fredag 2 november 2012

Reideborn: "Det kändes tidigt att vi skulle vinna och det gjorde vi"



 
 (Ledsen efter Almtunamatchen men gladare nu efter andra nollan när den här bilden togs... FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Tre matcher, två nollor. Adam Reideborn klev fram när det som allra mest behövdes då Djurgården vann med 1-0 mot Oskarshamn.

– Det var skönt att vinna, det behövde vi! Och det (två nollor på tre matcher) är lite mer än jag kunde ha hoppats men jag är mer nöjd med att vi tagit två vinster än att det är två nollor, säger Djurgårdsmålvakten.


20-åringen fick 28 skott på sig och eftersom det bara föll ett mål i matchen – Fredrik Brembergs 1-0 efter 15.01 i andra – blev fredagsmatchen en nagelbitare. För de som såg på. Reideborn själv tyckte nämligen att han fick en ”ganska enkel match” i Djurgårdsmålet:

– Ja det känns inte som att de fick så många lägen. Det var någon gång som de träffade stolpen men skotten var mest från långt avstånd, jag kunde se alla skotten så det var ganska lugnt i målet.

 Oskarshamn fick flera pp men tappade märkligt nog farten när de var fler på isen, det är nästan så att det gynnade Djurgården att ha en spelare i utvisningsbåset:

– Ha, ha men då tyckte jag att det blev jobbigt faktiskt. Det är ju alltid jobbigt när motståndarna är länge i anfallszonen. Nu fick de inte så många farliga lägen men det var ändå mycket spel i våran zon.

(FOTO DANIEL PETTERSSON/ARKIVBILD)

Och visst hade Reideborn en del att göra. Som när Oskarshamn hade ett skott som gick i ramen och sedan studsade på DIF-målvaktens rygg och ut.

– Ja eller jag tror pucken studsade i nacken till och med! Jag var ganska säker på att pucken skulle studsa in där men jag hade turen med mig. Han kom på kanten där och jag kände först att han inte får upp pucken men det fick han sedan studsade den i stolpen och i nacken och sedan gick pucken som tur var till höger och inte till vänster!

Kände du var pucken var?
– Jag kände redan när den var i stolpen att den var på väg att studsa där så jag försökte ducka lite och det gick ju vägen, ha, ha.

Det hade varit snöpligt annars va? Måste ju vara det snöpligaste som finns att styra in pucken själv med baksidan?
– Ja, det hade varit en rejäl blunder, ur den vinkeln ska det inte gå att göra mål.

Det gjorde inte Oskarshamn heller trots flera farliga attackar av bland andra Ewan McGrath och Giulio Scandella som varit riktigt bra i höst även mot övriga lag och det var ett minst sagt lättat och glatt gäng som kunde räkna in en trea för första gången sedan 4-0 segern mot Asplöven 21 oktober då för övrigt Reideborn också höll nollan.

– Ja vi har haft många tappade ledningar och förlorade vinster som vi skulle ha haft men jag kände tidigt att vi kunde reda ut det i dag. De fick inte så många lägen på slutet heller, skotten kom mest utifrån så det kändes tidigt att vi skulle vinna och det gjorde vi. Jag tror inte att jag fick ett enda skott på mig i sista förrän efter tio minuter och då kände jag att vi hade koll på spelet helt. Vi spelade riktigt bra.

 Men Reideborn fick även en puck rätt i pannan, eller på hjälmen mitt i pannan.

 – Ja den hade jag ingen aning om att den skulle komma. Jag hörde skottet, hörde att han träffade pucken men tappade bort pucken med ögonen. Det varat bara att gå ner på knä men jag såg inte alls när den ko. Det gick så snabbt sedan satt den i huvudet och jag fick lite ont men det får man ta.

Varför gick du ner på knä då?
– För att när man blir osäker så går man gärna ner och gör sig så stor som möjligt och så ville jag täcka isen, det kommer ofta skott längs isen från backar så jag hade lite tur som stod i vägen där.

Jag har hört andra målvakter säga att det ringer i hela huvudet när man får en puck på hjälmen så där?
– Ja det gör det men det är bara skaka av sig. Det var bara fem minuter kvar så det var bara att hålla ut.

Du funderade inte på att byta då?
– Nej aldrig i livet! En sån smälla har aldrig någon dött av. Eller jag vet inte men det där ska jag ta. Det var inget och skyddet i hjälmen är så bra att det ska inte göra något att man får en puck på sig sådär, säger Reideborn med ett skratt.

Att just han skulle stå mot Oskarshamn borta var bestämt på förhand för länge sedan berättade Challe Berglund i Viasats hockeymagasin efter matchen. Men målvakterna själva fick inte veta att de står varsin match i helgen förrän nu i veckan:

– Jag är nöjd och tar chanserna när jag får dem. Sedan får vi se hur många det blir.  Just den här matchen fick jag veta för två dagar sedan, då sa Anders (Persson, målvaktstränaren) att jag skulle vara redo för Oskarshamnsmatchen och bara fokusera på den matchen.

 Är det skönt att veta långt i förväg tycker du?
– Nej det spelare ingen roll men helst vill man veta en dag innan så att man kan fokusera från kvällen innan. Tidigare behövs inte. Det är så mycket som händer under en match så att man måste kunna stänga av innan och efter matchen.

Challe sa även i sändningen att det redan är bestämt att Pickard står mot Malmö .Känns det inte lite tokigt att du inte får fortsätta på söndag nu när du höll nollan i dag?
– Nej, är det bestämt så, så är det bara att köra på. Det är helt rätt av coacherna. Man vill så klart alltid spela och jag är alltid redo men coacherna bestämmer, det är bara att lyssna på dem, säger Reideborn.

(FOTO DANIEL PETTERSSON/ARKIVBILD) 

Han har haft stor hjälp av Djurgårdens målvaktstränare Anders Persson som är anställd på ungefär en halvtid men som jobbar mer än så. Persson finns med på två träningar i veckan, kollar matcherna borta på video och är ett stort stöd för målvaktsduon, berättar Reideborn.

– Absolut. Det funkar helt perfekt med honom, han vet vad han håller på med. Jag ringer honom efter de matcher han inte är med på och efter ispass där det har gått tungt. Om jag vill veta vad jag gör för fel så ringer jag honom och kollar, det är jätteskönt att ha hans stöd.

Vad gör Persson så bra då?
– Han fokuserar på rätt säker och har koll på detaljer som är viktiga för målvakter. Han vet vad han säger, det känns tryggt man vet att det han säger är rätt. Jag känner mig jättetrygg med honom, han får en att känna att man har spelet. Det känns jättebra att jobba med honom.

Adam Reideborn drog (som säkerligen ett antal Djurgårdsfans) en lättnades suck efter 1-0 vinsten i Oskarshamn.

– Ja vi behöver alla vinster vi kan få. Jag hoppas vi startade en ny vinstsvit här vi behöver vinna matcher och in på alla lagen framför oss.

Ni har hård press på er att gå upp redan i år, kan du släppa den under matchen?
– Absolut, jag tänker inte alls på såna saker under match utan jag har alltid en bra känsla och man vill alltid visa att det är jag som ska stå. I övrigt har jag inte tänkt så mycket på det som händer runtikring.

Hör du det som skriks och sägs då?
– Ja det är klart och en del saker vill man inte ta åt sig men man hör vad folk skriker ändå och vi förlorar och vinner ju som ett lag. Jag är delaktig även om jag vaktar båsdörren och är bara glad att jag får de matcher jag har fått. Det är bara att köra på.

Att det var så många tillresta Djurgårdsfans gladde honom särskilt:

– Det var helt fullt med dem kändes det som, som stod kvar efter matchen i alla fall. Jag var lite chocka men det var riktigt kul.

Du hade ingen vidare dans för fansen?
– Ha, ha nä jag måste tänka ut något. I Almtuna brukade jag göra någon kullerbytta om vi vann men vi får se. Jag hörde redan under matchen att vi hade en stor klack och även på sittplats satt det många. Det var jag lite förvånad över men det var kul, vi behöver allt stöd vi kan få.

Det här att det är fullsatt var ni än åker, det måste vara kul som fan?
– Ja det är det alltid. Alla motståndarfansen är där för att stötta sitt lag, de vill vinna över Djurgården så det blir ingen risk att man slappnar av för då väcks man av deras fans. Det är lite skillnad mot Almtuna då var det ju helt tomt på bortaplan. Nu är det alltid bra fart, oavsett var vi spelar, det har varit riktigt häftigt till och med på vissa av de platser där vi har spelat och de är roligt.


Inga kommentarer: