tisdag 12 februari 2013

Sörensen" Vi sa att får vi in tvåan så kommer vi att vinna"


(Marcus Sörensen. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

När Linus Fröberg gjorde 4-1 för Malmö efter ett generalkasst Djurgårdsbyte såg uppförsbacken monumental ut. Och när Robin Alvarez smällde in 5-2 - nästan liggande i luften – efter 11.17 i tredje var det en och annan som lämnade Hovet. Men Djurgårdsspelarna hade en annan känsla:

– Vi kände att vi var på väg att vinna. Vi vet ju att våra tredje perioder är riktigt bra, därför sa vi att får vi in tvåan så kommer vi vinna, konstaterar Marcus Sörensen efter 6-5 segern på straffar.


Djurgårdsforwarden sköt fem av hemmalagets helt sanslösa 67 skott på mål i matchen. Enligt domarna.se får man gå tillbaka till en match mellan Troja och AIK i januari 2010 för att hitta en match där ett av lagen har skjutit 60 skott eller fler under 60 minuter. Mesta målskyttar var annars Pontus Åberg och Mattias Guter med elva skott vardera.

– Jag vet inte varför det blir sådär men vi hade inte de riktiga chanserna riktigt… eller jag vet inte. Man ska inte ta ifrån honom (Malmös målvakt Pontus Sjögren) att han är bra, för det är han men vi sköt många låga skott och just de täcker han bra längs isen. Vi sa att vi måste få upp skotten och sedan sköt vi bara höga skott, säger Marcus Sörensen och fortsätter förklara att det blev så många skott:

– Vi var i anfallszonen och vann många andrapuckar, så att vi kunde ta returerna. Vi hade så bra fart så att vi kunde ta dem också. Då blir det många skott.

 (Malmö överraskade med snabb offensiv. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Men hur kunde ni känna att ni skulle vinna i det läget?
– Nä men vi sa väl inför tredje att får vi tvåan så kommer vi att vinna, då fick vi tvåan och sedan gör de i och för sig ett femte mål men vi kände ändå att får vi tvåan så hämtar vi upp det. Så vi fortsatte att pressa. Vi kände ju redan i andra att de var trötta och då passade vi på att pressa ännu mer. De var helt slut.

Var inte ni trötta då?
– Nej. Eller.. nä man är inte trött när man ska försöka gå för vinst och när man som vi styr spelet. Det är annat om man blir pressad och får slå ut pucken hela tiden. Då kanske man får en icing emot sig också och måste vara kvar i zonen när vi får byta och så vidare.

Men ändå?! De fick ju 5-2 med mindre än halva tredje kvar? Vad tänkte du då?
– Nä men det var inte så mycket tänkte… vi tänkte inte mer på det utan vår femma gick in direkt efter det (5-2-målet) och sa att ”Nu kör vi skit. Skit i allt, kör bara framåt” och alla bara körde framåt. Vi körde med allt. Vi hade fyra forwards och en back, lite allt möjligt sånt för att gå på så offensivt som möjligt.

 (Pickard. FOTO JOHANNA LUNDBERG)


Och då finns det ju risk att man går bort sig?
– Visst finns det en sån risk men när man vet att det finns fyra forwards inne så tänker man mer på vissa saker. Man gör inte de där grejerna som man vet att det kan bli kontring av. Man skyddar pucken lite mer och försöker gå på mål direkt, konstaterar Sörensen hur lugnt som helst.

Hur han summerar matchen?
Givetvis med orden:

– Det var roligt!

Roligt?
– Ja just att vi vände och vann, he, he.

(Sörensen hade bestämt sig.FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Malmötränaren Ulf Tavola hade nog inte lika roligt. Han såg hur hans lag började tappa greppet redan efter 2-4 reduceringen och sa under lagets timeout att ”Gilla läget! Vi kan vara lugna, det är de som är pressade”

Men det blev precis tvärtom. Efter Djurgårdens galna upphämtning till 5-5 väntade straffar där Chet Pickard stängde igen och Dustin Johner satte segermålet. Och efteråt var Djurgårdstränaren Tony Zabel tydlig i Viasatintervjun när han konstaterade att han undrade om han börjat träna ett pojklag och sa att

– Vi gör en fantastisk tredjeperiod och greppar det halmstrå som fanns men vi har fortfarande jävligt mycket att jobba med uppenbarligen.

(Sörensen bakom målet, dock utan sällskap av domare Lärking just här. FOTO DANIEL PETTERSSON)

Och Marcus Sörensen håller med:
– Jag tycker inte att vi spelar bra hockey, det gör vi inte. Vi bjöd på alldeles för mycket vid tre av deras mål. Det var sånt som vi kunde ha gjort annorlunda men som nu gjorde att det blev mål.

Det finns en del att snacka om inför nästa träning och match, helt klart. Domaren Christer Lärking var inte lika sugen på att snacka när han första ramlade och sedan på hockeyspelarvis höll fast Marcus Sörensen i isen bakom Malmömålet:

– Han sa ingenting utan det var mest jag som blev sur. Jag sa till honom att ”är du spelare eller domare???” Han kunde ju lika gärna ha ramlat åt sidan men ramlar på mig och håller fast mig.

Vad svarade han på det där då?
– Han sa ingenting, he, he.

Jag såg att du fick en armbåge i skallen och en liten push av Sjögrens stöt i huvudet också?
– Mmmm, he, he. Det är mycket möjligt, det hände mycket där ett tag!

Djurgårdens två inspelade poäng innebär att man just nu bara är två pinnar ifrån BIK Karlskoga på tredjeplatsen, men då har BIK en match färre spelad och möter Mora under tisdagen hemma i Nobelhallen.

 – Men vi sätter press på dem nu. Vi siktar på topp tre och har BIK på lördag. Vinner vi den matchen har de pressen på sig. Vi vet vad vi ska göra, konstaterar Sörensen.

(Petr Kalus har precis knackat in 4-5,ett mål som godkändes efter videogranskning. FOTO DANIEL PETTERSSON)

Med tanke på hur det har sett ut sedan nyåret förra säsongen kan man ju undra hur DIF tål pressen som kan komma även på dem nu när man till exempel har chansen att gå om BIK i tabellen på lördag.

Det har ju varit si och så med det i våras och under hösten den här säsongen. Å andra sidan verkar det som om de spelare som hade svårt att ta sig an spelat i kvalserien och HockeyAllsvenskan hittat det spel som krävs under de senaste två månaderna.

– Jamen det är ju bara kolla på vissa spelare, såna som har spelat minst tio år i elitserien. Vi har många som har varit där i över tio år, sedan ska man till allsvenskan. Det blir annorlunda. Elitserien är mer uppstyrt, där bjuder man inte på så mycket sedan i HockeyAllsvenskan ska alla framåt. Det är mer offensiv hockey, mer fart och fläkt, då blir det skillnad.
(DIF tog två livsviktiga poäng. FOTO DANIEL PETTERSSON)

Vad var det som löste upp knuten då?
– Oj det är svårt att säga men vi hade ju den där Leksandsmatchen just när vi hade bytt tränare, då när vi gjorde sex mål. Vi hade väl inte gjort mer än tre som mest i en match innan, och när vi gjorde fler mål där än vi hade kunnat göra innan hände något. Det har nog inte med tränarbytet i sig att göra utan det var mer att vi kom in i ett stim, började göra mål, då får alla självförtroende. Det gör skillnad, så att man inte passar för mycket när man har pucken utan skjuter själv så att det blir en målchans istället för en spelvändning.

(Erik Gustafsson firar kvitteringen till 5-5. Extra glad då hans siktade på höger kryss men lyckades lägga pucken i vänstra krysset.  FOTO DANIEL PETTERSSON)

Det blir inte den där paniken och hjärnsläppen igen då?
– Nej det tror jag inte. Vi har fått bra tålamod nu. Vi vet att målen kommer. Det var lite så när vi inte fick in pucken, vi fick inga flytmål då utan fick verkligen, verkligen jobba fram lägen för att få mål. Så är det inte nu, för nu får vi fler flytmål, de där vi inte fick förut.


(Pickard tog revansch i straffläggningen för målfesten under ordinarie tid. FOTO DANIEL PETTERSSON)


Inga kommentarer: