onsdag 13 februari 2013

Victor Ahlström: "Vi försöker göra dom oroliga också genom att ta vinster"


(Victor Ahlström avslutade vändningen som storebror inledde. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han gjorde en olycklig indianare vid HV:s andra mål men tog revansch på sig själv genom ett antal chanser och så kvällens fjärde mål som satte den slutliga spiken i HV-kistan.

– Det kändes ganska bra idag. Förutom ett misstag… då jag passade honom (Tommy Kristiansen) på bladet vid deras andra mål, annars kändes det bra, säger Victor Ahlström.


AIK inledde piggt så när HV71 gjorde två mål inom loppet av en minut och tre sekunder i slutet av första blev det en liten kalldusch. Inte minst för Victor som bjöd norrmannen Kristiansen på en kalaspass vid 2-0 målet.

Såg du inte att han kom där?
– Jo men den tog på skaftet. Jag skulle göra en flippass förbi där men han plockade ner den där. Det var inget bra men annars kändes det bra.

Vad tänker man i ett sånt läge?
– Äh det är sånt som händer! Men det var lite tråkigt läge den kom i också, till 2-0 men äh, man försöker glömma bort det och köra på ändå, säger Victor Ahlström med ett snett leende.

Som tur var för honom var det slut på oturen efter den där missen. Storebror Oscar reducerade till 1-2 halvvägs in i andra med ett riktigt viljemål, sköt i steget samtidigt som han trippades och sedan var det inget snack. AIK skulle bara ifatt och om.

Vad säger du om Oscars mål där?
– Jag såg det inte! Jag fick någon typ av ont i ryggen i båset och höll på med det, så jag såg bara att han kom halvfri sedan så jag inte så mycket mer men det var ju ett bra mål att få där i det läget! Och när vi det där målet då hade vi något att gå på. Vi var taggade redan från början, hade en bra förstaperiod och fick en bra känsla där, sedan kom vi ut och får två mål ganska snabbt i andra och sedan rullar det på bara.

Och gör fyra mål, det är inte så ofta som ni (förutom mot Rögle då) gör många mål i en match?
– Nä men det kändes ganska lugnt i dag, inte minst i andra då vi hämtade upp och spelet i sista perioden var också bra. Vi hade ganska mycket lägen och ett fem mot tre där vi kanske borde ha gjort någon, något friläge också… jag hade ett friläge i första som jag kanske borde ha gjort mål på så vi skapar många lägen och gör en riktigt bra match i dag.


(Victor firar 4-2 målet. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Och det kom ju ett mål till slut också. Broc Little hade gett AIK en 3-2-ledning en sekund före andra periodpausen men en ettmålsledning är ju nada i hockey, det vet inte minst AIK som har tappat många matcher i tredjeperioderna men nu kom istället Victors 4-2 mål med 1.23 kvar att spela och satte definitiv punkt för matchen:

– Jag fick en bra pass så tryckte jag till den, försökte få upp pucken högt. Jag såg inte riktigt hur den gick in men den var uppe över axeln någonstans. Så det var kul att göra mål igen, det händer inte allt för ofta… det var ett tag sedan, säger Victor Ahlström.

Och det var det, närmare bestämt en dryg månad sedan, mot Färjestad borta den 12 januari. Senast brorsan Oscar nätade (före i går då) var mot Linköping borta den femte januari. Men det är historia nu. AIK har tagit rejält sikte på slutspelsplatsen och jagar nu med stor frenesi Brynäs som ligger åtta.

Gävlelaget förlorade på straffar mot Timrå så gapet uppåt knappades in ännu lite mer och är nu nere på sju poäng.

Att ni åkte på den här extremt jobbiga 0-6 förlusten mot HV senast ni möttes, hur mycket spelar en sån grej in?
– Jag hade nästan glömt bort den matchen! Det har ju varit uppehåll och allt. Men det är klart att det är skönt att vinna mot dem. Vi hade ju inte vunnit någon match (av de fyra första) mot dem här i år och det är klart att man vet att man inte vunnit någon match mot det laget, alla spelare vet ju om det… men vi har inte pratat någonting om det faktiskt, inte någonting.  Utan, vi gjorde ingen bra insats överhuvudtaget där nere så vi har försöka glömma bort den ganska snabbt i stället.

Hur gick snacket innan den här matchen då? Vad var tändningen?
– Att vi har spelat bra nu, mot Linköping borta senast spelade vi bra och vi försöker jaga Brynäs nu och då har vi något roligt att gå på, något roligt att se fram emot och försöka jobba i kapp, jag tror det är mycket det. Det är jättekul att ha något att spela för, istället för att titta bakåt och vara oroliga hela tiden. Nu har vi något att gå efter det blir en helt annan sak.


(Oscar - tror jag - firar sitt ett av AIKs mål. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Det känns som ni är på väg in i det där goet igen, har ni nått dit nu tycker du?
– Ja i dag kändes det så. Det kändes som en slutspelsmatch, såna där som vi har haft de tidigare åren. De där då det bara rullar på och det går vår väg, så kändes det som idag.

Det är sju pinnar upp till Brynäs och ni har en match färre spelad och en match kvar mot dem… ser ni att det går riktigt dåligt för dem och taggas av det också?
– Det är klart att vi känner att de kanske inte har det bästa självförtroendet också och att de… de är väl lite oroliga för oss som kommer bakom och vi försöker göra dom oroliga också genom att ta vinster och genom att ta poäng och komma ännu närmare. Så det är väl det. Det är klart att det är roligare att jaga något framåt än att gå och vara orolig för att man ska spela i en kvalserie.

Men nu var det Timrå som tog två pinnar av Brynäs så Timrå och de andra i botten är inte riktigt avsågade heller?
– Nej men vi försöker titta framåt och inte titta bakåt. Tar vi så många poäng som möjligt framåt så kommer inte de i kapp oss heller, säger Victor Ahlström.

AIK-backen Dick Tärnström hyllades inför matchen. Det tog ett bra tag men för hemmalaget blev det mest en bra inspiration trots rastlösheten i benen inför nedsläppet:

– Vi stod ju där i sex, sju minuter men i dag var det speciellt, jag tror de flesta bara blev taggade. De flesta har spelat med honom i flera år och i år också så alla känner honom och sådär. Det är lite speciellt jämfört med om det är någon man inte känner. Nu har man ju en relation till honom så i dag var det lugnt.

Vad har han betytt för dig och Oscar?
– Mycket, för hans lugn och erfarenhet och allt sånt. Han har spelat riktigt bra här också och är en riktig storback. Det är den första storbacken som vi har fått spela med så det var kul att få ha varit med om det, säger Victor.

Han tog en rejäl massage efter matchen och när jag ändå stod där och väntade passade jag på att låta storebror recensera lillebrors insats.

(... och här är Oscar som inledde vändningen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Så här sa Oscar om…

… Victors match:
– Nja… det var väl en situation i första perioden som han väl hade kunnat göra lite bättre… he, he nä men det är sånt som händer. Jag tror att ganska många spelare lägger en sån passning men nu tog den på skaftet och han (Kristiansen) får den precis framför sig. Det är sånt som händer. Man kan ju vara lite smartare där men ibland så går tanken lite snabbt kanske.

… Victors 4-2 mål som Oscar spelade fram till:
– Han fick upp den bra där i bortre krysset, så det gjorde han bra i alla fall.

Varför sköt du inte själv då?
– Jag vet faktiskt inte, han vart ju fri där så det vart bra ändå.

… om sitt eget 1-2-mål:
– Då var det en studspuck som kom ut… jag tror det var Sandberg som lobbade ut den och så fick vi ju kanske lite… han missbedömde och den hoppade lite över klubban för (HV-backen Elias) Fälth så då fick vi kanske lite flyt tillbaka där.

Inga kommentarer: