måndag 25 februari 2013

Guter: " Vi har inte gett upp om att nå tredjeplatsen"


(Mattias Guter. FOTO JIMMY PETERSSON)

Djurgården behöver tre segrar och lite hjälp på traven från andra lag. Efter 3-0 mot Tingsryd har man kommit en liten bit på vägen:

– Det var jätteviktigt att få den här segern nu. Vi har haft två raka nederlag och vill åt den här fjärde – eller helst tredje – platsen men det kan bli svårt så det var jätteviktigt och skönt att vara tillbaka och ta tre poäng, säger Mattias Guter.


Det var han som gjorde både första och andra målet och sånär fick in ett hattrick:

– Ja det var nog svårare att missa än att sätta den pucken, ha, ha.  Jag tror jag träffar första stolpen och sedan går den ut bakom Zajkowski. Det var jäkligt synd! Men det var skönt att vi fick hålla nollan!

(Guter jublar med Erik Gustafsson. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Berätta om de två mål som gick in då:
– Vid första får vi ner pucken djupt, sedan jobbar både Fimpen (Christian Eklund) och Henke (Eriksson) fram pucken så att den damp ner framför mig precis när jag kom in i slottet, då drog jag på en backhand.

– Vid det andra är det ett pp-uppspel, jag får pucken av Wennberg och glider förbi deras back. Jag tänkte runda målet och ställa upp för en pp-uppställning men tänkte i sista sekund att jag ska nog in framför mål istället och lirkade bara in pucken med en hand. Jag tror att – precis när jag kom med pucken – så skjuter han ifrån vid stolpen och då går pucken in där och landar precis innanför mållinjen. Det var ett ganska konstigt mål och därför desto skönare, säger Guter som nu har gjort fyra mål i Djurgården och totalt 19 kassar den här säsongen.

Men Djurgården sitter - trots Chet Pickards tredje nolla mot Tingsryd den här säsongen, riktigt trångt till i sin jakt på en av de tre direktplatserna. Förlusterna mot Örebro,  Leksand och på övertid mot Västerås i kombination med att VIK tog tre poäng av DIF och tre av LIF har gjort att Djurgården inte längre har sitt öde i helt egna händer. Det räcker inte med att gå rent i de tre matcher som avslutar grundserien:

– Men vi har inte gett upp om att nå tredjeplatsen. Vi resonerar som så att vi vill vinna de som är kvar och tar vi inte direktplatsen ändå så vill vi komma fyra för att få med oss så många poäng som möjligt in i förkvalserien. Det är så vi har sagt inom laget och vi har väl två matcher kvar, Karlskrona på torsdag och Asplöven på lördag, jag hoppas vi tar full poäng där.

  (Henrik Eriksson flyttar man inte på i första taget. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Lyckas DIF ta in och gå om VIK väntar en och en halv veckas vila, blir det fjärdeplatsen är det fullt ös som gäller enligt det här schemat:

Playoffserien inför kvalserien till elitserien:
Match 1: tisdag 5 mars
Match 2: onsdag 6 mars
Match 3: fredag 8 mars
Match 4: lördag 9 mars
Match 5: måndag 11 mars
Match 6: onsdag 13 mars

(Måljubel mot Tingsryd. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Kvalserien till elitserien:
Match 1: torsdag 14 mars
Match 2: lördag 16 mars
Match 3: tisdag 19 mars
Match 4: torsdag 21 mars
Match 5: lördag 23 mars
Match 6: tisdag 26 mars
Match 7: torsdag 28 mars
Match 8: lördag 30 mars
Match 9: tisdag 2 april
Match 10: fredag 5 april

Som ni ser, ett svettigt schema. Systemet med förkval (som det hette förr har funnits i två år). Första året gick Mora starka genom förkvalet och var sedan helt slut när de väl nådde kvalserien, förra året kom Rögle in med minsta marginal i förkvalet, fick energi och gasade hela vägen upp i elitserien.

– Jag tycker schemat är helt sjukt men samtidigt så behöver det inte vara negativt. Får truppen vara skadefri så kan det vara positivt också. Vi har bara Ljungh borta och han kan träna fullt i morgon (tisdag) tror jag och då har vi ändå fem ytterforwards.

(Fimpen ger sig aldrig. Jo han är där mitt emellan. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Ifall det blir spel i playoffserien så kommer- som tabellen ser ut nu – Djurgården att få möta BIK Karlskoga, Örebro och Oskarshamn i playoffserien där den som kom fyra i grundserien börjar på fyra pinnar, femman i grundserien börjar på tre, sexan på två poäng och sjuan på en pinne.

Hur ser du på eventuellt spel i playoffserien?
– Nä men framför allt så är det roliga lag på plats fyra till sju. Oskarshamn är alltid roliga att möta för mig personligen eftersom jag har varit där i två säsonger, jag känner många i Örebro också plus att de spelar en rolig hockey, anfaller mycket och öppnar då upp sig – även om vi inte hade så mycket att säga till om senast. Och sedan BIK… de spelar väl alltid playoffhockey oavsett om det är play off eller inte. Det är alltid grisigt mot dem och mycket som händer.

Men DIF har tidvis haft det lite tufft mot de här lagen?
-Ja men samtidigt så känns det som att det ändrar sig mycket när man går in i playoff. Det blir mer tillknäppta och tajta matcher då och så blir det en nollställning av det som har varit tidigare.

Varför skulle det gynna er?
-Jag kan bara se det personligen och som jag sa - alla de här lagen spelar rolig hockey, framför allt Örebro och Oskarshamn och det tycker jag har gynnat de lag har jag spelat med hittills plus att vi har ganska mycket rutin i det här laget så förhoppningsvis leder det till något bra.

(David Lidström skymmer FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Vad har ni sagt i laget om det här läget?
-Vi hade ett möte där vi pratade igenom förlusten mot Örebro om vad vi ska göra i de här matcherna som är kvar och om att vi måste alla bestämma oss nu. Och det gjorde vi. För vi ska ta de här tre matcherna, täppa till bakåt och spela det spel som vi vill göra. I dag första tio tycker jag att vi står ganska still, så det var skönt att vi fick ett mål tidigt – det gav andrum men samtidigt så ska vi spela vårt spel oavsett motstånd och det fick vi träna på idag. Och när vi leder med 3-0 så känns det stabilt, då spelar vi i stort sett av matchen ganska bra.

Med tanke på vad som till exempel hände förra våren och med förlusterna nu på slutet av serien. Vad talar för att ni pallar en playoffserie rent mentalt?
-Att vi alla verkligen bestämmer oss för att vi ska dra åt samma håll och sedan tycker jag vi har en trygghet i spelare som Ottosson, Bremberg, Fimpen och Timmy Petterson som har varit med länge och som vet vad som gäller. Såna som man – kanske inte ska säga att man kan falla tillbaka på - men som pratar bra i omklädningsrummet, lugnar ner laget när man behöver lugna ner och sådär. Det talar för oss att de har varit med tidigare och hela den biten.

Vad känner du inför slutet är det spänt?
-Ja spänd är man väl men det ska man vara. Man ska vara spänd på rätt sätt och att man sedan är lite nervös, det är bara bra. Man ska vara lite nervös och det är ju underbart att få åka in på ett fullsatt Hovet sedan är det bara hoppas att vi spelar bra i de avslutande matcherna och kliver in med ett bra självförtroende i en playoff eller kvalserie.  

2 kommentarer:

Johan sa...

4 poäng till 4:an..

Från HA:s hemsida:
"Vid seriestart tilldelas deltagande lag ”placeringspoäng” beroende på lagets placering i grundserien. 4:e placerat lag i grundserien erhåller 4 poäng, 5:e placerat lag 3 poäng, 6:e placerat lag 2 poäng, 7:e placerat lag 1 poäng."

Marie Hallman sa...

Johan: helt korrekt,trodde jag skrev fyra men jag skrev tydligen sex poäng. Hm. Ska ändra!