måndag 3 december 2012

Gozzi: "Vi har under hösten tappat bort lite av vårat sätt att spela"


(Nye tränaren Anders Eldebrink körde sitt första pass på måndagen. Tränarbytet blev nödvändigt för at hitta tillbaka till AIKs sätt att spela menar Gozzi. FOTO HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Det har snackats om det länge och på måndagsmorgonen kom beskedet: AIK byter huvudtränare. Perra Johnsson får gå, med bibehållen lön medan gamle storbacken Anders Eldebrink tar över. Där är kontraktet säsongen ut med option på två år till.

– Det är två anledningar till att vi gör det här. Dels det prekära läget i tabellen, där vi känner att vi kanske behöver få in en ny ledare med ny energi. Sedan är det också lite grann att vi, tycker jag, under hösten har tappat bort lite vårat sätt att spela, våran själv och hur vi uppträder när vi spelar och egentligen utifrån den spelmodell som vi har, säger Anders Gozzi.


Att spelet haltat, det har ju alla kunnat se men på vilket sätt har spelidén tappats bort då?
– Sättet i hur vi uppträder på isen, hur vi spelar. Vi måste ha ett grundspel som alla följer och som vi spelar efter oavsett om det går bra eller dåligt, oavsett om man känner sig pigg eller svag i benen eller sådär. Ett grundspel som ska finnas där, som man kan se lite tydligare linjer i och sådär och det är väl lite det som vi har saknat litegrann.

Har du pratat med Perra om det och varför kan inte han räta ut det?
– Jo vi har pratat men varför vet jag inte. Det är ju hans ledarskap och sådär. Vi satt ju ner i somras och tittade på hur vi ska spela, på grunder och spelidé och sådär, vi har det ju till och med nerskrivet och sådär. Men det har inte riktigt fallit ner sett till hur vi har uppträtt. Vi har ändå spelat hälften av matcherna i serien och därför känner vi lite grann att – kommer det här bli förändring på? Säger Gozzi och fortsätter:

– Man funderar ju på, kommer det här se mycket, mycket bättre ut efter 20 omgångar eller inte och då tror vi inte att det kommer bli någon förändring (med Perra Johnsson) även om vi har spelat mycket bättre i de senaste matcher och även om vi har blivit tajtare och det har varit mycket skador och sådär.

Men Perra Johnson är inte så bra på att hålla linjer i spelet, är det så ni tycker?
– Nä men utifrån den spelidé som vi har byggt upp och som vi vill ha här så är det hans jobb som huvudtränare att få laget att spela efter en grundtrygghet och en spelidé som gör att - oavsett på hur man mår så finns en linje i hur man vill uppträda.

Att Perra Johnsson är världens skönaste snubbe och glädjespridare kan nog alla som mött honom intyga, både spelare, ledare, media – You name it. Hockeykunnandet är gediget men på något sätt har han inte lyckats förmedla det han kan och vill och även i tidigare lag har det klagats bland spelarna att det inte har funnits några linjer i spelet och att spelarna inte haft några tydliga riktlinjer eller roller att gå på just för att förmedlandet av dem inte verkar funka. Så just den detaljen borde inte komma som någon överraskning för AIK.

Det måste ni ha känt till när ni anställde honom?
– Ja men samtidigt, vi anställde fyra personer och man tror ändå att man ska kunna få ihop det här och det finns en idé kring det här och Hultin hade varit med tidigare och sådär men … så är det ju och jag bär ju ansvaret som sportchef för det här. Det är alltid ett misslyckande när man måste sparka huvudtränaren och det är alltid ett misslyckande, oavsett vilken typ av chef du måste ta bort. Så är det ju, säger Anders Gozzi och fortsätter:

– Samtidigt är det ju mitt ansvar då att gå in och korrigera om vi känner så, det är ju inte bara jag som bestämmer det här, men om det känns att det här inte är riktigt och inte fungerar då är det mitt ansvar att gå in och förändra det.

Varför sparkade ni först Hultin och sedan Perra? Varför inte båda på en gång?
– Nämen det blir ju processer i det här. Man tittar ju över vad som är bäst och Mats och Perra har jobbat ihop tidigare lite grann och visst, det har inte varit hundra procentigt med den här nya konstellationen som vi hade. Så det (att Hultin fick gå) var ett lite steg för att rätta till det då och modifierar och se om vi kunde hitta ny energi.

Blev det inte det då?
– Jorå, jag tycker väl att vi har presterat lite mer, vi har spelat hyggligt och vi har stoppat flödet med en massa baklängesmål och vi har ju spelat bättre.

Men inte tillräckligt då eftersom ni nu även byter huvudtränare?
– Nej, precis. Själva spelet och det, det är det som vi känner att det inte riktigt är där som vi skulle vilja att det ska vara under Perra.

