söndag 29 augusti 2010

Pontus Sjögren: "Det känns som att jag har höjt allt"


(Pontus Sjögren bredvid lite fel klubbmärke... borde ha varit Tumba men vi hamnade bredvid Botkyrkas dörr. Å andra sidan ordnade Botkyrka en kanondag i Ishuset och det gillar vi. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Blev första nollan för säsongen för Pontus Sjögren i dag när SSK slog Luleå med 3-0.

Riku Helenius höll nollan mot Visby Roma så nu har SSK:s målvakter varsin nolla.

Och det är klart att en nolla mot ett elitserielag smäller rätt högt även om det är försäsong.

Så Pontus Sjögrens känsla efter matchen är given.

– Ja det känns SKÖNT! Säger han med ett stort leende.


Matchen beskriver han så här:


– Det känns som att vi har kontroll på dem. Vi kontrollerar matchen bra. Vi är tajta bakåt, vänder spelet snabbt och får många långa spelsekvenser djupt nere i deras zon.


( Spel nere hos Luleåkollegan Anders Nilsson. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Hur är din egen form så här långt?

– Den är bra! Jag har visat redan nu att jag har steppat upp allt från förra säsongen. Jag känner mig lugn och trygg där i målet, det känns bra. Jag har mer kontroll på grejerna nu, säger Sjöberg och fortsätter:


– Tekniken har jag steppat upp också och så är jag är starkare och kan spela mer fysiskt. Inte så att jag är fysisk mot andra spelare utan mer att jag kan spela mer aggressivt och bra i spelet med stark skridskoåkning och det krävs bra styrka för att man ska göra det. Det känns som att jag har höjt allt: lugnet, positionerna, och kontrollen.


Och Sjögren lyser numera av självförtroende både på och vid sidan av isen. Han känner sig stark och ber inte om ursäkt för det och tänker definitivt inte stå vid sidan av när förstaspaden delas ut. Men det ligger hårt jobb i sommaren som gick bakom den höjda självkänslan:


– Jag har tränat fys hårt och varit på is och målvaktsträning i juli (var på camp med legendaren Francois Allaire) och har jobbat hårt med (nye målvaktstränaren Stefan) Ladhe under försäsongen.


Vad har du gjort annorlunda den här sommaren?

– Det är svårt att säga men jag känner mig mer lugn och mer harmonisk bara. Jag har fått en bra start på säsongen. Det var tuffare förra året, jag kom in fel i det från början då, vi spelade mot allsvenska lag på försäsongen och det blev... ja det blev inte bra helt enkelt men nu har jag en bra känsla, det känns verkligen att jag har kommit in i det bra.


Hur märker du av det rent praktiskt?

– Du vet den här startsträckan som man brukar säga att man har i början på säsongen, den har redan varit och gick över innan den ens hann börja. Det kändes som att jag redan hade varit på is när jag gick på is – fast jag inte hade varit på is innan. Det blev aldrig den där långa komma in och känna på grejerna och spela in prylarna startsträckan. Det var pang på rödbetan bara och det var skönt.


En annan skillnad är utgångspunkten för båda målvakterna. För ett år sedan kändes det lite givet att Bjurling var etta och Sjögren tvåa – fastän det aldrig sades rätt ut. Det var bara så det kändes med antalet spelade matcher på försäsongen och så vidare.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Den här hösten känns det som att målvakterna startar på exakt samma punkt och att det verkligen är 50-50 om vem som ska få spela. Så här långt har de till exempel spelat hälften av matcherna var.


Och det uppskattar Pontus Sjögren:


– Ja vi sporrar varandra. Riku är jättebra och oavsett vilken målvakt man tävlar med så är det bara inspirerande med konkurrens. Det är bara kul – jag gillar det! Och det känns som att det är mer upp till en själv nu. Jag har tagit chansen när jag har fått den.Gjorde du inte det förra året tycker du?

– Nej, jag vet inte varför men det sägs ju att andra året är det tuffaste... eller jag vet inte varför men jag kom bara inte rätt in i det då. Det har jag gjort nu.


Vad tycker du annars om lagets insats så här långt?

– Bra! Hela laget konkurrerar. Det är inte självklart på någon plats vem som ska lira utan vi sporrar varandra, det känns bra.


Och visst var det lite extra kul att spela och hålla nollan i Tumba för Sjögren, som kan hallen utan och innan.

– Ja det var extra kul att få spela i Tumba eftersom det är min moderklubb och jag har vuxit upp här, säger han och fyrar av ett leende till.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Det leendet blir föresten ännu bredare när han berättar om nya målningen på hjälmen som är en hyllning till guldlaget från 1985.

– Det är en guldhyllning! Dels för att jag är född 1985 och så för att de var det senaste laget som har tagit guld i SSK. Jag har Hardy Åström på ena sidan också, det är också en hyllning. Jag har aldrig pratat med honom eller sett honom spela men han stod i mål då när de tog guld och jag tyckte det var roligare med en målvakt än en utespelare, he, he.


På andra sidan finns det gamla klubbmärket från 1958 med kransen. Den som vill se hur masken ser ut kan kolla in den på maskmålaren Davearts hemsida här.

5 kommentarer:

CiprY sa...

hans mask är så himla snygg! får se vad Riku kan komma upp med.

Marie Hallman sa...

CiprY Ja visst är den fin! Bra tanke där bakom den också :D

Benny sa...

Marie: Kan inte du kolla med Anders Gozzi hur det går kring Nyllet? Vore kul att få någon klarhet där i om det är något att hoppas på eller om Nyllet kan avskrivas. Och vad händer om Sandberg blir borta en längre tid - finns det medel för ytterligare förstärkning/ar?

BigDan sa...

Tror Pontus kan överraska i år och kanske till och med nypa första spaden om han får allt att stämma och får en bra start på säsongen!

Marie Hallman sa...

Benny: Jo jag kan kolla men jag begriper inte var det här Nyllet ryktet kommer ifrån? Jag kan inte minnas att Gozzi har sagt något åt det hållet, tvärtom. Plus att Nyllet sitter fast i sitt kontrakt med Washington som är med och styr var han ska spela. Men visst, jag ska fråga, hann dock inte göra det idag. ska kolla Sandberg också.

BigDan Ja visst känns det som att han är mycket säkrare nu! Vore kul om det släpper för honom