tisdag 18 december 2012

Johner: "Att minska luckan uppåt är enormt viktigt just nu"


(Johner tittar uppåt. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Lika läge och slutminuter. Då får Mora drömläget som bara SKA bli mål. Men Chet Pickard gör årets räddning och kort därpå får Dustin Johner drömläget. Och sätter segerpucken:

– En jätteviktig match och vinst för oss. Att ta tre poäng av lagen som är före oss och att minska luckan uppåt är enormt viktigt nu, säger Dustin Johner till bloggen.

Moras superstjärnor Bobby Ryan och Anze Kopitar såg ut att vilja gå upp i atomer. Det var stolpskott och ribbskott och två mot nollägen och öppet mål och ändå var det Djurgården som vände ett 1-3 underläge seger (4-3) och åkte hem med tre blytunga poäng.

– Alltså det finns en anledning till att de två spelar i NHL, det märker man ju. De är stora, tuffa och enormt skickligt tekniskt men hade inte Chet (Pickard, målvakten) storspelat så hade den här matchen slutat annorlunda. Han stod för en av säsongens mest mäktiga räddningar, konstaterar Dustin Johner.

Det var ju nästan lite sjukt på slutet, inte minst den där galna räddningen där Pickard dyker rätt fram och lyckas fånga pucken som i 999 fall av 1 000 hade gått in där.

– Jag satt på bänken och såg hur första Bobby Ryan kom fri med Chet, men Chet tar den, sedan är Anze fri och Chet tar den med och sedan kommer Bobby och Anze två mot noll och Chet tar den med.  Galet. Men han gör så att vi kan vinna matchen.

Beskriv känslan som utespelare när man ser sin målvakt göra en sån sjuk räddning?
– Det boostar självförtroendet enormt. Det är skönt att veta att man kan lita på sin målvakt, att man vet att han gör såna galna räddningar och gör så att vi kan vinna.

När Mora gjorde två mål inom en minut och gick ifrån till 3-1 fem minuter in i andra såg det riktigt tungt ut för Djurgården. Men tränaren Tony Zabel tog timeout och påminde laget om att hålla ihop, spela tajt och sluta spela sådär utspritt som laget gjort allt för många gånger såväl den här som förra säsongen.

Och timeouten lönade sig. Knappt tre minuter senare reducerade Jimmie Ölvestad med sitt andra mål för säsongen och drygt tre minuter efter det målet kvitterade Kristofer Ottosson. Båda målen regisserades av Pontus Åberg och Erik Gustafsson som passade och sköt isär Mora försvaret i ett anfall som avslutades med styrning långt inne i slottet.

– Ja, det såg nästan ut som en repris, ha, ha. Det var samma lika men Pontus och Erik gjorde det bra som fick in pucken och så styrningarna på det. Men vi behöver såna mål också, så det var bra att få in puckarna där, konstaterar Dustin Johner.

Chet Pickard sa till Viasat att det var ”an uggly win”?
– Ha, ha, ja jag håller med honom. Det var inte vackert, definitivt inte. Det här var en sån där match där vi hängde med och gjorde poängen i rätt ögonblick plus att Chet räddar oss i långa stunder. Sedan får vi vårat två mot nolläge och tar chansen…

Och det var just Johner som fick en repris på Anze Kopitars läge i slutet av tredje då Fredrik Bremberg snodde pucken, passade vidare till Holm som bröt in och kom fri från vänsterkanten samtidigt som Johner kom fri på högerkanten. En snabb pass över till Johner gav honom öppet mål och även om Moras målvakt Ervins Mustukovs var bra och snabb i förflyttningarna så fick han inte på någon tokräddning a la Pickard.

– Ja det blev en riktigt bra kontring där. Jag fick ett fint pass från (Philip) Holm och vet faktiskt inte hur vi lyckades komma ensamma med målvakten i en två mot noll men passningen var perfekt så jag behövde bara kolla var det fanns lite ledigt utrymme och lägga in pucken där.

Kan du bli nervös i ett sånt läge? Typ, nu får jag bara inte missa?
– Nej, det händer för fort. Så fort att det går på instinkt nästan. Det är bara att sätta dit pucken. Det är värre om man kommer helt fri från halva isen och hinner åka och tänka på vägen fram men just det här hände så fort att jag inte hann tänka. Jag såg bara att målvakten var nere på isen och visste att jag måste få in pucken någonstans mellan honom och ribban…

Och där satt den. Vad var det som vände matchen, var det timeouten?
– Jag vet inte men den kom i rätt tid och vi ändrade mycket i spelet där men det viktigaste var kanske att vi fick nästa mål i matchen (Ölvestads reducering 2-3). Utan det målet hade vi inte klarat att vända på det, sedan kom 3-3 och sedan var det vår match.

Hur gick snacket i laget då, efter timeouten?
– Det var så öppet spel fram och tillbaka och det var så de ville att vi skulle spela. Mora har så skickliga spelare som kan utnyttja det och göra mål men vi sa att vi ska spela mer tajt nu och ta vara på våra chanser och det gjorde vi.

Djurgården tog i och med segern klivet upp från nionde till sjunde plats och har nu samma poäng (49) som sexan Örebro. Å andra sidan är det bara en poäng ner till Oskarshamn på åttonde plats och bara två ner till nian Mora så det gäller att hålla i det minimala försprånget nu om det ska finnas kvar en chans till kvalseriespel:

– Ja vi har pratat i laget om hur viktiga alla matcher är nu. Det är bara 22 matcher kvar och vi var ju inte ens topp sju före den här matchen så vi vet vad som krävs av oss nu. Samtidigt så har vi inte pratat så mycket om att de andra tar poäng hela tiden, även om det är så utan vi har sagt att vi ska vinna våra matcher – sedan kommer några andra att vinna sina matcher de med – men vi måste se till att få några vinster på rad nu. Det är enda sättet att ta oss till kvalserien. Vi kommer kanske inte att vinna varje match nu heller men vi ska verkligen ge vårat bästa för att vinna så många på rad som möjligt, säger Johner.

Ni har ju inget att förlora heller direkt?
– Nej precis, så vi ska bara ha kul, njuta av hockeyn och köra på så händer bra saker. Vi har vunnit sju av nio nu, det gör att självförtroendet blir bättre. Kan vi fortsätta bygga på det så kan vi klättra i tabellen också.

Inga kommentarer: