måndag 10 december 2012

Eldebrink " Jag pratar med dem varje dag om att våga spela ut"

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Måndag 3 december, det vill säga för en vecka sedan, kom beskedet att AIK har bytt tränare. Bloggen kollade läget lite med nye coachen Anders Eldebrink om bland annat hur den här veckan har varit och vad som väntar.

En handfull svar är från presskonferensen, resten är bloggens egna intervju med AIK-tränaren. Så här säger Eldbrink om…

… 1-2 förlusten mot Växjö:
– De får 1-0 och får momentum. Vi får jaga och det blir lite småstressigt efter den höst som har varit och det är inte så konstigt. Vi spelar med kort om folk, de är inte så fräscha. Janmark spelade 26-27 minuter mot Timrå, det är inte normalt för en center så vi spelar på kort om folk, de är inte fräscha i huvud och ben.

… att AIK ägde matchen men Växjö gjorde de två mål som behövdes för seger:
Vi har chanser att göra mål men har inte kylan att göra det. Titta bara på Växjös andra mål, där är det kvalitet på avsluten. Det har inte vi, utom vid Nicklas (Jensens 1-2) mål. Så vi får jobba lite i motvind men jag tycker ändå att vi försökte i sista perioden men de försvarar sig jäkligt bra runt målet. Och har stora spelare som är starka och svåra att flytta på.

… det ska bli skönt med ett långt matchuppehåll nu fram till 18 december då AIK möter Frölunda borta?
– Ja vi har ju tre centrar borta, inte så konstigt om det är tufft. Vi får spela forwards som centrar och förlorar många tekningar eftersom vi har centra som inte är riktigt vana vid att teka. Så vi är med i matchen, men det är det där sista. Plus att de blir oroliga när vi inte är med i matchen.

… hur mycket han hunnit ändra på en vecka ibland annat spelet?
– Jag vet inte om jag ser någon större skillnad så. Jag försöker ju köra en viss stil på träningarna jag vet inte om man ser skillnad där kanske men det är lite smågrejer och sådär. Sedan vill inte jag prata illa om Perra. Han har haft en höst med många skadade, det måste man förstår

… hur första veckan har varit?
– Det är klart att det har varit en tuff vecka för oss. Det är många ny killar man ska träffa och lära känna och många nya ledare också. Så det har varit en tuff vecka, man är lite småtrött själv. Men jag hoppas vi kan förändra lite och få upp AIK några snäpp. Det tror jag vi kan. Vi börjar få tillbaka lite folk också, vi har lite för tunn spelartrupp just nu för att ha stabiliteten och tryggheten. Det är det vi saknar just nu.

… han plockat ut ett par punkter som han vill jobba extra med nu under träningarna kommande vecka?
– Nämen det blir väl att de ska lita på varandra. Att få spela på en större ledning, får man spela på en 2-0 eller3-0 så kan man spela ut på ett annat sätt, då får man lugnet. Nu får vi hela tiden spela under stress när man ligger i regionerna under strecket så att det är en lärdom för killarna också men det gäller att man hanterar det på rätt sätt.

… vad Eldbrink kommer fokusera på i själva spelet under träningsveckan:
– Tempo, kamp sedan är det ju spel i egen zon lite, hitta lite trygghet och avslut så att vi blir bättre på att göra mål. Vi försöker träna på avsluten så att de ska känna att det går bra och att de har lite självförtroende. Det finns ingen magi i det där, det måste växa fram också. Man måste spela bra i en längre tid så att man känner självförtroende.  Men vi tar det snacket i gruppen. Vi vet vad vi behöver göra och försöka få spelarna att ha lite roligare, vi funderar på någon teambuildinggrej.

… hur han ska hjälpa spelarna att hitta lugnet?
– Nämen jag pratar med dem om varje dag om det här. Om att våga och våga spela ut, det är ju så. Det är ju hela tiden press på dig att inte göra misstag så att motståndaren gör mål, det är så småsaker. Men att pratat med dem, få dem att koppla av, att spela ut och känna sig harmoniska och trygga i sin femma och i laget.

… följderna av att man stressar i spelet:
– Det blir lite sådär när man kommer under sådär och får jaga hela tiden. Hade vi fått 1-0 tidigt så hade vi spelat på ett annat sätt också kanske. Nu blir det att man stressar lite, överarbetar i situationer där man inte behöver överarbeta men man gör det ändå för att man vill för mycket. Jag tycker att det har varit så under hela veckan. Samtidigt fick vi bara stryk med ett mål mot Färjestad och ett mot Växjö så det är ju hela tiden nära. Det är ingen katastrof i försvarsspelet fast vi har många killar borta.

… varför han inte går in och göra stora förändringar typ nä nu kör vi tvärtom, så här?
– Nä men det går inte att göra så, vi får ta steg för steg och jobba på. Sedan har jag lite uppvändningar, lite smådetaljer här och där som man får ta. Det går inte att förändra allt på en gång. Det är mer detaljer nu och att de känner sig trygga i spelet. Det är inte så kul när publiken buar och sådär, det blir jobbigt för dem, det blir stressigt.

… att AIK har sett ut att ha bättre tempo under Eldbrink än innan:
– Jag vill ha en jäkla fart på träningarna så att de får upp tempot och intensiteten i kropparna, det är viktigt. Det kommer jag träna hårt på den här veckan.

… om AIK spelarna inte åker lite för fort för att hinna med passningarna själva? (Många felpass var det mot Växjö i alla fall):
– Det är möjligt men det ska bli bättre, får de åka så här fort en längre tid på träningarna så blir det bättre. Vi vill hitta lite stabilitet över tid. Spela en fem, sex matcher bra. Som Växjö har gjort så att man känner att man kan lita på varandra i alla lägen. Det är lite det vi saknar.
Så vi måste fortsätta träna med högt tempo så att de lär sig det och får in det i hjärnorna och i kropparna. Så att tempot blir högre i huvudet även under matcher.

… det är en vanesak att anpassa sig till ett högre tempo?
– Det är det. Och är det inte skickliga än så kommer de att bli det bara vi får träna ett tag.4 kommentarer:

shompa sa...

Bra intervju. Hoppas Eldebrink får ordning på AIK så att de lyckas stanna i Elitserien. Om sedan också DIF kommer tillbaka till Elitserien så kan det bli riktigt kul nästa år. Saknar derbyn och rivaliteten.

Marie Hallman sa...

shompa: Instämmer helt!!

Dennis sa...

Det roliga är att vi liknar som DIF var förra året. På pappret ska vi inte ligga där vi ligger men vi gör det endå. Kolla upp spelen dom gör backarna är för sega och forwards väntar i vid blå och fastnar varje gång så trött på och se det. Sen att passningar är under all kritik helt sjukt. Ja vet inte hur det blir så men vi ska inte ligga där vi ligger och ja tror att Timrå kommer hamna där AIK ligger nu men besviken att det blev så här.

Marie Hallman sa...

Dennis: Ja jo det finns väl en del liknelser men också en stor skillnad. DIF levde i någon slags förnekelse om hur läget var fram till kvalserien och degraderingen var ett faktum. Därför blev det chockartat och man väntade ju tex med ett tränarbyte tills det var för sent att göra något.
Spelarna i AIK verkar förstå läget i alla fall och även Gozzi så den förnekelsen saknas i alla fall.
Det är bra i alla fall,