tisdag 21 september 2010

Fasth "Hade nästan på känn att vi skulle avgöra"

Elitseriedebut för Victor Fasth. Då räddar AIK-keepern 42 skott, nollar Frölunda och tar – ihop med laget – två pinnar med sig hem från Göteborg. Snacka om lyckad afton.

– Jag hade nästan på känn att vi skulle avgöra, säger Fasth med ett skratt.

AIK-målvakten fick som sagt en sanslöst bra elitseriedebut men han fick bra hjälp också.

Det är han den första att betona:

– Jag tycker att vi gör en solid insats försvarsmässigt. Vi åker ner hit och gör en perfekt bortamatch, tycker jag.

Frölundastjärnan Tommi Kallio tyckte i en paus att ni spelade ”tråkig hockey”?

– Ja, hem, hem men vi tog två poäng! Och det är ju poängen vi spelar om, det är de som räknas.

Jag tycker att ni försvarade erat eget mål mycket bättre i dag än mot Linköping i premiären då det var rätt glest framför Heino emellanåt.

– Ja, Frölunda kastade in mer folk i dag på vår kasse också men vi spelar riktigt bra försvarsspel, jag har stor hjälp av både backar och forwards som täcker och städar bort bra framför kassen.

Christian Sandberg och Victor Ahlström täckte skott och tog några avgörande puckar där på slutet också?

– Ja det var underbart att se. Det visar på stor moral.

Att spelare tar skott, vad betyder det för dig, mentalt?

– Det betyder väldigt mycket både för mig och för hela laget att vi har folk som slänger sig och täcker skott, att man tar en kula för laget höll jag på att säga, ha, ha nä men vi visar stor moral.

Pratade ni något om det inför matchen?

– Nej men vi har nött mycket försvarsspel på försäsongen så det sitter bättre och bättre. Jag tycker i och för sig att vi hade ett helt okej försvarsspel mot Linköping, sedan rann det iväg lite på slutet men vi spelade bra försvarsspel i två och en halv period då. I dag (mot Frölunda) spelar vi bra i tre perioder, säger Fasth.

Men tillbaka till debuten med stort D.För att äntligen få stå mellan stolparna i elitserien, det har Fasth:

– Sett fram emot jättelänge.

Hur länge?

– I 28 år, ha, ha, ha. Nämen det var bara kul. Det var skön atmosfär och riktigt roligt.

Har du sett bilder framför dig hur det skulle vara också?

– Nej men man försöker skapa sig positiva bilder i skallen så att man får en bra känsla kroppen innan matchen, sedan är det bara att gå in och försöka göra sitt jobb så bra som möjligt.

Och det gjorde du. Att hålla nollan i debuten och dessutom ta 42 skott är helt okej…?

– Ja, jo, ha , ha det är det ju. Men som jag sa så gör vi ett bra jobb i egen zon, utespelarna rensade många puckar och hjälpte mig att se bra.

Tankarna efter tredje?

– Att då hade vi ändå en poäng, resten var bara bonus.

Hann du bli nervös på slutet av tredje när Frölunda pepprade på?

– Nej, det hinner man inte. Jag fokuserar bara på pucken, det är det enda man hinner med.

Vad hann du tänka innan sudden då, när ni fick en drickapaus där?

– Att det kändes att vi hade ett bra go i laget. Jag hade nästan på känn att vi skulle avgöra.

Jasså? Ni hade bara 14 skott, de hade 42 (totalt)?

– Jo men vi hade krigat på i tre perioder, krigat för varandra och man höjer moralen i laget ju längre man kan hålla tätt bakåt fastän man blir så pressade som vi blev. Då blir det en så stark känsla i gruppen att man kan vända det här, säger Fasth som fick jubla 2.57 in i femminuters sudden efter att Johan Andersson styrt in Patrick Nemeths skott från blå och därmed avgjort med matchens enda mål.

Hur mår du inombords nu då?

– Det är en skön känsla bara. Jag är ganska tom i kroppen också, det var varmt i hallen så det gäller att ta hand om kroppen nu. Sedan är jag uppvuxen bara åtta mil härifrån så det var många kompisar och tittade – det var kul!

Hur viktig är den här segern för laget och moralen tror du?

– Väldigt viktigt, speciellt efter torsken där mot Linköping så visar vi stor moral som studsar tillbaka som vi gör. Moralmässigt är det bra att ha den känslan i laget, att känna att vi kan kriga till oss de poäng som behövs. Det är som sagt många matcher i en serie, det är viktigt att man inte gräver ner sig efter en förlust (som den i premiären) heller och det gjorde vi inte.

6 kommentarer:

Pelle sa...

Ser ingen målvakt som är bättre än Fasth i elitserien i dagsläget. Tarkki i Modo inledde bra men har nu också visat sig mänsklig. Fasth är så nära komplett det går att komma. Tar allt längs både isen och höga skott. Såg ni när han flashade kobran när Niklas Andersson sköt mot krysset i tredje?
Men det håller inte i längden att låta Fasth mota 40+ skott i varje match. Kan AIK ta bort tio skott per match mot sina målvakter är mycket vunnet. Nu hoppas jag Persson-Melin sparar på Fasth till större matcher som mot Färjestad och derbyt och låter Heino få stå mot SSK.

Vi är åtta i tabellen just nu - på slutspelsplats.
"Sämsta nykomlingen sedan Väsby" Jo tjena...

Anonym sa...

Hahaha Pelle...stor jävla komik. Två st omgångar har spelats i serien. 2 omgångar!!! En ES-tabell sätts på allvar efter kanske 10-15 omgångar.

Och ja, Fasth är duktig men han har som sagt stått en jävla match. Lägg ner hybrisen och kom ner till verkligheten. Lika bra att göra det nu så det inte blir för stor chock i derbyt på tisdag...

Marie Hallman sa...

Pelle: Håller inte riktigt med dig. Som Fasth spelade i den här matchen så var han outstanding, verkligen grym men jag är osäker på om han kan hålla den varenda match? Ganska svårt ju.
Och som du själv säger, räcker inte med en bra målvakt, måste bli lite mål framåt också.
Jag hoppas till skillnad från dig att de kör på med Fasth, det pallar han alla gånger och han behöver spela. varje match är utbildning för honom då han är ny i elitserien så spela på, tycker jag. Ska han bara komma in i "större" matchern tror jag han kommer ha för dåligt tempo i kroppen, bättre att ösa på.

Marie Hallman sa...

hålla den nivån skulle det stå...

Anonyn: Låt Pelle vara glad och nöjd tycker jag. De är hybris hos alla fans dan efter att just deras lag har vunnit, så även i SSK... och så ska det väl få vara, man måste få vara glad efter seger likväl som arg efter förlust. Tycker jag.

Benny sa...

Ett meddelande till alla difare: Skjut er trötta mot muren Fasth!

Anonym sa...

Sjävlfallet låter jag Pelle var glad & nöjd för stunden.

Snart finns liksom inte så jäkla mycket att glädjas åt i gnihet-kretsar. Sist i ES, sist i Allsvenkan. WayToGo!