tisdag 4 december 2012

Eldebrink: " Jag gillar ju krav, annars skulle jag ha suttit på något kontor i stället."


(Anders Eldebrink, ny på Hovet. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Anders Eldebrink höll första träningen med sitt nya lag i går, måndag. Jag hann inte lägga ut det här snacket då men vi var ett gäng som pratade med honom efteråt.

Eldebrink sprudlade av glädje, såg riktigt taggad ut och så här säger han om…

… hur länge Eldebrink och AIK har haft kontakt:
– Jag har väl haft endialog med Anders och pratat med honom sedan i februari om den här säsongen. Men då hade jag ju kontrakt i Kloten och ville vara kvar där. Men sedan blev jag ju uppsagt och då hade han redan skrivit kontrakt med Perra. Sedan har det väl blivit mer och mer sådär och AIK har väl frågat mig under hösten sådär men min pappa gick bort och då har jag haft mycket med det att göra. Jag har inte haft energi har jag tyckt.


… det har varit tal om att han skulle ta över AIK redan tidigare under hösten:
Nej, inte för min del. Utan det har växt fram mer och mer när Anders har frågat mig. Och nu tycker jag att det är en kul utmaning. Jag vet ju att det är ett svårt läge vi ligger i, det är en stor klubb och mycket fans och jag vet att det kommer bli tufft.

… när han fick den direkta frågan att ta över:
– Det var för ett par veckor sedan eller så.

Och då ville du fundera lite? Eftersom det var för ett par veckor sedan menar jag?
– Ja, nej, ja, nej, jo ha, ha. Det kan man väl säga, ha, ha. Jag ville ju liksom se hur det såg ut och sådär och skaffa mig en bild över laget. Jag känner ju inte så många av killarna, jag vill ju lära känna killarna som människor också och se vilka egenskaper de har som spelare och då började processen växa lite.

… att han inte ville hoppa rakt in oförberedd:
– Nej jag måste ju veta vad jag hoppar in i.

… han anser att det finns potential i laget?
– Ja det tycker jag. Sedan är det så klart tufft läge och många skador men serien är lång och vi ska väl kunna knipa några poängen den här veckan sedan kan man träna nästa vecka, sedan får vi kanske tillbaka några av killarna. Så tiden talar för oss, när vi får tillbaka lite folk.

… hur mycket han har koll på AIK i dag?
– Jag har väl sett en sex, sju matcher i alla fall. Och jag följde de även tidigare år. Jag hade ju tv i Schweiz och har följt alla matcher och har sett hur AIK har spelat. Och det är väl så vi har spelat i Kloten också. Det är väl därför Anders tycker att jag har den filosofin hur vi ska spela.  Så vi har hittat varandra lite så, Anders och jag.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

… vad han kan göra för att (förutom skadorna) skapa en förändring?
– Äh det är klart att försvarsspelet har fungerat bra sista två matcherna. Det ska vi bygga vidare på och stabilisera.

… vad det är för typ av spel som Eldebrink ska försöka få AIK att hitta tillbaka till?
– Det är att sätta press på puckföraren. Det är som Luleå har spelat i ett par, tre år nu, och så har jag spelat i Kloten i alla år jag har varit där. Man åker mycket skridskor istället för att backa hem så ligger man på och startar försvarsspelet tidigt i anfallszonen och ligga på hela tiden. Det är väl lite som Mårts tänker att man vill försöka styra matcherna istället för att låta de andra styra och vänta på att de andra ska göra misstag eller göra mål på misstag. Man ska utveckla sig själv genom att spela bättre hockey varje dag, då tror jag att spelarna blir bättre.

… när han svarade ja:
– Det var för några dagar sedan som jag svarade ja. Men det var en process, jag har varit borta från hockeyn i ett halvår nu och vart uppsagd i Kloten, min pappa gick bort, det har varit mycket i huvudet, så att… man måste börja fokusera på hockey när man ska vara inne i det. Jag vet hur det är, då är man inne i en bubbla och då är det bara hockey som gäller i tjugofyra timmar om dygnet. Man sitter och tänker på uppspel när man sitter och käkar, då är man inne i det, då måste man vara med på det att det bara är det som gäller. Det är inte så enkelt att bara hoppa in, utan man måste förbereda sig på det och det tycker jag att jag har gjort. Jag sa till Anders att ska jag ta det här så måste jag få en vecka på mig att tänka på det och det och det.

Så du har rensat huvudet på allt som inte har med hockey att göra nu då?
– Ja just det, nu är det bara hockey, ha, ha.

… att han har kontrakt säsongen ut med option om två år till, där båda parter kan säga ja eller nej.
– Det var de som ville ha det så. Anders gav mig ett papper jag sa okej, då kör vi. Det var inte så mycket att tänka på.

… de krav som kommer när man är tränare i AIK:
– Nämen jag gillar ju krav, annars skulle jag inte hålla på med det här. Då hade jag suttit på något kontor i stället.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Men det blir jäkligt jobbigt om det går emot?
– Jag vet, jag vet men det är jobbigt i alla klubbar i det läget.

… att han som SSK-legendar nu bär AIKs färger.
– Det är ju så i hockey! Jag har gjort mycket i SSK också, jag har i stort sett varit allt utom materialförvaltare där. Men man måste gå vidare i livet, det är ju så.

… vad han ser mest fram emot:
– Det är ju att jobba med killarna, det är ju det. Att försöka förbättra oss varje dag. Det är det man tycker är roligt som tränare. Sedan givetvis att vinna matcher så klart, det är någonting … förlorar man då vill man vinna nästa och nästa. Det är det man gillar som tränare. Jag tror man saknar det där att vara ute och spela, man har inte de där adrenalinkickarna. Man förlorar och då är man sur som fan, man vinner nästa match då är man jäkligt nöjd. Det där saknar man lite.

 … att han följt elitserien
– Jadå för fan. Jag har haft mycket kontakt med Lill Kenta (Johansson, Frölundatränaren) och andra tränare också. Vi har pratat mycket, för det var många tränare som ringde mig om spelare. Jag var ju ensam (svensk) i Schweiz, så jag har haft mycket kontakter med spelare och tränare om hur det är att spela här och hur en spelare är där.

… han varit sugen länge på att träna ett elitserielag?
– Ja, jo men det har varit bra i Schweiz också. Jag hade tur som fick bygga upp ett lag under sju år. Första året var tungt, då hade de varit i kvalserien i två år sedan gick vi till semifinal och efter det så flöt det på. Vi bytte ut lite killar, fick in de vi ville. Jag fick de utlänningar jag ville ha, så det gick ganska enkelt för oss egentligen. När man var så många år så fick man styra hur man ville spela, då är det ganska enkelt att koppla på nästa säsong. Det är vissa små detaljer man kan jobba med mer.

… att komma in mitt i en säsong:
– Det är ju lite svårare, först måste man lära känna spelarna. Jag har ju sett spelarna träna lite men vill lära känna de lite som personer, vilka egenskaper de har och hur de är på isen. Så det kommer ta tid, det är inget snack om det.

… han vill kasta om i femmor och roller?
– Nej det gör vi inte. Vi har inte så många spelare att kasta om… så vi får använda de vi har. Men sedan när det blir konkurrens. När de andra kommer tillbaka, de som varit skadade. Då kan vi få konkurrens på träningarna också. Det är mycket träningarna som avgör hur det blir på matcherna.

Du vill se tävling på träningarna också?
– Ja det kommer det att bli.

 (FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

… första intrycket av laget på första träningen tillsammans?
– Det var bra. Det är seriösa och bra killar. De vill... och det var lite dåligt is. Det har ju varit något hästskoj här så det var som det var men det var bra i början. Sedan tror jag de är äregiriga och vill vinna.

… att det måste hända något bums för att AIK ska börja klättra i tabellen.
– Nämen det är ju en utmaning. Jag känner ju det att, vi har inte så mycket att förlora men målsättningen är att gå till slutspel. Så är det ju. Sedan kan vi inte nå den då får vi ha en annan målsättning men när vi börjar nu så ska vi ha slutspel som målsättning tycker jag.

… Några spelare tyckte det var högre tempo på träningen nu:
– Jag var lite splittrad också. Det var fyrtio människor som man aldrig har träffat förr, du vet hur det är. Men jag kommer köra mycket tempo. Mycket intensitetträning. Det var så jag tränade Kloten. Ibland är det nästa bättre att köra högt tempo, mycket fart och snabba passningar än att träna taktik.  För det är inte alltid det som gör att man vinner. Det är känslor, emotions, som gör att man vinner matcher. Som nu senaste när de vann mot Skellefteå. De trodde de skulle städa av AIK direkt, får 1-0 tidigt. Det var bra för AIK, sedan dödar AIK boxplay, då blir Skellefteå nervösa och frustrerade. Det är så mycket i hockey som avgör om man vinner och förlorar. Det är inte bara taktik.

… hur han och Mats Lindgren delar upp ansvarsfördelningen:
– Jag kommer köra forwards. Han kör backar på matcherna. Jag kommer köra träningarna sedan har jag sagt till Mats att han kan köra en träning i veckan.

Så du är både match och iscoach?
– Ja det vill jag vara. Sedan vill jag också att Mats ska vara involverad och träna. Det är en utveckling för honom också om han vill bli headcoach i framtiden.

Men du är tydligt att du tar täten och ansvaret?
– Ja så är det ju. Annars blir det inget bra. Det är jag som ska ta skit om det går dåligt, då vill jag bestämma hur vi ska göra också. Jag gillar det.

Inga kommentarer: