Målvakterna: Niklas Lundström, AIK, 88,24 % och Fredrik Norrena, Växjö 95,65 %

M Oscar Steen, f

BÄST I VÄXJÖ: Fredrik Norrena, mv och Tomi Kallio, f.

(FOTO JESPERZERMAN.SE)

FÖRSTA PERIODEN
…Daniel Josefsson var tillbaka efter sin jättelååånga rehab, senaste matchen var 2 oktober och fram till i dag hade han bara spelat åtta elitseriematcher med AIK och han började som sjundeback mot Växjö.

... Lite märklig start, det var halvdann fart men plötsligt. Tjopp så lågt pucken bakom Lundström i AIK-målet.

…0-1 (2.23) Johan Markusson (Johan Andersson, Jeremias Augustin)  Tamt agerande av AIK som verkade sitta kvar i omklädningsrummet när Marklund fick åka över halva isen,snirkla sig mellan tre, fyra AIK-spelare och sedan lägga in pucken i mål med en simpel isare.

..Känns som målet blev en väckarklocka för AIK som drog upp farten. Inte oväntat var det kedjan med Broc Little, Mattias Janmark och Nicklas Jensen som hade bäst fart på rören.

(Fredrik Carlsson.FOTO JESPERZERMAN.SE)

…Lite oväntat ingripande när Växjös målvakt Fredrik Norrena slängde sig på en puck, bakom målet? Eller ville han trippa omkull någon? Vet inte men han låg där och simmade i alla fall.

…Edgars Klavins är inte bara snabb framåt han offrar sig bakåt och täcker skott också, det gillar vi!

…bra chans även för Oscar Ahlström halvvägs in perioden då AIK snurrade friskt runt Växjömålet, men pucken gick över.

…Riktigt bra tryck av Janmarkkedjan med fyra, fem minuter kvar till paus. Såg ut som att det var pp fast det inte var det. Anfallet avbröts dock något snöpligt när Broc Little knuffades in i målburen så att den flyttade på sig

… Väldigt snäll period för övrigt. Första utvisningen kom 18.38 då Växjös Gustav Hjalmarsson åkte ut för hakning. Inga mål i det överläget dock. Och jag hoppas båda lagen tar något uppiggande i pausen för det här var en riktigt seg förstaperiod.

ANDRA PERIODEN

( Oscar Steen. FOTO JESPERZERMAN.SE)

…Ytterst nära att Tomi Kallio styrt in en flipper puck på tennis i början av andra. Tyvärr lika risigt spel som i första av båda lagen inledningsvis men i alla fall lite mer tempo.

…Norrena verkade vara sugen på spelet bakom mål… stod och spärrade vägen för en AIK spelare med röven faktiskt och kanske borde det varit interference där? Ännu bättre hade ju i och för sig varit om AIK hade varit lite mer alerta och snott pucken och gjort mål när Norrena ägnade sig åt att agera spärrvakt nere vid kortsargen.

… Blev en kontring precis efter, riktigt bra hemjobb av Tobias Viklund där när en Växjöspelare kom fri och försökte få in pucken via första stolpen.

…AIK fick även matchens andra numerära överläge och etablerade en bra box. Men Växjö täppte till och styrde ut AIK bra. Vassaste skottet kom från Christopher Aspeqvist med bara sekunder kvar av överläget, en riktigt rökare som dock strök utanför.

…Spelet rullade mest på med många felpass, missade mottagningar och ett och annat skott försök. Fisljummet.  Men Stefan Johanssons skott efter tretton minuter var det inget fel på. Men där gjorde Norrena en vaken räddning.

…Jag tycker ändå det syns att AIK försöker ha mer fart, försöker flytta upp spelet och vara aggressiva men det tar väl ett tag innan man kommer in id det. Nu går det ibland för fort för att tanken ska hinna med benen känns det som.

…Växjö tog även matchens tredje utvisning, nu för hakning men AIK fick inte till någon större farlighet i det pp:t. Mest upphetsande var Norrenas bravad som ni er här under…

…Avdelningen märkliga manövrar av Norrena del tre… AIK sköt ett skott som studsade i sargen och var på väg tillbaka in framför mål där Norrena lyfte på benen och sånär släppte förbi pucken (?) sedan verkade komma på att det var ju ingen bra idé och fick slänga sig på alla fyra för att ta den.

(Jensen vs Rasmussen. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…AIK pressade verkigen på i slutet av perioden, kom i anfallsvåg efter anfallsvåg, Växjö slog ifrån sig, AIK började om… osv. Lite heta känslor blev det faktiskt till slut också då Nicklas Jensen och Dennis Rasmussen klappade om varandra med varsin handske i ansiktet.

…Riktigt bra AIK chans i den där pressen också när Oscar Steen spelar in till Fredrik Hynning inne i slottet men han blev omkullputtad när han sköt och skottet for all världens väg.

…Och till slut fick Växjö pp också. Klockan stod på 17.36 när Broc Little åkte ut för hakning. Dock med samma klena reslutat som i AIKs överlägen dvs noll mål.

TREDJE PERIODEN

(Janmark! FOTO JESPERZERMAN.SE)

…Mattias Janmark. Jo jag vet jag har sagt det förr men man blir så glad av att se spelare som han. Vilja,driv och passion även i en match med känslan av ”är-det-inte-uppehåll-snart”.

.. Oscars Steens vilja kan man inte klaga på. Slet och rev en hel del framför Norrena. Tyvärr var det ingen som lyckats ta vid och förvalta chanserna som han skapade.

…AIK fortsatte jaga en kvittering och hade väl den bästa pressen även om det var helt omöjligt att få in pucken i mål. Växjö tog timeout efter 7.59, kanske för att lugna ner tempot lite men AIK fortsatte ånga på även efter avbrottet.

… Men. Just som AIK öste på som hårdast kom kontringen och spiken i kistan.

…0-2 (11.11) Tomi Kallio (Dennis Rasmussen, Petr Vampola) Inspel från bakom målet till  Kallio i slottet och han vet var nätet finns… pang rakt in bara.

…Med drygt tre minuter kvar fick AIK tekning i offensiv zon, i pp, så ut med målvakten Lundström men något mål blev det inte. Växjö kunde istället skicka pucken ner mot det tomma AIK-målet men pucken gick utanför.

…AIK hade sedan ett par, tre tekningar i rad ner i Växjözonen, i spel sex mot fyra men sedan åkte Tobias Viklund ut för holding the stick och så var det slut på den offensiven.

(Jensen. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Det här var tredje matchen som lagen har mötts den här säsongen. AIK vann första matchen hemma, Växjö vann sin första hemma med 3-0 och var nu alltså nära att nolla Gnaget i två raka men den triumfen snuvade Jensen gästerna på:

…1-2 (19.47) Nicklas Jensen (utan assist) Jensen åker längs vänsterkanten, över hela isen och avslutar soloraiden med att snärta in reduceringen. Snyggt mål men på tok för sent.

SKOTTEN I MATCHEN: 23-17 (5-6, 9-8, 9-3)