måndag 6 september 2010

Marie möter: Linus Klasen del ett


(Linus Klasen. Snart i Nashville. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han har drömt om det länge. Nu är Linus Klasens på mot sitt livs största äventyr.

Bloggen ringde killen med de magiska händerna några dagar före avfärd och frågade om det hade börjat pirra i magen ännu.

Och visst har det börjat kännas att det närmar sig:


–Ja det ska bli kul och spännande! Det ska det bli. Plus att man får med sig en bra erfarenhet, säger Klasen.


Vi snackas vid i telefonen när han är på väg hem från ännu en extraträning. Att bara köra med de andra NHL-spelarna på Puddinglägret räckte inte tycker han. Klasen ville få in rätta känslan med de nya klubborna och har letat och hittat istid både här och där här hemma på kvällarna för att leka, trixa, bolla och på så sätt spela in stickorna inför NHL-säsongen.


Ett par svängar till Nashville har det blivit i sommar också.


– Jag har varit över två gånger. Första var på development campen, men det var mest bara träning så andra gången åkte jag dit för att se lite var man hamnar och sådär. Det var bra eftersom jag inte hann se så mycket av sånt när jag var över på campen. På den var det ju bara träning hela tiden och att lära sig stilen.


Vad har du för förväntningar när du åker över?

– Det är väl att man vill lira där för att det är den bästa ligan i världen. Så förväntningen är väl att ta en plats i NHL.



(Kollar läget med twinsen Ahlström, Victor i vit t-shirt, Oscar med svart jacka som är på väg in på Hovet. Linus var på väg hem från träningen med Henrik Karlsson i jeanskjorta och Jhonas Enroth i randigt. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Jag kollade på Nashvilles hemsida och de var sjukt många där som är uppsatta som prospects och ska slåss om det. Även om alla dem inte kommer att vara med på campen?

–Ja, det är ju jättemycket folk men samtidigt så är alla olika hockeyspelare. Just nu kanske man bara är en i mängden men det är på isen som det avgörs och som du säger så alla som står med där är ju inte med där och slåss, säger Klasen och fortsätter:


– Patrick Cehlin ska ju till exempel spela i Djurgården och kommer inte vara med på campen. Och först är det ju rookie camp, sedan skickar de väl hem ganska många och sedan är det inte SÅ många kvar. Det är väl en 30 personer kvar sedan som slåss om platserna på huvudcampen.


Har de sagt till dig vad som krävs för att just du ska ta en plats?

– Nä, men vad fan. Det är hockey man ska spela och det är det som är det viktiga. Tester och så är skit samma. Inte för att jag inte har klarat testerna för det har jag gjort. Jag har klarat alla tester med men det är i slutändan ändå hockey det handlar om. Spelar man bra så får man spela, så är det bara.


Jo men det har ju hänt att andra bra spelare har fått börja i AHL. Så det är ju inget konstigt om det blir så.

–Så är det ju men jag är ingen junior. Jag har varit proffs i elitserien i tre år. Jag vet vad det handlar om. Jag åker dit för att kriga om en plats i de tv förstalinorna, de som ska spela pp och så. Det är ju ingen idé för dem att ta dit mig för att gnugga på i en tredje line, säger Klasen och fortsätter:


– De skulle inte skriva kontrakt med mig och de tar inte dit mig för att jag ska göra något annat än det jag är bra på. De har tagit dit mig för att jag ska vara en producerande spelare. Och producerar jag inte så kommer jag inte att spela. Så enkelt är det. Men kolla mina stats. De ljuger inte.


Och visst är det Klasens fina poängfacit i elitserien, hans teknik och fina handleder som lockat Nashville att signa honom. 54 poäng på 51 matcher och minst en poäng i nio matcher i rad i vintras var en av flera faktorer som påverkade NHL-klubbens val. Och förhoppningsvis är det de kvaliteter som man kommer att låta honom fortsätta utveckla i den nya klubben och ligan.


Men hur har han förberett sig då? Ja ungefär som vanligt.

– Jag vet inte om man kan förbereda sig på något annat speciellt sätt sådär. Det är väl bara att gå in och lira, att inte tänka så mycket för då blir det bara jobbiga vibbar i huvudet. Jag antar att det bara är att gå in och köra. Visst har jag fått lite tips här och där men i slutändan är det ändå upp till en själv. Det är ingen som kan göra någonting åt en.


Du har inte passat på och kollat läget med de NHL-spelare som du tränat med nu då?

– Jo jag har väl snackat lite med Patric Hörnqvist honom känner jag sedan tidigare. Jag har frågat lite hur det är där borta och så men man har ju vissa egenskaper som inte alla har där borta. Det gäller att utnyttja dem och så vara lite rakare i spelet. Jag måste göra allt lite bättre. Men jag tror att man anpassar sig och blir bättre också när allt och alla runtikring är bättre. Sedan så är det ju NHL och får man inte gratis energi av att spela där då vete fan hur man ska få det, säger Linus Klasen med ett skratt.


(Alltid ett garv i bakfickan. Det är bra, lite gott humör lär behövas när allt är nytt och ovant i Nashville. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Sin sköna lite sorglösa inställning har han kvar. Den lär han behöva. Men han är seriös också. Tro inget annat. Klasen vet att han kommer få jobba skiten ur sig för att ta den där platsen han hoppas få lägga hockeyhandskarna på. Och om det smäller som fan redan på campen?


– Ja då smäller det. Det kan det säkert göra. Man får vara redo bara. Det gäller att vara redo för allt.


Om det blir farmarligan då? Hur ställer du dig till det?

– Nä men då kommer jag att gnugga på som fan där och spruta in pinnar och förhoppningsvis få chansen i NHL någon gång till slut ändå.


copyright: www.hockeymedmariehallman.se

Inga kommentarer: