onsdag 15 september 2010

Bloggen tippar!

Äntligen premiär!
Och här har ni min ranking. Eller snarare tippning av hur säsongen slutar.
Kändes som än mer svårtippat än vanligt.
Har hittat tre block (topp, mitten, botten) där det väl kan gå lite hur som helst men så får man ju inte tippa så… här har ni min gissning om hur tabellen kommer se ut efter omgång 55

1. HV71
2. Djurgården
3. Färjestad
4. Skellefteå
5. Frölunda
6. Linköping
7. Luleå
8. SSK
-----------
9. Brynäs
10. AIK
----------
11. Modo
12. Timrå.

Några tankar…
… HV71 ser sjukt starka ut på pappret. Om det bara var pappret som gällde skulle man kunna skicka bucklan direkt till Jönköping. Grymt lag på alla platser. Som tur var ska det spelas om det så de vinner serien men guldet? Det vete tusan…

… Djurgården har tappat en hel del pjäser men har också ersatt bra. Det stora frågetecknet tycker jag är om de unga backarna håller men Lassen ska väl ta av sig plastkängan snart, sedan hänger mycket på Ragnarssons axel och /eller en eventuell ny back.

… SSK tycker jag har tagit ett par kliv sedan förra säsongen. Att tränarna nu vet vilket spel man vill ha från början och slipper fundera och exprimentera ända över nyår är en oerhörd fördel jämfört med förra året. Kan bli allt mellan placering sju och nio där så jag valde åtta.

… AIK tippar jag tia, inte för att ”utmärka mig” som en del har fått för sig utan för att jag tror på det. Precis som jag - och jag tror det var en (1) till - trodde på avancemang från kvalserien. Och det gick ju... Jag har till skillnad från de flesta som tippar AIK som tokjumbo sett de spelare (som de flesta nu sågar osedda) i alla hemmamatcher utom en förra året. Det finns mycket potential i laget och jag tror det finns en hunger som kan ta AIK, med nöd och näppe men dock, över kvalseriestrecket. Jag tror inte på slutspel men jag tror de kan norpa tiondeplatsen och sedan bygga vidare därifrån nästa år.

Jag förstår för övrigt inte den här ”omöjligt att tippa en nykomlingen på annan plats än sist” resonemanget. Skellefteå och Linköping överlevde när de gick upp trots att de inte hade några superlag, Rögle höll sig kvar även de utan något stjärnlag, liksom Mora när de gick upp så varför skulle inte AIK kunna göra det?

Förstår inte heller den här "alla måste tippa så här annars är man dum i huvudet" inställningen som en del har. Om alla ska tippa lika efter någon slags politiskt korrekt mall är det ju meningslöst att göra det.

Min tippning ska föresten tas för just det som den är, en tippning. Kan komma spelare och det kan försvinna spelare, någon skadas, några slipper skador. Att tippa elitserien är ju som att tippa midsommarvädret nio månader i förväg.

Det vill säga, man vet ungefär hur det brukar vara. Ibland blir det så, ibland blir det tvärtom.
Men det är väl charmen också. Att det är gissningar att fundera kring, skratta åt, hylla eller skälla på. Så ta den, liksom alla tippningar, med en nypa salt.

Och lägg gärna in era egna tabeller i kommentatorsfältet! Alltid kul att se hur ni tippar !

Jag fick föresten en inbjudan att vara med i Sportbladets Dream Team tävling. Tomas Ros har bjudit in en rad bloggar till en liga där. Var sugen då det är en kul grej att hålla på med men insåg efter en titt på reglerna att jag inte kommer ha varken tid och ork att köra det fullt ut och gå för seger och då får det vara. Så jag tackade nej. Lägger energin här istället.

23 kommentarer:

Robban SSK sa...

Det var träningsmatch, ja, men ändå ett genrep och även om det kanske inte är lika klassiskt nu för tiden som det en gång varit är det ändå lite speciellt mellan Leksand-Brynäs. Jag är 36 år och sett en hel del hockey och utan att sett en enda match hittills hur de andra 11 lagen ser ut i år vågar jag sticka ut hakan och säga att årets Brynäs är nog bland det sämsta jag sett. Förstår inte hur de ska förändra min bild. Därmed kommer mitt tips.

1. HV71
2. Färjestad
3. Linköping (säger bara Hlinka/Hlavac)
4. Djurgården
5. Skellefteå
6. Frölunda
7. Södertälje
8. MODO
9. Timrå
10. Luleå
11. Brynäs
12. AIK

Psson sa...

Jag tippar på att du tappat förståndet helt och hållet.

MODO och Timrå sist, efter SSK, AIK och Luleå som alla har betydligt sämre trupper.

Ja, man kan ju slå fast vid att du sticker ut i alla fall.

Telgetoken sa...

1.HV71
2.FBK
3.DIF
4.LHC
5.FRÖ
6.SSK
7.SAIK
8.TIK
9.MODO
10.AIK
11.TIMRÅ
12.BIF

BigDan sa...

1. Hv71
2. Färjestad
3. Skellefteå
4. Frölunda
5. Djurgården
6. SSK
7. Linköping
8. Timrå
9. Modo
10. Brynäs
11. Luleå
12. AIK

Anonym sa...

SSK och Luleå till slutspel samtidigt som Modo och Timrå får kvala??? Stor humor! :D

Marie Hallman sa...

Robban: jag är lite kluven på Brynäs känns som 50-50 för flipp eller flopp där. Tack för ditt tips!

Pssson: sämre på pappret, absolut det håller jag med om men det är ju inte pappret som avgör. Jag tror det finns mer drag i de lag du sågar än du tror. ;)

Telgetok: Tack för tipset! Skönt att det inte bara rä jag som har Timrå på kvalplats och AIK tia då :)

Big Dan Dif så långt ner? Hmmm. Tack för tipset!!

Anonym: släng in ditt tips då! så får vi se vilka du har var.

Anonym sa...

Marie: Visst, så här blir det.


HV71
Färjestad
Djurgården
Frölunda
Skellefteå
Linköping
Modo
Timrå
-------
Brynäs
Södertälje
-------
Luleå
AIK

Eddie sa...

det var mycket bra synpunkter.
Flera av "experterna" har ju påstått både det ena och det tredje om AIK´s lag, T.ex. antalet elitseriespelare angavs av många som 1.

men från och med idag så är det slut på gissningar, idag börjar det skjutas skarpt i elitserien.
snart kommer floppar och toppar visa sig.

Bo-A-Orm sa...

Marie Hallman: Mer drag i dom andra klubbarna?

Någon hejd får det väl vara. Jag ska inte prata för MoDo men det är rejält drag i Timrå.

Perra passar som handsken i Timrå och det skulle krävas att bägge målvakterna totalfloppar, att vi får massiva skadeproblem samt att ekonomin skiter sig totalt så vi inte kan värva in nya spelare för att det skall gå åt pipsvängen den här säsongen.

Jag säger inte att det kommer bli dundersuccé utan jag tror nog vi kommer hamna kring platserna 6-8 med chans att överraska om det klaffar med diverse saker.

Hur som helst har du rätt till din åsikt. Det är dock väldigt konstigt hur du kan tippa MoDo och Timrå i botten utan att förklara varför i ditt blogg-inlägg.

Robban SSK sa...

Här kommer en rolig synvinkel..
EGENTLIGEN; Hur kan någon säga nått om någon spelare överhuvudtaget vilken status den eller den har i vilket elitserielag som helst?? Läst på t.ex. Klimpens blogg och Eddie här att AIK bara har 1 som kan räknas som elitseriespelare.
När faktiskt FAKTA är att fr.o.m. idag är ALLA som är med på tåget en elitseriespelare. Oavsett vad vi andra tycker kvaliteten är hos spelaren. Det går ju faktiskt inte att säga att det är allsvensk status på X.X. när statusen är elitserien.
En parentes bara...

Anonym sa...

Varsågod, här är en tabell för alla kinkiga Timråiter som plötsligt hittat hit:

1.Timrå


Känns det bättre för er nu?

Robban SSK sa...

Du är väldigt neutral i din skildring i 08-SSK vilket är det du pysslar med här men jag har en liten fråga. Vilket lag är DITT lag. För jag tror att ditt hjärta i grund och botten slår som hos oss alla andra lite mer för något annat.
Det behöver inte betyda att det är något av de 3 du skriver om ens men sannolikheten är ju stor.
Kom igen nu Marie. Berätta.

CiprY sa...

1.Färjestad BK
2.Hv71
3.Skellefteå AIK
4.Djurgården IF
5.MODO
6.Lindköping HC
7.Frölunda HC
8.Södertälje SK
------------------------
9.Timrå IK
10.Brynäs IF
------------------------
11.Luleå HF
12.AIK

Bengan sa...

HV71
Färjestad
Frölunda
Linköping
Djurgården
Timrå
AIK
Modo
Skellefteå
Brynäs
Luleå
Södertälje

HV och Färjestad har överlägset bästa lagen. Är det någon som ska få ordning på Frölundas ständigt underpresterande trupp är det Lill-Kenta. Djurgården känns något sämre än senaste säsongen men klart slutspelslag. Timrå får ett lyft med Perra. AIK har bra målvakter och stor forwardspotential. Kan gnaga sig till poäng i matcherna. MoDo har en bättre trupp men knappt nämnvärt bättre tränare. Skellefeå har tappat sin viktigaste tillgång - tränaren Särkijärvi. Kommer avspeglas direkt. Brynäs har för dåliga målvakter och backar. Samma sak för Luleå - för dåliga målvakter och en kraftigt överskattad tränare i båset. SSK har seriens sämste tränare och har gjort flera tveksamma finländska värvningar. Svagare forwardssida än förra säsongen.
Så blir det!

Nicke sa...

Tjena Marie!

Här komemr min lista!

1. Färjestad
2. HV71
3. DIF
4. Frölunda
5. Skellefteå
6. Linköping
7. MODO
8. Timrå
9. Luleå
10. Brynäs
11. Södertälje
12. AIK

Tror dock att Södertälje och AIK klarar sig kvar i elitserien via kvalet.

Ha det gott!

//Nicke

Anonym sa...

1. Färjestad
2. HV71
3. DIF
4. Frölunda
5. Skellefteå
6. Linköping
7. Timrå
8. MODO
9. Brynäs
10. Södertälje
11. Luleå
12. AIK

Förstår att du som har koll på AIK tror att dom kan komma att skrälla (skrälla i det här fallet är på plats 11 och över ;) ), men jag tror som alltid att klass slår motivation i 55 omgångar. Kanske att dom kommer få mycket poäng i början men sedan kommer nog verkligheten ifatt dom.

Fast vad vet jag, har aldrig riktigt varit bra på att tippa. =)


Och så ett litet sent tack för Falk
intervjun, lika grym som vanligt.

Marie Hallman sa...

Anonym ett: Äntligen! ;) Du kör lite safe ser jag. Inget fel i det dock och kul att äntligen se din ranking.

Eddie: ja hur man än tippar och vem som än gör det så är det gissningar från alla håll.

Bo.A Orm Du missförstod nog, jag menade att det mer drag i AIK och Luleå och SSK än många tror. Inte att det inte var drag i övriga klubbar. Det är föresten inte bara jag som tippar Timrå i botten. Har kollat runt lite och hittat några fler faktiskt.

Robban nä precis så är det ju. Vad som har varit är så klart intressant men mer intressant är j vad som kommer att hända coh det vet faktiskt ingen.
vilket lag? Ja jag vet at ingen tror mig men jag kan säga det igen ändå. Min stora kärlek finns i sporten ishockey. Har ingen klubb i hjärtat som du har, itnte på det sättet. Sedan är det klart att när man följer tre lag så nära som jag gör så får man lite extra hjärta för dem, för alla tre. Och framför allt för deras spelare men än för skölden. Så där är svaret även om du nog inte kommer att tro påp det.

Cipry: Tack för tipset. Vi skiljer oss stort åt på Modo ser jag :)

Bengan Oj vad du hade AIK högt upp! Där ligger jag i lä helt klart. Tror du har fel om SSK, vi har helt olika åsikt om tränaren där men jag uppskattar att du tog dg tid coh la in ditt tips, tack!

Nicke: Ja blir det kval så hoppas jag att du har rätt på den sista punkten där, verkligen.

Marie Hallman sa...

anonym: vi får se! Jag har rätt ofta fel jag med,känns omöjligt att ha alla rätt, man får hoppas på bättre än hälften ;) Tack själv för tips ooh att du läser!

SSKare sa...

Dreamteam kan du ge till dina läsare som Myran och Klimpen gjort, missat det?

suluman sa...

AIK har sämst backar, sämst forwards målvakter med stort frågetecken. och en tränare med utroppstecken. Deras spel ser panikslaget ut och man kommer tappa hälften av sin publik om de ej vinner under de 10 första omgångarna!

SSK har bättre backar än på många många år. Målvakterna är grymma och forwards har man uppgraderat. Det är inte bara av ondo att Klasen lämnat som vissa vill tro.
Av ett PP på 2min hade han pucken själv i 1,5min.

Tomas / Brynäsportalen.se sa...

1. SAIK - de har fem! jämna femmor som håller hög klass och tränare Forsberg är visserligen ny som coach men verkligen ingen duvunge inom hockey.

2. FBK - har värvat ihop det lag dem vill ha, räcker gott till 2:a

3. HV71 - bästa laget på papper var det ja, men också laget alla vill slå, med framgång i år? Jag ogillar dem dessutom så placeringen är delvis med hjärtat.

4. Frölunda - av en enda anledning, Kenta.

5. Linköping - Säcken + tjecker, jo det räcker.

6. Timrå - Perra, samt en mycket intressant finne med konstigt namn kan bära det här laget långt om man kan undvika skadeeländet som brukar drabba Timrå

7. Brynäs - ungdomarna börjar märkas rejält nu, målvakterna ett frågetecken javisst, men dem som har fadäsen mot Leksand i minnet kommer bli överraskad av årets Brynäs

8. Djurgården - många tunga namn har försvunnit, ersättarna är ok men inte riktigt samma klass. Frågetecken för Ragnarsson. Dessutom har övriga lag sett och lärt om hur DIF spelar, kommer inte gå hem lika lätt nu. Jag tror DIF blir säsongens negativa överraskning.

9. Modo - har skaffat bättre målvakter men i övrigt fyllt stora tomrum med allsvenskt och Norrmän, blir inte bättre än tidigare.

10. SSK - mindre spets, mer jämnt lag. Det tillsammans med Poppe&Peters idé om hur hockey ska spelas räcker för att ta dem över kvalstrecket, kanske även slutspel om pucken trillar deras väg.

11. Luleå - Rönnqvist i all ära men det här laget skrämmer ingen. Kan bli bra på sikt men räcker inte till denna säsong.

12. AIK - jo jag vet, tråkigt mainstreamtips. Tror dock inte laget blir något strykgäng och visst har man en del riktigt bra lirare men jag tycker truppen ser lite tunn ut. Tror det kan se kul ut till en början men att det helt enkelt inte det håller i 55 omgångar.

Robban SSK sa...

Tack Marie för ditt svar. Läser ofta din blogg men går sällan in på kommentarer (förutom idag då, tydligen) så jag har nog där missat "kärleken" och jag köper den fullt.

Jag har själv spelat fotboll hela mitt liv och kan nätt och jämt ta mig fram på ett par skridskor. Men passionen för hockeyn är helt sjuk. Även om den inte är lika bred som dig så är jag med dig när du svarar hockey. Fortsätt med ditt fantastiska jobb du lägger ner. Uppskattas av en dala-bo som därmed inte kan vara på plats eller vara med om snacket på stan utan får snällt följa det via bloggar och hemsidor.

1 match avklarad för AIK. 54 kvar. Ingen match kommer bli lättare precis och säsongen kommer nog se mörk ut för AIK.
Därmed inte sagt att jag inte är oroad för mitt lag. Alldeles för många KS-vändor för att en SSK-mage inte är beredd att få magsår.

Tack för mig och god natt!

Marie Hallman sa...

SSKare: Det är bara de som valde att delta i Tomas Ros liga som har fått dream team koder att ge bort. Eftersom jag tackade nej till att vara med så fick jag såklart inga att ge bort heller.

suluman:håller inte med dig om AIK men det ska bli kul att se SSK. Håller med om att det ibland är bra att sprida ut målskyttet på fler, att fler måste ta det ansvaret.

Tomas: oj, HV så långt ner? Oki, spännade tips! Ohc kanon med motiveringarna där, tack!

Robban: Tack själv! ÄR extra kul när jag kan bidra med något till er som bor en bit bort och missar matcher. Tack för vänliga ord coh för att du läser också!