fredag 13 augusti 2010

Falk "Det blir lite annorlunda"

Jag är ju på DN.se nu i några dagar till och fick där i uppdrag att skriva en text till både papperstidningen och webben inför kvällens match. Vill ni se hur det ser ut på DN.se så klickar ni på den här länken. Annars kan ni läsa texten här:


Det var heta känslor, polisbevakning och matchstraff när Linköping mötte Färjestad i onsdags. Det blev utklassning när HV71 mötte och slog Frölunda med 8-1 på torsdagskvällen. På fredagskvällen kliver Djurgården in i European Trophy - turneringen som sättter lite krydda på försäsongen.

– Det är klart att det blir roligare att ladda för matcherna när de betyder något än om man åker till en vanlig träningsmatch som inte betyder någonting alls, säger Nichlas Falk till DN.

Djurgårdsforwarden har gjort ett gäng försäsonger i karriären. Det här årets blir till exempel den sextonde i Djurgårdströjan.

Och 39-åringen uppskattar det lite annorlunda upplägg som lagen i European Trophy får jämfört med lagen som spelar traditionella träningsmatcher som inte ingår i en lång försäsongsturnering.

– Jag kan inte svara för de yngre spelarna men personligen tycker jag att det blir lite annorlunda när det inte bara är en träningsmatch som inte betyder något. Nu är det ändå en serie man spelar där det kan bli slutspel och så. Det gör att matcherna betyder mer liksom att klubben kan vinna mycket pengar också.

Och det internationella motstånd som Djurgården får möta i turneringen ger även det en extra tändning.

– Det är kul att möta lag som vi inte brukar möta till vardags, att få känna på lite hur det är. Tysk hockey är ju på frammarsch och tjeckisk hockey har varit bra länge. Det ska bli extra kul att lira lite internationellt. De andra möter vi tillräckligt under serien känns det som, säger Falk till DN med ett skratt.

Hur mycket betyder vinstpengarna (se faktaruta)?

– Ingenting för oss spelare men det betyder att turneringen är viktig och det är klart att när det är så många bra lag med så vill man göra bra resultat, säger Falk.

Han hoppas det kommer mycket folk och ser Djurgården möta Linköping i kväll på Hovet.
Och att hockeytemperaturen höjts har han redan märkt:

– Med tanke på vad det blev förra året (SM-silver) så har man gått och snackat hockey med folk hela sommaren. Det är ”vad bra” och ”vad roligt” och att vi får den responsen, att det är positivt det som snackas om hockeyn det är det bästa so kan ske för oss så att det blir lite tryck kring matcherna nu.

AIK är inte med i European Trophy, men det är bara bra säger Falk till DN:

– Ja, det kan vara bättre att vi möts första gången i elitserien så att det inte blir FÖR många möten.

Så att det inte blir urvattnat?

– Ja lite så.

Marie Hallman
marie.hallman@dn.se

Fakta European Trophy

* Turneringen hette från början Nordic Trophy och bestod av lag från Elitserien och SM-liiga.

* I år har försäsongsturneringen bytt namn till European Trophy och utökats till totalt 18 lag.

* Lagen är uppdelade i två grupper.

* Capital Division består av: Adler Mannheim och Eisbären Berlin från Tyskland, Djurgården, Färjestad och Linköping från Sverige, HIFK och Jokerit från Finland, Sparta Prag från Tjeckien och Vålerenga från Norge.

* Central Division består av: SC Bern och ZSC Lions från Schweiz, Frölunda, HV71 och Malmö från Sverige, Red Bull Salzburg från Österrike samt Kärpät, Tappara och TPS Åbo från Finland.

* Gruppspelen pågår 11-28 augusti.

* De fyra topplagen i Capital Division och de tre topplagen i Central Division plus Salzburg spelar sedan slutspel i Salzburg helgen 3-5 september.


* Gruppsegrarna vinner 30 000 euro (cirka 300 000 kronor). Den som vinner slutspelet vinner 40 000 euro (cirka 400 000 kronor). Vinner man både gruppen och slutspelet kan man alltså som max dra in 70 000 euro (cirka 700 000 kr) i prispengar till klubben. (DN)

2 kommentarer:

Erika sa...

läste den i papperstidningen nyss faktiskt, lika bra som alltid :)
synd att man är sängliggande så att gå på matchen är inte riktigt något alternativ.. synd att matchen inte visas på tv..

Marie Hallman sa...

Erika: Tack! :D Åh vad synd. Men den i morgon går att köpa hem om du vill!