onsdag 21 november 2012

Pickard " Han gjorde avgörande målet, han är hjälten"



 
(Picard hyllade segerskytten Douglas Murray. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Första målet i Djurgården för Douglas Murray, ett matchavgörande mål dessutom. Då hyllade segerskytten lagets målvakt Chet Pickard i stället:

-Snällt av Douggie men han gjorde avgörande målet, han är hjälten! Passar Chet Pickard tillbaka.

Att Douglas Murray gör mål hör inte till vanligheterna. Segermålet mot Örebro var hans andra fullträff på de senaste 168 spelade matcherna  i NHL och Hockeyallsvenskan. Och vilket mål han gjorde! Murray pinnar på över hela isen, kommer fri, drar med sig pucken med skridskon, skjuter, det blir sargretur, den skjuter han rätt upp i nättaket.

 Så här beskriver Murray målet själv i en intervju i Viasat efter matchen:

”Han tjuvar lite bakom så det är öppen is och jag kommer mot tre och försöker bara få pucken på mål. Eller, jag passar till mig själv, och sätter den i nättaket”

På andra sidan stod Chet Pickard och jublade. Om han trodde det skulle bli mål?
-Nej, de tar honom så hårt hela tiden så det var inget som någon hade förväntat sig utom möjligen han själv men det här var han verkligen värd. Han gav inte upp, jobbade sig fram och sköt ett riktigt bra skott upp i nättaket. Kul för honom och kul för oss, vi tar alla mål vi kan få och det här var en gamewinner! säger Pickard till bloggen.
Han säger det med ett skott men också med största respekt. En respekt som är ömsesidig. När Murray blev intervjuad som segerhjälte i Viasat skickade han raskt den titeln vidare:
”Matchhjälte? Då snackar du med fel kille. Det var Chet Pickard i dag. Han var fantastiskt bra och gör flera bra räddningar, han räddade oss flera gånger, det är han som är matchhjälten i dag.”
När bloggen berättar vad Murray sagt blir Chet först alldeles tyst. Sedan säger han:
-Åh, det var snällt av honom! Han är en bra kille och han gjorde det avgörande målet så han är vår hjälte i kväll! Han är en stor del av det här laget, alla är glada för hans skull. Han är ingen offensiv kille i vanliga fall men nu blev det mål och det firade vi med ”hey, hey, Douglas Murray sången” i omklädningsrummet. Det låter så härligt när fansen sjunger det, så det gjorde vi med, ha, ha.
Men tillbaka till Chet som gjorde några fantastiska räddningar, där de två kanske mest spektakulära kom dels i slutet av första och dels i början av andra perioden. Den första kom när Örebro hade överläge fem mot tre med drygt 16 minuter spelat av matchen:
-Det var en passning backdoor (från ena sidan av isen till den andra), jag gick ner i split och räddade. Det är alltid svårt för utespelarna att förhindra mål i fem mot tre därför måste du som målvakt kliva fram och vara extra bra i de lägena. Så visst det var en bra räddning, men som sagt, som målvakt måste man komma upp med såna räddningar där.
Får du en massa extra självförtroende –under matchen-av en sån räddning?
-Ja, man blir glad men samtidigt så får man sansa sig. Det är samma sak om du släpper in ett skitmål, då får du inte gräva ner dig och gör du en bra räddning får du inte flyga iväg för dig det kan ju komma ett skott som går in nästa sekund. Men visst, det är bra för självförtroende fast kanske mer för laget som växer än för en själv och att laget växer är det viktigaste, säger Picard.

Som kom upp stort även i början av andra när Douglas Murray blir av med pucken i egen zon, Örebro får tryck men stoppas återigen av kanadensaren med en reptilsnabb räddning:

-Fast där hade jag lite tur också! Pucken kom i en svår vinkel, jag gjorde bara en sidledsförflyttning och lyckades träffa pucken i luften med blocken och styra ut den. Den satt bra, ha, ha. Det var en bra räddning men som sagt jag hade lite tur också, försökte bara flytta mig så fort det gick och hann över till andra sidan, då sköt han över.

