onsdag 19 december 2012

Johan Andersson "Att vinna ska vara en vana"


(Johan Andersson fotad vid ett tidigare tillfälle. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Två förluster inför uppehållet men när HockeyAllsvenskan startade om var SSK tillbaka på vinnarspåret igen och slog formstarka topplaget Västerås på straffar häromdagen.

– Det var välbehövligt! Vi gjorde två ganska dåliga matcher innan uppehållet, framför allt den mot Djurgården borta var inte bra. De var mycket bättre än vi då och nu mötte vi ett bra lag igen. Västerås var riktigt bra så vi är nöjda med två poäng från den matchen, säger Johan Andersson.


SSK-forwarden kunde räkna in en assist (2-1), ett mål under ordinarie speltid (3-2) och det avgörande 4-3-målet på straffar. Men gläds mest själv åt att hela laget fått en välbehövlig boost inte minst fysiskt under uppehållet.

– Vi hade kanske inte lika pigga ben mot Djurgården som vi har haft tidigare i höst. Vi hade ett tufft schema och hade inte samma studs i benen som när vi var inne i vår vinnarstreak. Men nu har vi tränat på väldigt bra i veckan. Det har varit bra kvalitet på träningarna. Vi har kanske inte varit så många utan har haft en del gubbar på landslagsuppdrag men vi som har varit hemma har tränat på bra, framför allt med fysen. Vi har kört dubbelpass varje dag så det var en bra vecka.

Det låter lite motsägelsefullt. Blir man inte trött och nerkörd av en så hård vecka?
– Nej, det passade oss bra med en matchfri vecka så att vi fick komma tillbaka fysiskt.

Hur sliten är man annars vid den här tiden på året?
– Jag vet inte… det är lite olika och det går väl i vågor för alla lag. Alla spelar ju lika många matcher och lite beror det på om man har haft många bussresor på rad under en tid, som vi hade då med Malmö, Troja, Tingsryd och så Mora. Har man många bussresor på kort tid och få dåligt med nattsömn – som man får när man sitter på bussen hela natten - så sätter det sig i kroppen. Det är inget man kan skylla på dock för det är samma för alla och ibland förlorar man bara helt enkelt men var desto skönare nu att vi kunde vinna på straffar mot Västerås.

Och det var en stark seger, Västerås, har ångat på hela hösten och har fortfarande kvar sina tre lockoutspelare – Patrik Berglund, Mikael Backlund och Brendan Mikkelson medan SSK nu endast har kvar Cam Fowler.

– Det är klart att det blir skillnad, det är ju en kvalitetsskillnad på om man har såna spelare eller inte. Det förstår ju alla så det är klart att vi tappar i spetskvalitet (utan Read, Hagelin m.fl.) men det gäller att andra spelare får kliva fram lite mer bara än man har gjort innan.

Om du jämför att möta ett lag som inte har en enda NHL-spelare och att möta till exempel Västerås då?
– Deras förstaline är ju bäst i ligan så det är klart att de är skickliga spelare tekniskt sett i pp och är duktiga avslutare. Ger man dem lägen så blir det ofta mål, det är ju för att de har lite högre spetskvaliteter som de spelar i NHL.

För SSK var det viktigt mentalt att ”studsa tillbaka” och det snabbt. Det är nästan så man blir förvånad när SSK inte vinner match efter match numera.
– Det är bra om du känner så. Man vill ju ha den känslan, att där finns en vinnartradition. Att vinna ska vara en vana. Förluster ska det bara vara då och då.

 Känns det så i laget också?
– Ja, man blir mer förbannad nu när man torskar än tidigare. Man vill ju ha det som en vana att vinna, vill ha den känslan i laget inför tredje att nu jäklar SKA vi vinna. Sedan vinner man inte alltid men det finns en trygghet nu i laget som gör att vi känner att vi kan vinna. Det är å andra sidan ingen känsla man bara får, man måste jobba för den och samtidigt så kan man tappa den så det är viktigt att man får träna bra och känna att man utvecklar laget under säsongen.

Kan du säga när du kände att det vände, att från då fick ni in den där vinnartraditionen i laget?
 – Nja, nä, det är svårt att säga så men det var ju definitivit inte i början när vi bara förlorade… sedan får man försöka behålla den fysiska formen så gott det går. Alla har ju dåliga dagar och de dagarna gäller det att ha ett bra grundspel att falla tillbaka på. Det är om man har den grunden eller inte som gör skillnad.

Men om du kollar på spelsystemet ni har, är det stor skillnad på hur det är nu jämfört med början av säsongen?
– Nej, det är främst lite smågrejer som vi har ändrat på. Det är såna detaljer som mest spelare och hockeytränare ser men som gör skillnad. Vi hade ett bra möte i början av säsongen där tränarna sedan ändrade lite på detaljer som gjorde att vi blev tryggar och fick tydligare roller.

Ja, jag minns att det var någon i laget som sa det då. Att ni talat om för ledningen hur ni ville ha det på isen?
– Jo men vi har högt i tak och de lyssnar på oss och tar det till sig, sedan är det tränarna som bestämmer vad vi kan ändra.

Efter VIK väntar nu nästa topplag för SSK, serieledarna BIK Karlskoga på fredag.

– Det blir en tuff utmaning. De är definitivt i toppen för att stanna. De har skickliga spelare och ett grundspel som de säkert känner sig trygga i och litar på samt har en duktig målvakt. Ska vi ta dem så måste vi spela vårat bästa spel.

Inga kommentarer: