lördag 4 september 2010

Marie möter Jhonas Enroth del två


(Jhonas Enroth på Hovet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Och han var ju uppe hos Buffalo under längre tid än just den där matchen. Det blev ett par svängar under vintern även om det sedan bara blev spel i en match. Och när han nu har fått smak på det goda kan man ju tänka sig att det är jobbigt att behöva åka tillbaka till AHL i gen. Men Jhonas Enroth ser det inte så.


– Jag ser det (att få komma upp ett tag) som en sporre. Jag tycker att det är jättekul att se och träna med dem. Att se Miller hela tiden. Sedan är det en jävla skillnad ekonomiskt också. Så fort du är uppe så märks det på lönen. Jag tjänar säkert 500 procent mer under de dagarna. Det blir en jävla skillnad.


Men nu är det inte pengarna som driver honom utan vilja att få testa sig med de bästa. Det här året är det sista på kontraktet med Buffalo. Men vad gör han om de vill att han ska köra på i Portland även ett fjärde år efter det här?

– Jag har tänkt lite på det men har inte kommit fram till någonting egentligen. Det finns så många bra målvakter som har spelat fyra, fem år i NHL och kommer upp när de är 24- 25 år så vi får se. Det får jag ta ställning till efter säsongen när det blir aktuellt, säger 22-åringen Enroth.


Han åkte över samtidigt som Daniel Larsson som nu har valt att vända hemåt och spela i HV71 i stället. Larsson var inte helt överens med Detroit om vilken spelstil som funkade bäst men Enroth har inte haft några liknande diskussioner med Buffalo.


– Nej, vår målvaktstränare jobbar mer personligt och utgår från det som är bäst för en själv.


Ni har ingen röd tråd som alla ska följa, som de jobbar en del med i Detroit?

– Nej, inte alls. Och hittills har min spelstil funkat bra där borta. Det är mycket roligare att spela där.


Har du ändrat något på ditt spel sedan åkte över?

– Nej, jag tror inte det i alla fall. Jag spelar kanske lite längre in i målet eftersom det är mindre rink och sådär. Annars är det ingen större skillnad i hur jag spelar.


(Först tvingade jag Jhonas att ta av sig keepan. Och så står Linus Klasen bredvid och gör grimaser och asgarvar. Men det gick bra ändå. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Hur mycket har du föresten snackat med Miller, och bett om råd och tips menar jag?

– Det är en jättebra kille att surra med och när jag är uppe så sitter jag ju bredvid honom så det blir en del. Han är jättebra att prata med, försöker ge mig lite tips och så.


Han känner inte att du är där och hugger efter hans jobb då?

– Ha, ha nä… Man behöver nog inte känna så när man är världens bästa målvakt kanske… och den uppfattning som jag har fått är att han är juste. En ganska tystlåten kille som ger en tips och råd och önskar en lycka till och så.


Och det lär behövas. För det ÄR svårt att ta sig upp i NHL även om man spelar bra i AHL. Snart börjar säsongen om och Jhonas känner sig hemma i Portland nu.


– Ja det funkar bra. Det var riktigt kul när (Djurgårdsbacken) Dennis Persson kom över. Det är kul att ha en svensk där och han är ju kvar ett år till. Sedan känner man alla runtomkring, känner alla i laget bättre. Nu är det jävligt kul där. Det är kul att spela med jämnåriga, eller jämnåriga är de kanske inte de flesta är lite äldre, men nästan jämngamla i alla fall. Tidigare så har man varit jätteyngst nästan men nu när alla andra börjar komma upp i laget så blir det kul att vi ändå är lite jämngamla.


Vad gör du under den lååånga vintern, för att kämpa på?

– Det blir helt klart trögt ibland, det blir det. Men det gäller att man har kul med alla andra i laget. Och jag trivs. Att spela match är alltid kul, sedan har jag haft tur som har hamnat i ett bra lag med roliga killar och så. Ibland vill man nästa hellre ha match på de lediga kvällarna också, det är ju mycket roligare än att göra ingenting för det kan bli lite tråkigt på kvällarna. Framför allt när man är i en liten stad där man redan har gjort allt som finns att göra, säger Jhonas Enroth.


(Lite snack gamla Huddingepolare emellan. Oscar Ahlström, Henrik Karlsson - som inte är en Huddinge kille men får vara med på bilden ändå), , Linus Klasen och Jhonas Enroth utanför Hovet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Vi gör intervjun på Hovet efter en Puddingträning. Jhonas Enroth ska skjutsa hem Henrik Karlsson och Linus Klasen som också varit med på träningen och de två sistnämnda blir lite otåliga efter ett tag. Men de får vänta lite till, då jag vill veta hur bra koll Jhonas har på SSK numera.


– Linus var väl sista kontakten till laget så men ibland saknar jag lite tiden där. Det var jäkligt kul när vi spelade i elitserien och jag hade jäkligt kul i Södertälje. Det är det lag jag tittar efter först när jag kollar hur det går i elitserien, när jag kollar i tabellen hur lagen ligger.


Tror du att de kommer att ligga högre upp i tabellen i år?

– Jag vet inte vad de har för lag, så det kan jag inte svara på riktigt men de har ju Helenius i målet. Han är en som vill upp hela tiden, han är lite yngre och vill bli bättre hela tiden.


Känner du honom?

– Nja, känner gör jag väl inte men vi har mötts när vi har varit på draftgrejer samtidigt och så och då har man bytt några ord så där.


Det sas att det var din förtjänst att han hamnade i SSK?

– Nej, men det var det ju inte! Han frågade bara hur det var i SSK då jag var där och då sa jag att jag gillade det jättemycket. Mer än så var det inte.


Till sist ska du få en fråga som jag alltid tycker är knepig att ställa till unga spelare som drar till eller redan spelare i Nordamerika. Den är svår att svara på för jag vet ju var du har fokus just nu och det är i Nordamerika men jag vet att många fans undrar så jag ställer den ändå. Och det är om du kan tänka dig SSK när du väl kommer hem?

– Det är klart att jag skulle kunna göra det. Men jag stänger inga dörrar till någon eller någonting så det får jag ta ställning till den dag det blir aktuellt, avslutar Enroth.


Jhonas Enroths statistik i AHL

Säsongen 2008-2009

Grundserien: 58 matcher varav 26 wins, 23 losses, 0 SOW, 6 SOL, tre hållna nollor, GAA 2.75, Räddningsprocent 91,4

Slutspelet: 5 matcher varav en win, 4 losses, en hållen nolla, GAA 2,27, Räddningsprocent 94,0


Säsongen 2009-2010

Grundserien: 48 matcher varav 28 wins, 18 losses, 4 SOW, 1 SOL, fem hållna nollor, GAA 2,37, Räddningsprocent 91,9.

Slutspelet: Var fotskadad och kunde inte delta.

copyright: www.hockeymedmariehallman.se

Inga kommentarer: