanske fick det en riktig kick när vi mötte DIF borta på Hovet. Då kände jag att jag fick in känslan och den har jag försökt bygga vidare på.

När Calle Hagelin åkte hem trodde jag att de kanske skulle var svårt att håla upp det där självförtroendet men har ni gjort ju. Hur då?
– Ja Calle och Matt Read kom in i ett bra läge då det hade börjat klicka. Calle gjorde mycket och det har Read gjort också men nu när Calle lämnade oss var det många som trodde att det skulle rasa men under tiden som han var här hann vi bygga upp mycket, vi hittade ett bra spel, trodde på oss själva och byggde upp allt. Nu finns det andra som har klivit fram istället för till exempel Calle (som nu är tillbaka i New York).

Ni . eller rättare sagt tränaren Johan Strömwall har fått en del kritik för att det inte fanns något fungerande spel men häromdagen sa en NHL-scout till mig att det syns att det har funnits en idé en längre tid och att det var bra att klubben haft tålamodet att låta det ta tid. Känner du igen dig?
 – Ja och vi fick ju börja om på ny kula förra året så det är klart att det tog tid. Men vi har en långsiktig plan och allt kan inte falla rätt direkt. Men nu har vi hittat något nytt och det går vi på, det är riktigt kul, riktigt roligt. Vi känner att vi har något att lita på och att falla tillbaka till om det inte går bra.

 Matchen mot Almtuna var Nicklas Grossmans sista av de fyra han hade kontrakt med SSK.  Att ha och ha haft NHL-spelare i laget är ”sjukt kul” tycker 21-årige Engström.
– Det var inget man kunde tro, att man skulle få spela med så bra spelare. Helt plötsligt är de bara här, sedan en dag så pang är de borta bara, det är en lite konstig känsla, avslutar Engström med glimten i ögat.



Inga kommentarer: