onsdag 27 februari 2013

Johansson: " Vi var verkligen på hugget "


(Johanssons AIK har hugg på Brynäs. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Tre poäng mot Växjö samtidigt som Brynäs bara fick en poäng mot HV 71. Nu närmar sig AIK den där sista slutspelsplatsen med stormsteg och är bara tre poäng efter, har 19 måls bättre målskillnad och kvar att möta Brynäs på lördag.

– Fast vi måste först se till att vinna våra matcher, att fokusera på det egna. Men sedan i den situationen som vi är så är det väl klart att man tittar lite på de andra resultaten också. Jag vet inte om vi har haft allt i egna händer tidigare, säger Stefan Johansson.


Och nu har AIK sitt eget öde i egna händer:

– Ja nu har vi det… men det är fortfarande tre poäng upp och tre matcher kvar att spela, så det gäller att vi kan ladda om. Vi måste ju fortarande ha de där poängen. Och ännu har vi inte vunnit något så vi fokuserar på nästa match.

Men det var just Stefan Johanssons stenhårda 3-1-skott som verkligen tog musten ur Växjö. Johansson har gjort tre mål i år och som av en lustig händelse har alla tre målen gjorts i slutet av en månad, de tre senaste månaderna och enbart mot lag som ligger efter AIK i tabellen. Se här: 28/2 mot Timrå, 31/1 mot Rögle och nu 26 februari mot Växjö.

– Ja, ha, ha det visst jag inte! Det är väl bara då man lyckas hänga dit den… skrattar Johansson med stor förvåning när jag nämner raden för honom.

Måste det var löning först för att du ska göra mål eller?
– Ja precis! Ha, ha. Nämen jag prioriterar försvarsspelet i första hand – sedan är det så klart att göra mål alltid är kul men det är mer som en bonus så länge vi vinner och man kan hjälpa till och bidra så är det kul.

Målet då? Det var en riktig rökare från blå i pp. Det var då ingen tvekan?
– Nej och först och främst var det ett riktigt bra pass av Broc Little där, tycker jag. Och (Mattias) Janmark gör ett bra jobb framför mål också. Han står precis i ansiktet på målvakten där så att det är bara att skjuta på någon av sidorna…

Målvakten ser ingenting eller?
– Nej jag tror inte han såg mycket på det där skottet, det var riktigt bra. Och det var ett riktigt bra förarbete av Brock och Janmark.

Men du bombade verkligen in pucken?
– Jag försökte bara ta emot den snabbt och få iväg den innan deras forwards kom in i skottlinjen. Så det var bara att ta emot den snabbt och avlossa direkt. Det var roligt att se när den gick in.

Det måste vara en av säsongens skönare träffar i alla fall, både rent tekniskt och mentalt?
– Jo men det är alltid kul och skönt när man får skjuta ett skott från blå och får se att den går igenom. Det är ändå så pass mycket folk i vägen många gånger och lagen är så bra nu förtiden på att vara i skottlinjen så man får vara glad om pucken hittar förbi de där löven.

( Johansson smäller in 3-1. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Målet gjordes som sagt i pp, med Robert Rosén på utvisningsbänken och kanske var det egentligen straff i sekvensen före då Rosén drog ner Joakim Nordström just som han var på väg mot Växjös mål. Men det blev två minuter för fasthållning och med det skott som Johansson tog i pp var det kanske bättre att få pp än en straff.

– Alltså, en straff är alltid en klar fördel men nu blev det bra ändå. Men det är svårt för domarna att se det där, det är lite 50/50, konstaterar Johansson.

Målet var egentligen bara droppen på en tung kväll för gästande Växjö som inledde med ett klockrent självmål med backhand efter 46 sekunder och ett för publiken inte lika tydligt självmål vid 2-0 då en Växjöback styr in pucken i mål.

– Ja men det kommer av att vi driver på mål och då blir det – det vet man själv som back- att det blir jobbigt då när det hela tiden kommer folk på mål och man hela tiden måste ha koll på vad som kommer in på kassen. Så det kommer av att vi driver på mål och skapar chanser av det. Så visst är det lite turligt att det blir självmål men ah, det kommer av att vi gör ett bra jobb in på mål.

Broc sliter verkligen men målet är ett klockrent backhandskott av Noah Welch?
– Ja det kom lite turligt för oss där.
 (  FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Vad tänker man som spelare då, när det är självmål efter 46 sekunder? Är det ops eller?
– Nej men det var precis den starten vi ville ha och vi siktade på att få så hade det inte kommit då i första bytet så tror jag att det hade kommit i något av bytena efter, för vi var verkligen på hugget idag. Det kändes att det var en speciell känsla i truppen inför matchen.

Vad kommer sig den känslan av?
– Nä men vi har ju fått en extra... ett extra hugg liksom och vi känner att vi flåsar dem i nacken nu och vi har ju varit uträknade under stora delar av säsongen men nu känner vi att vi verkligen har hugg. Vi har alltid haft tron på oss själva i truppen, så vi har aldrig tvivlat utan vi har trott på det hela tiden och vet att vi brukar vara starka på slutet av serien.

Hur mycket boost får ni av en sån här seger inför de återstående tre matcherna?
– Nämen det är väl ett extra självförtroende och go i laget. Just det här att det är så pass nära och det blir lite… att vinner vi och förlorar dem, de vet vi att det kan bli riktigt tajt och det är roligt. Det är precis de här matcherna som man spelar för, säger Johansson och fortsätter:

– Andra målet var också lite turligt men det var som jag sa tidigare, det kommer sig av att vi har folk som driver på mål och då har man oftast turen med sig. Det brukar jämna ut sig det där.

 ( Liwing tackar och tar emot. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Och nu är frågan, kan AIK ta det sista klivet om Brynäs som man möter på lördag. Men först ska AIK upp till Luleå för match på torsdag:

– Det blir en rolig match, speciellt för mig som är ifrån Pajala som ligger fem mil från Luleå.  Så det är lite speciella matcher. Det är mycket släkt och vänner på läktarna. Så det är väl bara jag och Danne Larsson som tycker det är kul att åka upp dit.

Men ni brukar ha svårt däruppe, vad talar för er nu?
– Nja men det brukar bli tajta matcher mot Luleå, det vet vi om. De spelar tajt och så.  Men vi ska komma ut där och göra en riktigt bra bortafajt, slår Stefan Johansson fast.

Och så var det ju det här med Robert Rosén som dels var inne på första självmålet, som satt på utvisningsbänken vid AIKs tredje mål och som blev utvisslad och hånad av publiken så fort han var på isen:

– Det har ju blivit en speciell situation och… det är klart att det är tufft för Robban att komma hit och spela. Det har liksom blivit en speciell situation men jag tycker det är bra ändå att fansen kommer hit och stöttar oss i första hand. Det tycker jag är bra, de hjälper oss otroligt mycket och det betyder allt för oss. Så jag är glad att de är här och stöttar OSS. Sedan är det som det är det här med Rosén.

Inga kommentarer: