lördag 1 december 2012

Anton Forsberg: " Såna här matcher är det skönt att vara målvakt"


(Forsberg hyllade lagkamraterna, målvaktscoacherna och den mentala tränaren efter 2-1 segern. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Troja-Ljungby vann skotten med 42-18 men SSK vann matchen med 2-1. Anton Forsberg menar dessutom att det var lugna puckar att vakta målet. Trots Trojas anstormning.

– De spelade ett sånt spel som gjorde att de la det mesta på mål, det gör att det ser ut att vara mycket för mig att göra men det var inte så många farliga lägen. Och vi höll de utanför. Det blev enkelt för mig, såna här matcher är det skönt att vara målvakt, säger Forsberg.


Som efter matchen valde att hylla alla andra än sig själv:

– Vi gör en riktigt bra laginsats. De lägen som de får beror på våra misstag men vi håller de som sagt utanför hela matchen, låter de ta skott långt utifrån och sådär. Det var kanske inte våran bästa match offensivt men försvarsmässigt var det helt okej och på något sätt så spelar vi smart bortahockey. Vi skapar inte allt för många lägen framåt som vi önskar men vi hittar en väg att vinna, det är det viktigaste. Eller hur?

 På vilket sätt spelar ni smart då menar du?
– Jomen vi fick ju både 1-0 och 2-0 och sedan spelar vi enkelt hela tiden. Vi lade ner puckarna, gör inga svåra grejer och spelar samlat bakåt då blir det svårt för dem att komma till bra lägen.

Jämför man med början av säsongen så var det ju väldigt stor skillnad på just den punkten?
– Ja absolut. Vi har ett helt annat självförtroende nu, vi jobbar mer som ett lag och får ut det vi vill av vårat spel. I början körde vi fast i, vi fick inte hjulen att rulla men nu börjar det komma.

Det där självförtroendet måste ju vara guld värt när ni kommer in i ett läge där det går emot, att då vet ni att det här vänder vi oavsett vilket?
– Ja det är sant. Så är det ju, sånt där byggs ju på!

Men du, jag måste bara återvända till skotten. Troja vann de med 42-18, det var 13-9, sedan 14-4 och 15-5. Spelet måste ha varit på eran sida hela tiden?
 – Jo de spelade mycket i våran zon men så länge vi håller dem utanför oss så får de snurra bäst de vill för de kan ändå inte komma till några farliga lägen. Och så länge vi håller de utanför oss, när jag får puckarna på mig utifrån så blir det enkelt för mig. Jag kommer in i det, det blir enkelt och så upplevde jag den här matchen, säger Anton Forsberg.

Målvaktsprocenten i den här matchen blev 97,62 procent en skön kontrast till senast han stod i mål då SSK förlorade med 0-5 mot Malmö för två matcher sedan. Men som målvakt är ofta det viktigaste att lämna det som varit och titta framåt. Inte helt lätt då det här med att älta misstag ligger i mångas natur. Men Anton Forsberg har lärt sig nu.

– Det som är stor skillnad nu mot mitt spel förra året är att jag har utvecklats mycket på just det mentala. Har jag en tung match så kan jag skaka av mig det snabbt. Jag gräver inte ner mig på det sättet som jag gjorde förr. Det är klart att man är besviken efter en förlust men man släpper det snabbt och går vidare och gör bra träningar. Så det är största skillnaden i mitt spel i år, att jag har lättare att skaka av mig en tuff match.

Vad har du gjort för att lära dig det?
– Inget speciellt men båda mina målvaktstränare, Janne Öhman här i SSK och den som jag hade i Modo och även han som är i Columbus, som jag träffade på campen, har snackat om att man ska hålla en jämn nivå och vad som krävs för att göra det. På något sätt så kom vi in på rätt spår och känner man att det börjar bli positivt så blir det bara bättre och bättre och jag har mycket att tacka för, gentemot dem som har hjälpt mig.

Men det där är så lätt att säga men svårt att göra, själv kan jag älta misstag till döddagar, helt i onödan… så hur gör du? Har du rutiner? Ritualer som du följer?
– Det är klart att jag har ritualer inför matcherna för att jag ska vara pigg när matchen startar och även efter match. Sedan har jag en mental coach som jag jobbar med, Andy Swärd, han gör ett otroligt bra jobb och får en att komma in på rätt spår. Det har utvecklat mig mycket för det är mycket som är mentalt, eller nästan allt efter en match är mentalt. Men han har lärt mig hur man stänger matcher efter och under så det är det absolut största i det här.

Så efter match städar ni två liksom av den?
– Ja man är lite sur i omklädningsrummet efter en förlust, sedan snackar jag med honom och går först igenom och sedan stänger matchen och förbereder mig för nästa.

Inga kommentarer: