måndag 9 augusti 2010

Staffan Kronwall " Jag har sagt att jag helst vill lämna"


(Staffan Kronwall. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

I dag, måndag, gick de Stockholmsbaserade NHL-spelarna på is.

Staffan Kronwall har ett år kvar på kontraktet med Calgary och som det ser ut nu så måste han åka tillbaka dit fast han helst inte vill.


– Jag har sagt att jag helst vill lämna och spela i Sverige eller någon annanstans i Europa. Eller bli trejdad. Inte för att jag vantrivs på något sätt med stan och klubben, jag trivdes där, utan för att jag vill komma lite närmare min familj. säger Staffan Kronwall.


Nyblivna hustrun Viktoria (paret gifte sig i somras) fick fast jobb på en bank här hemma för ett år sedan och stannade i Sverige under förra säsongen. Och det har varit tungt för Staffan, att efter nio år tillsammans tvingas vara ensam i Nordamerika en hel höst, vinter och vår. Och därför vill han nu röra på sig, gärna hem till Sverige eller en annan liga i Europa. Men det är Calgary som har makten och beslutet i sin hand.


– Jag har bett att få bli trejdad till ett lag på östkusten åtminstone så att det blir lättare för henne att komma och hälsa på. Som det är nu blir det som två lika långa resor för henne varje gång. Först till New York och sedan till Calgary.


Och om Calgary säger nej till trade, flytt, utlåning, eller vad man nu kan komma på. Stannar du då?

– Ja, för jag har inget val. Nu har jag ett kontrakt och det måste jag stå för även om jag hoppas att det går att lösa. Mina agenter jobbar på det, förhoppningsvis har de något ess i rockärmen, säger Staffan med ett snett leende.


Bloggen får brev med jämna mellanrum där folk undrar hur det går för dig och om du kan komma till Djurgården. Det känns som att både klubben och de fansen skulle bli glada om du kunde komma hem igen?

– Ja det skulle jag också bli men som det är nu så har jag inget annat val än att stanna om jag inte vill bli avstängd från spel i hela världen utom Ryssland.


Och just KHL var ett tag på tapeten som ett alternativ. Det ryska hockeyförbundet har inget avtal med NHL och enligt de uppgifter som Staffan Kronwall fått så har ryska ligan KHL inget avtal med Internationella Ishockeyförbundet heller. Därför skulle den avstängning som blir följden om han river Calgarykontraktet och drar inte gälla i Ryssland.


Men ska Staffan Kronwall lämna Calgary så är det främst för att vara närmare familjen och då känns inte KHL heller som något alternativ konstaterar han.


Skulle han dessutom få sparken från ett KHL-lag så är han avstängd i alla ligor, över hela världen och den risken vill han inte ta.


En trade till ett annat NHL-lag går enligt den information som han har fått att genomföra redan nu, men bara OM Calgary skulle vilja det. Däremot är till exempel en utlåning till andra ligor inte möjligt förrän NHL-camperna varit i september/oktober och efter det att Staffan har satts upp och passerat waivers utan att något annat NHL-lag tar honom.


Nu vill inte den förre Djurgårdsbacken ge upp hoppet helt om ett klubbyte men som läget är för dagen så är det tillbaka till Calgary och därefter mest troligt AHL-laget Abbotsford Heat som gäller. Det är i alla fall det han är inställd på. Trots att han sålt allt han hade där i våras när han åkte hem, då han hoppades på en lösning med Calgary redan då.


Så blev det inte och även om det ser mörkt ut nu så håller Staffan Kronwall faktiskt kontakten med Djurgården, via Johan Garpenlöv som han pratar med varje vecka.


– Men jag förstår ju om Djurgården vill skaffa en annan back redan nu också. De kan ju inte vänta och se hur länge som helst, säger Staffan Kronwall.


Nu har ju Djurgården i och för sig precis bestämt sig för att vänta lite med en ersättare för Marcus Ragnarsson.


Så vem vet. Med lite tajmning och om Calgary och Kronwalls agenter lyckas trassla sig genom den telefonkatalog av regler som omger brutna NHL-kontrakt inom rimlig tid så kanske, kanske, kanske det kan bli en bra lösning för alla parter.


Men observera att det än så länge bara är en förhoppning som Staffan och Djurgården har. Räkna INTE med det som läget är nu. Det är som sagt ett antal juridiska processer som måste ske i så fall. Och bara om Calgary vill. Det är ju som sagt de som bestämmer.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Om inte denna säsong så verkar det som chansen är stor nästa säsong. Härligt! :)

Berra

Anonym sa...

KOM HEM TILL DIF STAFFAN!

Han kanske kommer i sep. Frågan är vem DIF väljer om dom måste välja mellan Staffan och Mackan. Med tanke på Ragge så tror jag att dom väljer Staffan.

Man får inte glömma Josefson heller. Han kan också komma hem. Hur som helst truppen är INTE klar än! Någon av dessa lär komma hem=)

Tack marie.

/ J

Marie Hallman sa...

Berra: ja då om inte förr är han helt free agent och kan välja vad f..n han vill utan att bry sig om några NHL regler.

J: Tack själv! Jag sa till Staffan att jag får mejl då och då från fans som vill ha hem honom. Han blev verkligen glad över att höra det. Jag har pratat lite med en nordamerikansk journalist som säger att en lösning (precis som Staffan även sa själv till mig) är att han är med på campen, sätts upp på waivers och inte plockas av något annat NHL lag utan hamnar i AHL i gen. OM det händer så KAN Calgary riva kontraktet utan att det blir strul med lönetaket. Men först då. Sedan är ju frågan om de vill göra så men OM de gör de så snackar vi snarare mitten av oktober än september men då vet ju å andra sidan DIF hur det går med Ragge också... bara hålla tummarna där då jag tycker Staffan är värd en bättre chans här hemma än han har fått på andra sidan pölen. sedan när det gäller pengar... jag kan tänka mig externa finansiärer i såna här fall... om viljan finns från dem så finns ju pengar. Jag menar... kan samsung lägga upp två mille för att se bolt kuta under tio sek så ska det väl gå att skaka fram något företag som vill bidra till bra under hållning under en (nästan) hel säsong. Får man hoppas i alla fall :D

Jaasen sa...

Kom hem igen för fan, vi väntar! :)

JayJay sa...

Kom hem till vårat kära DIF! Välkommen Staffan!

Stefan sa...

Staffan.
Du är mer än välkommen tillbaka till Djurgården.

Marie Hallman sa...

Jasen, jayjay, stefan: :D

Anonym sa...

Marie, dom citerar din blogg på Calgary Sun!

http://www.calgarysun.com/sports/hockey/2010/08/10/14984096.html

Kul att se att Calgary verkar göra något av det här nu, hoppas hoppas att Staffan kommer hem till DIF!

Fortsätt med det bra jobbet Marie!