torsdag 21 februari 2013

AIK-FÄRJESTAD 3–2 e straffar (1-2,1-0,0-0, 0-0,2-0)

(Sandberg fixade först en pinne, sedan bonuspoängen. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MMMM
Målvakterna: Niklas Lundström, AIK 80% och  Daniel Larsson AIK 100 %  samt  Alexander Salak Färjestad
Publik:5 033
Domare: Thomas Andersson och Christoffer Karlsson

BÄST I AIK
MMM Mattias Janmark, f
MM Daniel Larsson, mv
M Jonas Liwing,b

(Larsson kom in i andra, höll nollan,tog alla straffarna.FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

BÄST I FÄRJESTAD: Marius Holtet,  f och Alexander Salak, mv.

FÖRSTA PERIODEN
…Bra fart från början och attack från Mattias Janmark som skapade en målchans direkt.

…1-0 (1.32) Kris Beech (Björn Melin, Oscar Steen)  Stenhårt skott av Beechfrån tekningslistan som visslar in.

…AIK hade ”spela fysiskt” som tema och upptaggning inför matchen. Var en del snack om det och visst syntes det att det låg mer än bara snack bakom de orden. Mycket vilja.

… Färjestad har å sin sida inte så mycket att spela för mer än en bättre placering inför slutspelsvalet men såg målsugna ut de också.

(Sandberg FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

…1-1 (2.19) Magnus Nygren (Christian Berglund, Max Görtz). Skott från blå som går stolpe och in.

…Janmark var – som så ofta den här säsongen – glödhet. Skapade ny chans efter 3.26.

…Riktigt bra chans av Christian Sandberg men Salak var med på den.

…Farlig chans för Färjestad när Chris Lee kom lite halvfri, i numerärt underläge, och försökte prickskjuta in pucken vid första stolpen. Smet precis utanför.

…Men det där utlovade fysiska spelet… tycker jag ebbade ut lite efter den inledande anstormningen. Var märkbart tomt på folk framför mål när Färjestad vände till 2-1.

…1-2 (09.49) Jack Conolly (Rikard Wallin, Magnus Nygren)  Spel 5 mot 4.  Lite flipperkula framför Lundström, tomt på AIK:are framför mål och plötstligt står Conolly  fri och styr in pucken.

…Stolpskott – stolpens insida tror jag – av Kris Beech efter drygt elva minuter. Kommer nog inte mycket närmare än så.

…Marius Holtet glider omkull och åker på tvären rätt in i målburens ena stolpe. Ouch inte skönt, såg ut att göra ont trots alla skydden. Kom väl dumt till där.

…Nytt stolpskott av AIK efter drygt 13 spelade minuter, nu av Fredrik Carlsson.

(Thorellvs Viklund.  FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Lite otippat men plötsligt gick Tobias Viklund och Erik Thorell en liten brottningsmatch nere vid långsidan. Small bara till.

…Apropå stolpträffar. Hann komma en till i slutet av perioden. Fast nu var det Färjestads  Patrik Lundh som sköt. Marius Holtet hade för övrigt ett skott preciiiis utanför målburen precis efter det där också.

…Färjestad hade en puck till inne i mål. Men AIK hade klockan på sin sida, speltiden hade precis runnit ut.

(Lundström.FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

ANDRA PERIODEN
… AIK bytte målvakt i periodpausen. Ut med Lundström som släppte två mål på tio skott i första och in med Daniel Larsson.

…Ledning 2-0 till Skellefteå mot Brynäs redan efter första perioden. Och så 3-0 tidigt i andra. Undrar om Eldebrink nämnde tendensen där uppe för laget… snacka om läge att ta in tre viktiga poäng nu på Gävlelaget.

….2-2 (2.20) Christian Sandberg (Victor Ahlström, Daniel Josefsson) Victor spelar fram pucken till Sandberg längs långsidan sargen, Sandberg pinnar på ner mot målet, håller i, kroppsfintar lite och lyfter in pucken till vänster om Salak.

…PP och läge för Patric Blomdahl att styra in pucken efter knappt fem minuter av andra men lite felvinkling när han satte till bladet så pucken gick över målet i stället.

…Oscar Steen försökte sig på att plocka ner en puck med skridskon, men fick istället en openice hit (nåja, en liten i alla fall) av Magnus Nygren.

…Färjestad tryckte på mot målet också men inbytte Larsson såg säker ut även om det vid något tillfälle även bröt ut en fight (Wallin vs Sandberg) i målgården och var total kalabalik i AIK försvaret under ett tag.

…Riktigt bra läge för Janmark att styra in 3-2 efter 11.39 men även här lite för hård vinkling på bladet så pucken flög över. Igen.

(Sandberg och VictorAhlström.. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Mattias Janmark lyckades även skjuta ett skott som gick magplatta, salaks ansiktsmask och ut. Kom lite närmare därmed men inte hela vägen.

… Inte ofta man ser men när Victor Ahlström och Anton Grundel hade en närkamp tappar AIK forwarden klubban när båda går omkull, när de hoppar upp räcker Grundel fram klubban lite snabbt. Vänligt!

…Riktigt nära att Christian Berglund forcerar in pucken i slutet av andra just som Färjestad blir fulltaliga men Daniel Larsson höll tätt där med både tur och skicklighet.

…6-0 ledning för Skellefteå mot Brynäs efter två perioder. ”Vinner vi nu så går vi till slutspel” slog Anders Ankan Parmström fast i en pausintervju på Hovet.

(När Fisch bryter in.... FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

TREDJE PERIODEN
… 7-0 uppe i Skellefteå tidigit i tredje och precis samtidigt som det kom upp kom en utvisning på Färjestads Christian Berglund.

… Såg lite halvkul ut när Esa Pirnes (tror  jag det var) ramlar och liksom på något konstigt sätt glider in under Salak i Färjestadsmået och får honom över sig som en stor sköldpadda. Humor.

…Ramträff AIK cirka 4.30 in i tredje…av Nils Bäckström.

…och 9-0 uppe i Skellefteå efter drygt fem minuter. Vilken kross av Brynäs men skulle AIK ta chansen?

…Straff Färjestad efter drygt fem minuter. Fredrik Carlsson drog med hjälp av en lagkamrat omkull Marcus Paulsson. Han lyckades å sin sida inte överlista Daniel Larsson som räddade med benskyddet. Larsson vände sig om och om pucken gått in men den hade han själv låst mot isen med benskyddet.

… Marius Holtet kom i ett försökt att dribbla sig runt kassen och trycka in pucken men Larsson tog den med.

(AIK tog tvåpoäng. . FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Fin AIK chans i anfallet efter med bra skott av Broc Little men Salak är bra. Där också.

…Chanserna avlöste varandra  för båda lagen på slutet. Joakim Nordström var så nära att hela Hovet bara neeeeeeeeeej.

…Å andra sidan hade Patrik Lundh en bra chans med1.46 kvar men det skottet täcktes av en spelare (jag såg tyvärr inte vem).

FÖRLÄNGNING
…Böljande spel och en del halvchanser men  inget mål. AIK har bara vunnit en enda förlängning på hela säsongen och har förlorat fem. AIK har dock tagit åtta matcher till straffläggning. Där har AIK sex vinster och strafförluster.

STRAFFAR
…Eldebrink har ju bytt målvakt till de senaste straffläggningarna med lyckat resultat.Men inte i dag då Daniel Larsson fick stå kvar. Efteråt förklarade AIK-tränaren detta med följande: ”Daniel tog en straff under matchen så han var het. Då fanns det ingen anledning att byta.”

…och Daniel tog Färjestads samtliga tre straffar. Chris Lee tappade pucken när han skulle göra en dragning och sköt sedan ett skott som var piece of cake för AIK-målvakten. Larsson stängde andra straffen längs isen och tog den sista i plocken.

…Björn Melin missade AIKs första straff, Christian Sandberg satte den andra. Sedan var bonuspoängen bärgad.

(Sandberg  firar kvitteringenFOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

…3-2 (straff)  Sandberg körde samma variant som gav bonuspoängen i Linköping nyligen. Håller iiii pucken, väntar ut målvakten och så snärtar han i väg pucken till höger om Salak.

…Det här var –enligt utmärkta sajten domarna.se – första gången sedan1992 som AIK vann en hemmamatch trots att man låg under med1-2efter första perioden.

...Skellefteå-Brynäs slutade 9-1. Det tillsammans med den här segern innebär att AIK nu bara är fyra poäng och väldigt mycket bättre målskillnad än AIK.

SKOTTEN I MATCHEN: 28-25 (7-10, 10-9, 8-6, 2-0)