Det ryktades om Anders Eldebrink redan innan säsongen men då var han ju bunden av kontrakt med Kloten?
– Ja det vet väl alla, det var ju en följetong med alla tränare i våras att vi har haft en tidigare kontakt. Vi ställde ju en förfrågan redan då och hade en dialog redan tidigt i våras, absolut. Och jag är jätteglad att Anders finns med oss nu istället då.

Hur gick det till nu då? Har ni haft kontakt ända sedan i våras?
– Nja, nej de köpte ju ut honom. Det blev ju nya ägare och det skulle vara ny struktur och de gjorde om allt. Och så och visst har vi pratats vid tidigare… det har vi ju. Så är det.

Vad förväntar du dig av Anders då?
– Nämen alltså. Det är alltid tufft att sparka tränare mitt under säsong, det är alltid tufft läge och det jag vet i alla fall är att Anders Eldebrink är en väldigt bra person, en kompetent och bra tränare och jag tycker ändå att vi har en ganska lika syn på hur vi vill uppträda och spela och sådär då. Så det förväntar jag mig, det är det enda jag kan vänta mig egentligen. Sedan är det förhoppningsvis även resultat då, att det ska börja trilla in i positiv riktning.

Perra Johnsson sa ni ju också kändes rätt, det funkade inte. Har ni satt er ner nu med Anders Eldebrink och verkligen slagit fast att så här och så här ska det vara?!
– Ja.

Och kan han leverera det då eller får han chansen att modifiera efter eget tänk?
– Nej men så är det väl alltid men du måste ha en och samma grundsyn. Om man hårdrar det, ska vi spela 1-3-1 eller ska vi spela en offensiv hockey. Det handlar om en grundsyn.

Ni tänker lika där då?
– Ja, det tycker jag.

Ge din bild då, av hur du vill att AIK:s spel ska se ut om 20 omgångar?
– Vi kommer åka mycket skridskoåkning, lite som det har sett ut i stort sett de två senaste säsongerna. Vi vill åka mycket skridskor, sätta hög press och vara mycket aktiva. Det är så vi vill spela.

Den nye tränaren Anders Eldebrink kommer att ha den redan befintlige assisterande tränaren Mats Lindgren vid sin sida. Eldebrinks kontrakt är säsongen ut, till en början:

– Sedan har vi en option på två år till där vi båda kan säga ja eller nej vid en viss tidpunkt så att vi hinner känna lite på varandra, säger Anders Gozzi.

Johnsson får nu alltså lön den här säsongen ut och nästa. Ett resonemang förs enligt Gozzi om man ska reglera en eventuell ny lön mot lönen i AIK, det vill säga hittar Perra Johnsson ny lön så slipper AIK betala den, annars blir det dubbla tränarlöner i en och en halv säsong till. Tränarbytet kostar med andra ord en hel del och det i en klubb som redan har rätt risig ekonomi.

– Ja, alltså det är ju inga hemligheter om man tittar på publiksnittet som vi har. Det är tufft att spela elitserieishockey när man har 4-5 000 på läktarna. Så är det ju. Samtidigt så tycker vi att det är en nödvändig sak att göra.

Till sist undrar man nu… assisterande tränaren Mats Lindgren är den ende som behållit sitt jobb i den rensning som varit. Varför?
– För att han är väldigt duktig, kompetent, en bra kille. En bra tränare.

På vilket sätt passar han ihop med Eldebrink?
– Anders är ju gammal back och Mats har lång och bra erfarenhet som sin egen tid som forward så det är en bra konstellation.

Hur kommer fördelningen de emellan att se ut?
– Det är något de får jobba fram själv, det kan dem. Det lovar jag

8 kommentarer:

the_dancer sa...

Ta bort dom dubblerade avsnitt, Marie!

Marie Hallman sa...

Ja det blev tokigt där, sorry. fixat nu. :)

Anonym sa...

En ssk legend i råttdjävlarnas bås, man har lust att spy.

Gnaget sa...

Vad tuff du är Anonym,verkligen tuff......

Andreas sa...

Varför har du talspråk i texten?

Alla Gozzis "sådär", "nämen" osv blir rätt störande att läsa...även om han pratar så.

DIF sa...

VI VILL HA PERRA KVAR!

Jones sa...

Perra framstår verkligen som en hyvens kille men jag tror AIK gjorde en klok manöver här. Eller vad säger du Marie? Rimligtvis borde det bli mer struktur i spelet. Frågan är bara vad det ger resultatmässigt? Det är fortfarande spelarna som spelar....

Marie Hallman sa...

Anonym: Hockeylivet vet du, det är så det ser ut nu!

Andreas: ah men jag tycker det är kul att ha med i bland, det ger en lite mer levande text tycker jag även om jag tar bort en del rätt ofta. Får fundera på det till nästa gång då

DIF: Okej....

JOnes: Ja perra är grymt skön person, jag tycker egentligen att de borde använda honom som tränare på juniosidan, jobba med individuell spelarutveckling för han kan massor och han får ju ändå lön. Tyvärr är han inte så bra på att få ett lag med sig att känna sig trygga i speliden verkar det som men han har ju andra förtjänster som borde tas omhand