Är du inte lite väl blygsam nu?
-Nej. Jag gör dåliga insatser också och det är inget man vill skryta med då ska man inte skryta när det går bra heller. Det är det där, att inte vara för glad eller för ledsen men jag är glad för lagets skull att vi vann!
Många nordamerikanska målvakter har problem med förflyttningar på stor is men Chet Pickard känner sig trygg med det spelet också.
-Visst folk gillar att passa mer här och det måste man lära sig hantera. Du får inte gå ner på isen så mycket som du är van vid, du måste stå kvar vilket ger mer ytor att skjuta i men samtidigt så gör alla passningar att du får mer tid på dig att läsa spelet och man anpassar sig. Det blir både svåra och lätta passningar i de där situationerna.
2-1 segern mot Örebro satt dock hårt inne. Spelet var en bra bit ifrån klang och jubelföreställningen på Hovet senast. Eller för att citera Gabriel Landeskog som i Viasat konstaterade att ”det var en grismatch”. Men andra raka segern blev det:
-Alla är så glada. Vi var bra mot Leksand och det här känns också bra. Sedan är det bara två vinster, vi måste fortsätta plocka segrar om det ska vara till någon nytta. Vi har tre bortamatcher på raken nu (Tingsryd, Karlskrona, Asplöven) och måste spela bra där med. Vi har trott på det här hela säsongen även om det har gått emot, för många av förlusterna har varit med uddamålet eller i sudden och på straffar, säger Picard och fortsätter:
-Det gäller att vi håller oss på jorden oavsett om vi vinner eller förlorar, man får inte bli varken för glad eller för ledsen. Men vi kan glädjas åt två riktigt bra laginsatser nu, först Leksand och nu Örebro. Det var bra för oss, vi behövde verkligen ett par vinster.
Pickard kan ju ingen svenska så det som sagts och skrivits om tränarbytet i Djurgården har han helt lämnat åt sidan. Samtidigt har det ju såklart inte gått obemärkt förbi honom heller men Djurgårdsmålvakten är glad att Challe Berglund finns kvar i organisationen som sportchef.
-Jag gillar Challe och har trott på honom hela tiden. Han har gjort mycket bra för laget men det blev bara för mycket att sköta både tränar och sportchefsjobbet. Men oaktat det så var det inte hans fel att vi förlorade, vi spelare har den största delen i det, som grupp. Och det ansvaret tar vi och ska fortsätta ta. Så jag tycker det är bra att Challe blir kvar som sportchef. Han är en bra kille, han trodde på mig, tog hit mig så jag är skyldig honom mycket, säger Pickard och fortsätter:
-Det som hände blev det bästa för laget, Mats (Bäcklin) och Tony (Zabel) är bra tränare och Challe är en bra sportchef, så jag hoppas vi kan fortsätta spela bra nu för deras skull, för fansen och för vår egen skull.


Hur mycket har NHL-spelarna lyft spelet framför dig?
-De har varit bra, så klart. Att Gabbe och Douggie kom in blev ett lyft för alla och att se Hörnqvist hårda jobb har inspirerat hela laget. Han är en intensiv spelare som går rakt på mål, jobbar kopiöst i boxplay och visar alla hur bra man kan bli med hårt jobb. Att ha de tre i laget har varit bra för oss alla. Det är häftigt att se hur hårt de jobbar, det smittar av sig på hela laget. Samtidigt är de bara människor, de kan inte vinna matcherna själva, alla måste hjälpa till. I det här gänget spelar det ingen roll vem som gör det men  när någon gör en bra skottäckning, sätter in en fet tackling eller om jag eller Adam gör en kanonräddning så lyfter det hela laget. Det höjer allas självförtroende, avslutar Chet Pickard.

Men jag måste ta med en kommentar till av Murray föresten. Han fick frågan vad Murray trodde att morfar Lasse Björn tyckte om målet och fick det avslappnade svaret:

”Han är nog mer chockad, som jag. Jag visste inte ens hur jag skulle fira, det var ju så länge sedan jag gjorde mål”.

Inga kommentarer: