söndag 26 september 2010

Johan Andersson: "Man hör ju när man sitter på tunnelbanan att folk snackar om derbyt"

FOTO OLSIN SPORTFOTO

Bortamatch för AIK i går, lördag, och förlust 0-3 mot Färjestad.
Men det fanns ljuspunkter också.
AIK höll emot bra, Christopher Heino Lindberg tog 42 skott av 44 (sista målet gick i tom kasse) och Johan Andersson var bara millimeter från att sätta 1-1 när han träffade ribban drygt fem minuter in i mittenperioden.
– Det var synd att pucken inte gick in, säger AIK-forwarden till bloggen dagen efter matchen i Karlstad.

Hur var matchen sedd med dina ögon?
– De hade lite mer puck än vi, men det visste vi innan att vi inte skulle kunna åka dit och dominera, det går inte men vi spelar ganska bra tycker jag med undantag av andra perioden. Då fick de alldeles för många pp och för mycket utrymme. Men annars spelare vi bra, vi har en duktig målvakt och hade några chanser men gjorde inte de mål som behövs för att vinna tyvärr.

Hade det gjort skillnad om du hade fått in ditt skott som istället gick i ribban?
– Ja, för så funkar det ju i idrott. Det är stor skillnad på att få 1-1 där eller 2-0 som det nu blev för det var bara någon minut efter (ribbskottet) som de gjorde sitt 2-0 mål, så det var synd att mitt skott inte satt där, säger Johan Andersson.

När han – som toppar AIK:s interna poängliga med två mål och en assist - ska betygsätta sin egen insats i AIK så här långt så är han ganska hård mot sig själv:
– Första matchen var bedrövlig men sedan har det gått lite bättre.

Bedrövlig?
– Ja allt var dåligt men sedan har det blivit bättre.

 Jag tycker du är en av dem som har klivit fram, jag.
– Det var snällt sagt av dig! Men… jag vet inte, det är lite svårt att säga hur det har gått sammantaget, det har väl gått helt okej sett över alla (fyra) matcherna. Inte dåligt men inte bra heller.

 Vad tycker du själv ska bli bättre?
– Allt! Allt kan bli bättre, alla småsaker… det är de små sakerna som gör de stora sakerna, jag kan bli mer noggrann i alla detaljer, säger Andersson.

Som kom från allsvenska Almtuna inför säsongen. Kollar man på statistiken så är han uppsatt på en match för Södertälje säsongen 2004-2005 då han var junior men:

– Jag var upplockad och spelade ingenting, så den räknas inte för mig. Jag kommer knappt ihåg den matchen, kommer inte ihåg någonting från den!

Hur har klivit från allsvenskan till elitserien varit då, tycker du?
– Det är ett kliv, definitivt. Spelarna är bättre, sedan kanske klivet inte är SÅ stort som alla tror. Allsvenskan är en bra serie, den är bättre än vad folk tror men det är klart att alla (elitseriespelarna) är bättre. Man har kanske lite mer tid på sig med pucken, det är svårare att spela försvarsspel här.

Vilken är den allra största skillnaden?
– Det är nog att alla är lite skickligare, det blir svårare att ta sig förbi en spelare, det blir svårare att försvara sig för alla är lite skickligare och smartare. Det är min åsikt hittills men man får ta lärdom av allting.

Ni har ändå många i laget som är nya i elitserien och jag kan känna att både publik och experter har haft lite dåligt tålamod med er?
– Ja så är det nog, vi har ju ändå inte haft någon katastrofstart. SSK borde vi ha vunnit emot men vi tog poäng och vi tog två poäng av Frölunda och mot Färjestad i går gör vi ändå en bra match så lite tålamod får man nog ha. Vi kommer att växa in i det och bli bättre allihop i laget, säger Andersson.

På tisdag väntar derbyt. En helt ny upplevelse för honom.

– Ja det blir häftigt, det tror jag! Det haussas ju upp och många man pratar med snackar om det, man hör folk på stan också, det kommer att bli jättehäftigt. Man hör ju när man sitter på tunnelbanan att folk snackar om derbyt på tisdag, det är kul. Och mig känner ingen igen så jag kan sitta där och lyssna lite, he, he.

Tjuvlyssna och få lite koll på snacket?
– Ja, he, he, det är perfekt! Jag tror folk tycker att det är kul att AIK är tillbaka, jag tror även att Djurgårdsfansen tycker det. Det byggs i alla fall upp väldigt mycket (inför derbyt). Det har ju inte varit derby på åtta år så jag tror AIK fansen är sugna på hockey.

Men ni hade rätt lite folk senast?
– Jo men då var det dag innan löning, då brukar det vara så och jag tror på våra fans! I går hade vi säkert 300 i Karlstad, säger Johan Andersson.

Han har ingen aning om vad han ska vänta sig, har aldrig spelat på Globen, och funderar lite när vi snackar om AIK möjligen ska byta om på Hovet och gå med alla grejerna på eller möjligen byta om på Globen.
(Djurgården brukar ju byta om ”hemma”, några går med skridskor till Globen, andra har tofflor och tennisdojor och byter i det andra omklädningsrummet på Globen som lagen har.)

Har du hunnit fantisera lite?
– Nja, man tänker väl lite på hur de spelar eller så men det har varit så mycket matcher så jag har inte haft tid att tänka på det, i dag (söndag) är vi lediga så då blir det ingen hockey alls men i morgon (måndag) böjar jag fokusera på derbyt mot Djurgården.

Till sist, har du någon hälsning till fansen inför derbyt?
– Jag hoppas att de kommer! Så att de fyller Globen, det vore kul.

4 kommentarer:

Anonym sa...

No worries Johan. Vi kommer och vi stöttar er till seger mot Madonna-laget!

Anonym sa...

mycket mycket bra Marie och Johan.

Benny sa...

Just det. Han belyser en viktig sak - måste bli mer noggrann. Både mot Linköping och SSK har han varit för slarvig i både offensiv och egen zon. Måste bli mer rejäl i passningarna. Inte bara slå duttpassar med en puck som står på högkant som han gjort flera gånger, då han vispat till den med spelvändning som följd.

Marie Hallman sa...

anonym Det vet jag att de uppskattar.

anonym2 : Tack:)

Benny:Alltid bra när spelarna har god självkännedom som Johan :) Då kan det bara bli bättre.