torsdag 20 december 2012

AIK-RÖGLE 4-3 (1-1, 2-0, 1-2)


(FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MMM+  
Målvakterna: Daniel Larsson, AIK 86,96 % och Martin Gerber, Rögle, 86,21%
Publik: 5 311
Domare: Mikael Sjöqvist, Mikael Nord

BÄST I AIK
MMM Kristian Huselius, f
MM Broc Little, f
M Daniel Larsson, mv, Kris Beech, f.


BÄST I RÖGLE: Victor Panelin-Borg, b och Ted Brithén, f.

( Daniel Larsson. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

FÖRSTA PERIODEN
..Vinst med 2-1, då behöll Eldebrink samma kedjor som i Frölundamatchen vilket bland annat innebar att Huselius spelade med Esa Pirnes och Broc Litte och att det andra nyförvärvet Kris Beech återigen fick tillsammans med Björn Melin och Patric Blomdahl.

..Niklas Lundström är på JVM-äventyr och det gör att tredjemålvakten Alexander Hamberg plockats hem från Almtuna som back up bakom Daniel Larsson som bara släppte in ett mål mot Frölunda.

(FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

...Ovanligt stor AIK-klack på Hovet. Och de hördes. Rejält.

..AIK har varvat förluster med vinster sedan Anders Eldebrink tog över. Inför Röglematchen hade AIK två hemmaförluster och två borta vinster (varav en på straffar) under nye tränaren. Nu kom första segern – trepinnars dessutom – hemma.

(Huselius tackar för stående ovationer. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)
… Stående ovationer på lineupen redan innan Huselius presenterades och enormt jubel när han skrinnade ut på isen. Mäktigt.

…Det hann bara gå 24 sekunder av matchen så hade Huselius fixat en utvisning på Rögle som fick Lasse Kukkonen utvisad för fasthållning. Inga mål i det överläget dock. Var lite för omständligt spel tycker jag.

… Röglebacken Victor Panelin Borg är en av de kortare på isen men som han slet och rev framför AIK-målet och banade väg för matchens första mål.

(0-1 Ted Brithén. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…0-1 (4.22) Tim Brithén (Victor Panelin-Borg). AIK går bort sig helt defensivt, Panelin Borg härjar runt i slottet får ett inspel från Tim Brithén och skjuter, det blir retur och då är Tim Brithén helt fri vid första stolpen och lyfter upp pucken i nättaket.

… Klart Huselius skulle bli målskytt också. Med en ”ovanlig” assist får man väl säga.

 (1-1 Huselius. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…1-1 (8.10) Kristian Huselius (Esa Pirnes). Rögles Alexander Barta lägger iväg en uppspelspassning men lyckas träffa baksidan av en AIK-skridsko/vad (någonstans där) varpå pucken studsar tillbaka rätt ut på bladet till Huselius som kommer åkande lite i halvfart, tvärvänder och iskallt sätter kvitteringen bakom Gerber. Där snackar vi rutin och att ta de lägen man får!

…Bra brytning av Tobias Viklund som fick slita hårt för att komma ifatt när AIK gick bort sig defensivt och Rögle var nära att komma två mot noll med Larsson.

(Inte lätt att stoppa Kristian Huselius... FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Men som han snurrar och fintar Huselius. Röglespelarna stod emellanåt som paralyserade när han åkte åttor nere i gästernas zon.

…Gruff mellan Broc Little och Alexander Bonsaksen där det såg ut som att Bonsaksen fick in en höger.

… Elegant inspel av Tobias Viklund till Kris Beech inne i slottet, men avslutet blev sådär och när Viklund skulle hjälpa till med returen stod domaren i vägen och knuffade bort AIK-backen som åkte i isen.

…Det här med hockeyspelare och deras klubbor… Esa Pirnes missade att ta emot en passning bakom Röglemålet.  Testade sedan givetvis bladet mot isen, tittade på det, sa kanske något. Fast det var handhavandefel där.

… Bra skott av Pirnes och fin styrning av Jonas Liwing i slutet av första men då stod Gerber på millimetern rätt och pucken kunde studsa ut istället för att smita in vid armbågen.

 (FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

ANDRA PERIODEN
… Tidigt friläge för Mattias Janmark men den pucken styrde Gerber ut. Och fick som tack för räddningen en lagkamrat rätt i magen så att både mål och Gerber flög.

…Det är märkligt hur en spelare kan lyfta så många runtikring sig men plötsligt är Broc Little så där bra som han var i Västerås när AIK bestämde sig för att värva honom.

(2-1.Kristian Huselius. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…2-1 (3.23) Kristian Huselius (Broc Little, Oscar Steen). Steen kommer på vänsterkanten, droppar pucken till Little som fintar bort ett par Röglespelare, gör ett genomspel genom slottet till Huselius som har ett helt öppet mål att bara peta in pucken in i medan Gerber står borta vid bortre stolpen. Rögle kollade länge upp på jumbotronen efteråt. Vad fan hände? Typ.

…Inte ofta målvakten blir utvisad men efter 4.11 åkte Martin Gerber ut för slashing. Den som satt av straffet hann inte er än komma in så åkte nästa Röglespelare ut, nu Alexander Bonsaksen.

 (3-1 Jonas Liwing. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…3-1 (6.43) Jonas Liwing (Esa Pirnes, Fredrik Hynning) Spel 5 mot 4.  PP, uppställd box, skott från Hynning bak i banan till Pirnes som skarvar vidare till Liwing som avslutar med ett stenhårt direktskott av Liwing. Ibland räcker det enkla.  

… Riktigt jobbig period för Rögle som fick ännu en utvisning, kort efter målet. Nu på Alexander Lindqvist-Hansen för fasthållning. Inget mål i det AIK-överläget dock.

…Friläge för Victor Ahlström halvvägs in i andra men Gerber var oskymd och skottet lite för lätt så den pucken tog Röglemålvakten utan problem.

…Giftigt skott – i stolpen av Nicklas Jensen som snodde åt sig pucken av en Röglespelare innan han sköt.

… Lite lätt kalabalik sedan när den ena AIK-spelaren efter den andra sköt och sköt och sköt – varpå Gerber fick kasta sig åt alla håll - och till slut låg pucken i mål efter att Jensen fått in en puck vid första stolpen med foten samtidigt som någon slog klubban ur händerna på honom. Det blev videogranskning och wash out. Enligt speakern för spark.

…Det var inte bara en dans på rosor för Huselius i matchen. Han fick en rejäl tvärnit när han och Mathias Tjärnqvist frontalkrockade längs med Röglebåset.

…Fint läge för Pirnes i slutet av andra men skottet gick upp och ut. Precis som för Oscar Ahlström en stund innan dess.

TREDJE PERIODEN

… Alexander Barta överraskade med ett hårt, snärtigt skott 14 sekunder efter nersläpp. Å andra sidan kontrade Fredrik Hynning med en bra chans i kontringen efter.

…Fem mot tre spel för Rögle i 45 sekunder efter 2.29 av tredje och en fin chans för Rögle att ta sig in i matchen sedan första Oscar Steen och därefter Mattias Janmark åkt ut för tripping respektive slashing. Rögle tog timeout också, för att snacka ihop sig. Om det nu hördes vad någon sa i alla visslingar från läktaren.

… Och visst utnyttjar Rögle det läget.

 (3-2 till Rögle. I pp. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…3-2 (2.49) Daniel Sondell (Juhamatti Aaltonen, Mathias Tjärnqvist) Spel 5 mot 3. PP-uppställning, backskott där låter poooff som om pucken tar i benskyddet, det ser ut som Larsson har pucken men den letar sig över mållinjen ändå.

Reduceringen tände Rögle som ju hade fortsatt pp men nu med ”bara” en man mer och då kvitterade gästerna direkt.

…3-3 (4.16) Mike Iggulden (Juhamatti Aaltonen, Alexander Barta) Spel 5 mot 4. Aaltonen försökte först få in pucken mellan benen men där täppte Larsson till, det blir retur och den lägger Iggulden – som kommer farande i en andra våg in i målet istället.

…Men AIK har ju Kris Beech. Som inledde med mål i debuten borta och nu gjorde sitt första mål i sin hemmadebut.

(4-3 Kris Beech. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…4-3 (4.42) Kris Beech (Daniel Josefsson). Skott av Josefsson som Beech styr in på volley

…Nicklas Jensen och Victor Ahlström hade två respektive en bra chans där direkt efter målet. Och Rögles Daniel Sondell tog i för kung och fosterland någon minut senare när han försökte bomba in pucken men där var Larsson i vägen.

 (Stefan Johansson dirigerar. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Lagstraff på grund av för många spelare på isen för AIK med drygt fem minuter kvar. Inte bra Gnaget! Blomdahl fick sitta av det.

…Rögle forcerade vilt på slutet och när Mattias Janmark åkte ut med 1.03 kvar till full tid var det en enorm press mot AIK-målet där Daniel Larsson verkligen fick göra skäl för lönen. Rögle plockade ju dessutom keepern och det hängde en kvittering i luften men bra målvaktsspel och uppoffrande insatser som till exempel Fredrik Hynnings stöt mot pucken så att den åkte ur zonen just när det trampades som hetast runt AIK-målet räddade segern.

 (FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Måste lägga till en liten faktanotis som jag såg på  hockeyligans rapportering… Broc Little har i och med den här matchen gjort sju mål och sex assist på de 12 senaste matcherna och har gjort poäng i tio av de matcherna. Starkt!

SKOTTEN I MATCHEN: 29-23 (9-5, 11-6, 9-12

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid trevligt att läsa dina referat! Vill bara lägga till att AIK:s 1-1 mål till stor del var ett resultat av bra forechecking från AIK. Rögle-backen blev stressad och tvingades till ett slarvigt uppspel. Sedan är det så klart turligt att pucken hamnar rakt i famnen på Huselius, men det är ju sådan "tur" som hårt gnugg ger!

Marie Hallman sa...

anonym: ja absolut, det är sant!