tisdag 17 augusti 2010

Riku Helenius: " Vi kommer överraska alla"


(Riku Helenius, nu med kortare frilla än i våras. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det var Riku Helenius första match för säsongen. Snacka om att börja med tufft motstånd och att få en tung öppning med två baklängesmål på tre minuter. Men sedan spelade finländaren upp sig och var - tycker jag - bäste SSK:are på plats.

Så här tyckte han själv om matchen:
– De fick ledningen lite för enkelt. Jag skulle ha tagit det målet, det var inget svårt mål för dem och det gjorde att de fick snurr på spelet direkt och så fick de ju det andra målet väldigt snart också.


Det såg ut som om första målet gick mellan benen?

– Mmmm jag tror att den gjorde det, är inte säker men oavsett vilket så fick de ett alldeles för billigt mål där. Sedan har de väldigt bra spelare men som målvakt så… när man spelar mot ett så här bra lag så vill man ju verkligen vinna och visa vad vi går för och jag gjorde några fina räddningar men de fick ändå för billiga mål där i början. Jag borde ha tagit minst ett, säger Riku Helenius och grämer sig lite.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


Trean var ett power play mål för Salavat Yulajev där Petr Schastlivy elegant styrde in en passning från Viktor Kozlov.

– De maskerade passningen väl och lurades lite med någon kroppsfint där, det är så bra spelare så man får inte tappa bevakningen på dem, då smäller det. Men de maskerade som sagt passningen bra, det såg ut som ena skulle skjuta så la han pucken till den andra killen istället och då måste man ta sig snabbt till den stolpen och jag var inte tillräckligt snabb där, konstaterar Riku Helenius.


Som ändå kände att det fanns en hel del bra saker att ta med sig från matchen, trots förlusten.


– Ja jag hade ju ett par bra räddningar ändå. Och jag tycker faktiskt att vi visade att vi kan spela jämt med dem. Inte hela matchen men i tredje var vi faktiskt bättre än dem tycker jag. De hade ingenting då tycker jag. Det var bra att se att vi kan stå upp bra mot dem, det sägs ju ändå att de är det allra bästa laget i Europa. Och visst finns det detaljer som vi måste jobba på och göra bättre men speciellt i tredje så lyfter vi oss och står upp bra.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


Vad kan ni göra bättre?

– Ser man till den här matchen så är det ju bland annat att inte bjuda på så enkla mål som vi gör i början. De här lagen har ju så skickliga spelare så man måste gå på den lite hårdare och ligga tätare på dem på båda blålinjerna.


Hade ni för mycket respekt för ryssarna kanske?

– Nja, jag vet inte om det var för mycket respekt så... och respekt ska man ha eftersom det är ett skickligt lag men man får inte ge de för mycket ytor för då sitter målen där. Och vi fick en kalldusch i början men det fanns många bra saker som jag tycker att vi ska ta med oss också. Det är bara köra på med hög nivå under träningarna så kan det bli riktigt bra det här, säger Helenius och fortsätter:


– Jag tycker att vi har ett jättebra lag nu med många bra spelare. Vi måste bara hålla oss till spelsystemet, lita på varandra och köra på. Vi har allt i egna händer och det känns som att vi har en bra chans att göra något riktigt, riktigt bra den här säsongen. Det är bara upp till oss att ta chansen och göra det.


(Foto: www.hockeymedmariehallman.se)


Var tycker du att ni ligger så här långt in på säsongen?

– Det är svårt att säga, vi har ju bara spelat tre matcher än så länge. Men jag har redan sett mycket bra saker på träningarna. Vi måste vara mer konsekventa på träningarna och under matcherna bara. Men det är bara borra ner skallarna och jobba på, vi ska jobba arslet av oss nu på träningarna och ta med allt bra därifrån till matcherna, säger Helenius och fortsätter:


– Vi har alla verktyg vi behöver för att göra något bra och jag är verkligen excited när det gäller det här laget. Jag tror vi kommer att överraska alla utom oss själva i vinter, slår SSK: målvakten fast.


Vem som blir första är inte klart än, utan det är ”den som tar flest puckar som får spela” som finländaren uttryckte det.

copyright:www.hockeymedmariehallman.se

6 kommentarer:

CiprY sa...

tack för den grymma intervjun samt bilderna!.
Ett slutspel skulle sitta fint efter alla år...
man ser också hur olika på sättet BB KING var å Riku är, Bjurling skyllde ofta i från sig, medan Riku skyller inte på nån utom sig själv. ver att backarna uppskattar en mer då.

Marie Hallman sa...

CiprY Tack själv du! Det värmde. Han har väldigt höga krav på sig Riku, vägrade ta lätt på det bara för att det är en träningsmatch. Bra inställning där!

Kenft Fredriksson sa...

Som sagt, att torska mot Salavat är inget att hänga läpp för. Kul att höra vad Riku tycker om laget och att han verkar vara duktigt på gång redan.

Troligen en av SSKs viktigaste pusselbitar i vinter.

Tack Marie!

BigDan sa...

Härlig inställning hos Riku, tror han kommer vara grymt duktig och viktig i vinter.

Har även stora förhoppningar att Pontus får sitt ordentliga genombrott den här säsongen.

Alla till Åkers! :)

Marie Hallman sa...

Kent: Tack själv för att du läser och kommer med feedback :0). Nu får han äntligen en hel säsong på samma ställe, han såg fram emot det och jag tror det kan gynna hans spel också.

BigDan: precis! håller med där. :D

Olle Qvennerstedt sa...

Ja Riku inger verkligen förtroende.
Intressant och betryggande uttalande om lagets stundande säsong ha gör på slutet av din fina intervju med honom Marie.
Tack