måndag 19 november 2012

Wennberg: " Det sjukaste jag varit med om faktiskt"


 
(Alexander Wennberg, gjorde hattrick och säsongens märkligaste mål. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Det var säsongens kanske viktigaste match. Och livsviktigt med en vinst för att vända den nedåtgående spiralen uppåt. Mot serielederna dessutom. Då gör 18-årige Alexander Wennberg hattrick. Och ett av de märkligaste målen i HockeyAllsvenskan ever:

– Ja jag har aldrig varit med om något liknande själv heller. Det är det sjukaste jag har varit med om faktiskt, konstaterar Djurgårdstalangen och fortsätter:


– Med all publik som är här och spelet som vi spelade och att vi vinner matchen, och jag får göra tre mål… då är allt otroligt kul, he, he.

Alexander Wennberg kan det där med att göra många mål när det behövs som bäst. Senaste hattricket kom i U18 VM i våras, i juniorlandslaget. Söndagens hattrick mot Leksand var som skräddarsytt för att dra igång en vändning för ett tidigare pressat Djurgården.

– Ja absolut. Vi behöver alla poäng vi kan få nu och att få göra det mot Leksand det är så jäkla kul att få slå dem också. Det är lite extra rivalitet mellan oss också och mycket folk på läktarna och allting så självklart vill man alltid spöa dem, förklarar Wennberg efteråt när den värsta uppståndelsen har lagt sig.

Men hur var det nu med det där 2-0 målet då han kom åkande vid ena stolpen samtidigt som Dustin Johner skjuter ett skott från andra hållet. Ett skott som Leksands målvakt Erik Hanses ska styra ut men som helt osannolikt styrs via stöten in i Wennbergs hockeybrallor.

– Ja, jag känner ju när pucken kommer där, att den fastnar på något sätt så jag försöker åka in med benen i målet så att jag ska få pucken att ramla ut innanför mållinjen, he, he och det är lite tur också måste jag säga. Det var nog inte riktigt meningen att det skulle komma sådär sedan.

Så du kände att Hanses styrde upp pucken i brallan?
– Alltså … när jag kom in där på mål så känner jag att den fastnar där och försöker så klart få ut pucken så snabbt som möjligt, så kom jag väl på att jag ska ställa mig inne mål när jag ändå kan och hoppas på det bästa i stället.

Tur att du inte skakade ut pucken ur brallorna innan du var inne i målet då.
– Ja exakt, det är ju hur mycket tur som helst. Det är ingen skicklighet alls liksom.

Det syntes att du sökte efter att få fötterna över mållinjen också?
– Ja exakt för först och främst jag vet inte ens om det skulle bli mål (enligt regelboken) när jag väl står inne i mål, men tanken var att få pucken över mållinjen så snabbt som möjligt och att pucken dimper ner där man kunde se det var ju bra för annars vet jag inte om det hade blivit mål överhuvudtaget!

Jag viste inte ens att man kunde göra mål genom att släppa ut pucken ur brallorna på rätt ställe, vad sa domaren?
– Nämen domaren sa inget och jag försökte förklara för honom att pucken låg i byxan att jag inte hade den med mig på något annat sätt. Och de åker och kollar på video och jag tyckte ändå att det var rättvist, jag försöker bara få ut pucken, det är inte så mycket man kan göra.

Hur lyckades du lirka ut pucken?
– Nej jag vet inte, jag skakade väl lite på foten sådär… försökte så gott jag kunde, säger Wennberg och skrattar gott.
Det där målet kan ni redan se på youtube, på den här länken. Som sagt, bland det märkligare man har sett. Och en fantastisk injektion av energi till ett Djurgården som ”bara” hade 1-0 efter första och i ett läge där Leksand bjöd upp, tryckte på och matchen stod och vägde lite.

Det kunde lika gärna ha blivit mål åt andra hållet. Nu blev det inte det och Tony Zabel fick börja sin andra sejour som headcoach för Djurgården på allra bästa vis.

– Att Tony får den här starten det är ju jättebra för honom också. Nu ska vi bara rulla på och försöka spela vidare för nu har vi hittat de där matcherna där man spelar bra då är det bara försöka att gå vidare efter det.

(Gå på mål sa coachen. Okej sa Wennberg. FOTO SARAH CARLSSON)

Tränarbytet skedde ju i fredag och när Wennberg ska förklara vad Zabel hunnit ändra på under helgen säger 18-åringen att grunden i spelet är kvar och att det mest är lite hur Djurgården ska checka som har ändrats.

– Det är inga större grejer, jag ska väl inte säga rakt ut vad det är heller men det är små detaljer. Det är inga större ändringar utan lite detaljer som man kan finslipa och som vi ska försöka bli bättre på, som att försöka få fast pucken snabbare och det är bara att följa det han säger för han vet ju vad som skulle passa här och efter den här matchen så känns det väl som att vi ska lita på honom!

Lagledningen har själva sagt att tränarbytet ska leda till tydligare roller i laget, vad har Tony och Mats Bäcklin hunnit säga till er om det?
– De har sagt vad de vill få ut av laget, absolut. De försöker få det väldigt rakt och jag tycker det känns väldigt bra att de vet vad de vill ha ut av allting. De har sagt att det var väldigt rörigt förut och hur man vill att vi ska spela nu. Framför allt i båset har det varit lite rörigt förr men nu är det väldigt noga med vilka som ska in och det känns som att det har blivit ett bättre lugn i laget också och på isen när vi väl kör.

Den nye huvudtränaren har tagit ett kort snack med var och en av spelarna också, om hur var och en kan förbättra sitt spel. Det hade Alexander Wennberg nytta av mot Leksand:

– Ja, det måste jag säga. När det gällde att driva på kassen, det jobbar man lite på. Och jag tycker jag gör det vid både första och andra målet, så absolut de tipsen man får är det bara att ta åt sig.

Wennberg gjorde ju som sagt hattrick och förutom det osannolika 2-0 målet så drog han igång och avslutade Djurgårdens målskytte i matchen. Men äran vid 1-0 och 6-1 den vill han helst ge till Marcus Sörensen. En spelare som liksom Wennberg har snabba fötter och gillar att driva mot mål:

– Sörens (Marcus Sörensens) passning är ju grym där (vid 1-0).  För min del försöker jag ta min position och när jag får passningen precis där - då det är bara att stöta in pucken. Så Sören gör större delen av det målet och det var likadant på det sista målet jag gör också. Då är det bra spel före av honom – sedan får jag en öppning då är det bara att stänka dit den, säger Wennberg.

Djurgården har haft en tendens att bli ängsliga så väl när man jagat i fatt och tappat ledningen igen som när man tagit ledningen och blivit oroliga för att tappa den vilket sedan har skett. Så var det inte nu. Den här kvällen fortsatte Djurgården trumma på vad som än hände:

– Vi hade kontroll på matchen, höll i pucken och vårdar den och därför så ser det väldigt lugnt ut när vi spelar. I den här matchen känns det som att det rullar på bra allting och jag kan inte svara riktigt på var det skiljer sig åt (mot tidigare matcher) men när man väl hittar det där så är det bara fortsätta, då rullar det på.

När Leksand reducerade till 4-1 efter bara 29 sekunder av tredje sa någon bredvid mig att nu kommer säkert årets upphämtning av Dalalaget?
– Ja he he absolut det är sånt som händer och det är otroligt tråkigt att det blir på det viset för jag tycker att Chet gör en jättebra match annars men det var bara att försöka glömma det så fort som möjligt. Vi försökte väl säga att nu tuggar vi vidare, vi har ändå spelat bra i matchen, det här målet ska vi inte älta eller någonting så det vara bara att köra vidare. Och i periodpausen så snackade vi om att fortsätta gå för femman, att vi ska gå framåt och göra ännu ett mål, säger Wennberg.

 (1-0, 2-0 och här lite 6-2 jubel. Snacka om en bra kväll. FOTO DANIEL PETTERSSON)

En liten kul detalj om just honom är att han kallas Kenyanen av några i laget. Bland annat av Fredrik Bremberg som redan i somras konstaterade att 18-åringen har ett lätt och fint löpsteg – ungefär som de fantastiska Kenyanska löpare som dominerar långdistanslöpningen inom friidrotten.

När Bloggen nämner det börjar Alexander Wennberg skratta. Han känner igen det där:

– Ja det är väl från sommarfysen. Jag är ganska bra på att springa och då har man fått en massa smeknamn och så. Typ Kenyanen för att man är ute och springer en massa…

Var kommer det där löpsteget från då?
– Jag har löpt ganska mycket tidigare i mina dagar när jag har spelat fotboll och allt så det sitter väl i att jag har kört mycket sedan varför jag är så bra på att springa det är svårt att säga, men jag har det väl i mig liksom, säger han med ett skratt.

Den galna stämningen på Hovet gjorde väl sitt till att höja samtliga spelare på isen ett par snäpp. Det var adrenalinstinna känslor både här och där när spelarna kom in på isen:

– Det är otroligt att bara se all publik sitta där och vänta och allting, det är såna matchen man vill spela, absolut. Det gör bara att man blir mer taggad och det hjälpte hela laget. Att spela med den publiken och det stödet i ryggen är fantastiskt. Det var otroligt mäktigt sedan var det kul att Leksand kom med så mycket folk att det blir bra stämning på hela Hovet men hemmapubliken gör en sån otrolig stämning att spela för också. Det är otroligt kul, säger Wennberg.

Och att publiken fortsatt komma trots kräftgången på isen under hösten är uppskattat:

– Ja absolut, Det är en cred som man måste ge till publiken att de vill alltid stötta oss så vi vill vinna för deras skull, det vill man alltid. Det är kul att vi kan bjuda på en vinst i dag när det är så mycket folk och blir en så bra stämning.

För Djurgårdens del gäller det att försöka få med sig den goa känslan till nästa match så att det inte blir ett djupdyk tillbaka i gruvan igen på onsdag när man möter Örebro borta:

– Ja vi ska försöka bygga vidare så mycket vi kan på det här och vi tar med de bra grejerna och försöker göra det bästa i nästa match också. Så får man se hur det går då. Det här hjälper självförtroende enormt mycket i och med att Leksand leder serien och allt. När man väl får en sån här match så flyter man på med självförtroendet också, tror jag i alla fall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Marie, jag förstår verkligen inte hur wennberg kan få målet. Man ser klart och tydligt att pucken hamnar i brallan utanför målgården. Detta innebär, i teorin, att pucken av någon anledning skulle kunna hamna i brallan vid blålinjen och så skulle det bara vara att åka in i mål och släppa ut pucken. Har du tänkt i dessa banor? Hälsn Mackan