torsdag 6 december 2012

Lundström "Grymt bra jobbat av hela laget"


(Lundström straffade Timrå. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

I måndags blev han officiellt utsedd till en av två ordinarie målvakter i JVM. På torsdagen var han stor hjälte när AIK tog två poäng, efter straffar, i den minst sagt viktiga streckmatchen uppe i Timrå.

– Vi gör en bra bortamatch, skjuter väl 18 skott eller något men lyckas ändå vinna. Det var grymt bra jobbat av hela laget, säger Niklas Lundström.


AIK-målvakten och hans lagkamrater fastnade i snökaoset på väg till Timrå, tåget de skulle ta var två timmar sent. Men. Niklas Lundström är ingen man stressar upp i första taget.

– Äh vi satt väl på ett café i ett par timmar och väntade tills tåget kom in, sedan satte vi oss på tåget och då somnade jag direkt…

Spelade det någon roll för dig att ni kom sent?
– Nja. Vi hann ju inte värma upp innan matchen men äh. Annars skiter jag i det, det var en ny erfarenhet. Man får värma upp på isen istället.

Och väl där hjälpte Timrå till med uppvärmningen, då hemmalaget sköt elva skott mot AIK:s två skott första halvan av första perioden. Och Timrå vann skotten i matchen totalt med 38-18, så nog hade Niklas Lundström en del att göra:

 – Ja men det var bara kul. Jag fick mycket hjälpa av backar och forwards, av hela laget!

Målvakter brukar gilla att bli ”uppvärmda”, är det så för dig med?
– Nä. Huvudsaken är ju att vi vinner, sedan är det roligare att få många skott på sig men det spelare ju ingen roll egentligen om man så bara får två skott på sig eller vad det blir bara man vinner. Man ska vinna varje match oavsett.

AIK inledde målskyttet redan 1.10 i första då Oscar Steen forcerade in 1-0. Timrå reducerade halvvägs in i matchen men Nicklas Jensen replikerade med AIK:s andra mål bara 21 sekunder efter det. Timrå vände sedan till 2-2 och 3-2  halvvägs in i tredje perioden.  Just 3-2 målet blev videogranskat och från sidan ser det ut som han stör målvakten i målgården men det tyckte inte videodomaren:

– Om måldomaren säger att det är mål, då är det så. Men vi vände ju och vann så det blev bra ändå, säger Lundström.

I slutet av tredje fick AIK en riktig bjudning tillbaka, en målvaktsblunder av Joakim Lundström som man förvaltade väl. Timråmålvakten var på utflykt bakom målet och passade pucken rätt på en AIK klubbas blad. Pucken skickades sedan vidare till Oscar Steen som gjorde sitt andra och AIKs tredje mål för kvällen. Det här var för övrigt Steens två första mål under elitserien för säsongen.

I straffläggningen var sedan Niklas Lundström omutlig:
– Jag tycker det är kul med straffar! Och det var kul att vi vann. Men jag kollar inte in deras straffar i förväg. Jag gillar inte att veta vad de ska göra, för då tänker jag bara på det. Jag gillar att ha ingen koll på skyttarna alls.

Men koll hade han. Björn Melin snärtade distinkt in AIK:s första straff, Lundström tog Timrås tre samtliga strafförsök även om han var illa ute på den tredje:

– Han (Per Hallin) dribblade bort mig men jag fick ut klubban och stötte bort pucken. Man ska ha lite tur också…

Eller skicklighet?
– Jo jag gjorde det med skicklighet, fyller AIK-målvakten i med ett skratt.

Han har stått tre av de fyra senaste matcherna men att han tar spaden nu har inte med det kommande JVM att göra:

– Nej vi tävlar varje dag och den som är bäst för dagen spelar. Jag vet vad jag kan och jag tycker jag ska vara bra varje match även om jag inte har spelat mycket innan. Sedan är det klart att jag vill spela varje match, jag är inte glad om jag inte får göra det men att det (hur ofta man står) skulle påverka spelet stämmer inte. Det är andra som tror att det påverkar mig men jag vet vad jag kan och jag vet att jag ska prestera. Sedan blir jag arg om jag inte får stå men samtidigt är Danne så bra så det finns inget att säga om det.

Hur håller du igång mellan matcherna då?
– Jag tränar hårt varje dag, tränar extra med Persson (AIKs målvaktstränare) en kvart, 20 minuter varje dag. Sedan tävlar vi på träningen, vi kör som om det vore match så det är samma sak.

Ni fick ny tränare i veckan, märker du som målvakt av det på något sätt i spelet framför dig?
– Nej, vi försöker hålla kvar vårat grundspel och inte ändra för mycket, utan det är bara smådetaljer som vi ändrar. Det är nästan samma som förr men en ny röst kan vara bra att få ibland.

Nästa vecka drar han iväg med JVM-gänget på läger i först Norrtälje, sedan Helsingfors innan det är dags för JVM i ryska UFA. Men:

– Det är inget jag tänker så mycket på nu. Vi har en match kvar den här veckan med AIK men det ska bli kul att åka och vi går givetvis för guld. Men det där får man ta när det kommer, jag kan inte gå runt och tänka på det när jag är kvar i AIK. Men visst ska det bli grymt kul och en bra upplevelse att åka dit och vinna.

 Vem av dig och Joel Lassinantti tror du blir etta i JVM?
– Inga kommentarer på den! Det får du fråga Roger Rönnberg om men jag åker dit för att jag vill spela alla matcher, så är det.

Inga kommentarer: