måndag 6 september 2010

"Snabb, tempostark hockey"


(Expressens fotograf Jan Düsing i grå väst styr upp fotograferingen. Som vanligt lite diskussion om vem som ska sitta var. Almtunas Bobo Simensen tyckte att de unga kunde få stå på knä i år... Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Jag var på hockeyallsvenskans upptaktsträff i dag. Finns inte ett enda 08-lag där den här säsongen men jag kommer jobba lite med en del allsvenska bitar åt Expressen. Det kommer inte märkas här på bloggen så värst mycket men jag tyckte det var bra att höra vad som sades med tanke på det uppdraget.

Ska man sammanfatta den hockey som kommer spelas så vill och kommer alla allsvenska lag att spela "snabb tempostark hockey med mycket fart".
Samtliga lag utom Sundsvall sa sig satsa på antingen kvalserien eller play off. Sundsvall hade som målsättning att ha två lag bakom sig, klokt av tränare Djoos med tanke på de förutsättningar som laget fick efter Hockeyförbundets segdragna behandling av Björklövenhistorien.

Intressant är väl dock att det inte var Leksand som rankades högst i år av sponsorn Svenska Spel. Det var i stället Malmö som tippades i topp före Leksand, Växjö, Rögle, Örebro, Almtuna och Mora ( i den ordningen).


(Fan grabbar jag har snyggast tröja. Nej jag! Nääää jag ju! Boråstränaren Jens Gustavsson i diskussion med Janne Karlsson Växjö och Lars Ivarsson Oskarshamn. Foto.www.hockeymedmariehallman.se)


Det presenterades ett par nyheter också.
Den tyngsta var att Hockeyallsvenskan gått ihop med Hockeyligan och nu köpt in ett digitalt målkamerasystem (samma som kommer att användas i es) och att alla allsvenska arenor kommer ha målkameror senast i december i år.

Kamerorna kommer att installeras allt eftersom under hösten och kommer användas där de är uppsatta. Det är hockeyallsvenskan som tar huvudkostnaden för det hela och det är väl bara att säga "äntligen!"


(Alla ville fota. Jag med - i blått med ryggan på. Foto: hockeyallsvenskan.se)

Nyhet nummer två var att playoff om den fjärde och sista allsvenska platsen i kvalserien kommer att spelas fram genom en serie med dubbelmöten. Det gamla systemet med utslagning i tre steg är borta.

Nu möts man alltså i stället i en serie med dubbelmöten. Den som kommer fyra i grundserien får börja playoffserien med tre poäng i bagaget, femman får börja med två poäng, sexan med en poäng och sjuan med noll pinnar. Allt för att det ska "betala sig" att komma lite högre i grundserien.


(Sedärja, där har ni hela gänget. Rögles tränare kunde dock inte vara med så klubbdirektören Peter Hedlund fick vara standin för dem. Men övriga 13 tränar varsitt allsvenskt lag. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Roligast på de här upptaktsträffarna är ju annars snacket under minglet.
Det mesta som sas får nog stanna där tills vidare men en kul grej var Tingsrydstränaren Mikael Tisells kommentar till Oskarshamns sportchef Tommy Salo då Tisell (med glimten i ögat bör väl nämnas)tyckte det var märkligt att Oskarshamn har fått smyga bakom alla favoriter i förhandssnacket trots att de borde haussas mer inför seriestarten. Tyckte Tisell alltså.

Kanske det. Oskarshamn har värvat bra men det har även Örebro med flera gjort. Kanske blir som Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson hoppades - den jämnaste allsvenskan hittills.

7 kommentarer:

Eric sa...

Klart de blir nu när AIK är på rätt plats :D

Kul iaf att du får jobb men du borde ersätta Tomas Ros eller någon annan idiot på kvällstidningarna!

Marie Hallman sa...

Eric: Tack du men kvällsisarna är inte intresserade av att erbjuda någon anställning. Jag ska däremot frilansa lite åt Expressen med just några allsvenska bitar. Inget jättemycket men jag pusslar ihop det med TT jobb till att börja med. Har lite andra planer också. Vi får se hur det blir med dem.

Svempa sa...

Är du säker på att du var på hockeyallsvenskans upptaktsträff så att det inte var bandyns? Lätt att få den uppfattningen när man ser Lakers tröja om inte annat.

Blir det inte fruktansvärt lång väntan för lag 1-3 om lag 4-7 ska spela en playoffserie med hemma och bortamöten? Det blir ju sex omgångar. Tidigare rev de ju av playoff på fyra dagar (match 1 onsdag, match 2 fredag och match 3 lördag) och sen startade kvalserien på onsdagen i veckan efter.
Om de nu spelar onsdag, fredag, söndag, onsdag, fredag söndag, går det ju två och en halv vecka innan kvalserien börjar.

Eric sa...

Svempa

Nej, de va inte bara tre matcher. Först tre matcher tex 4 mot 7an och 5 mot 6an. Sedan var det ju final mellan de som vann i de olika. Så det lär inte bli mer eller mindre matcher vad jag förstått det som..

Marie Hallman sa...

Svempa och Eric: Eric har rätt här, det var ju två play off, och det var bäst av tre i båda. Det argument som vägst tyngt var tydligen att det blir svårt för både tv och för lagen att planera resor och boende när man inte vet vilka lag som ska mötas när och att det blir med väldigt kort varsel så därför ansåg man att det var bättre så här. Intressant med handikappsystemet dock, känns rätt på ett sätt men det blir svårare för sjuan att skrälla nu än det har varit förr.

Benny sa...

Många har skrivit upp Leksand så fruktansvärt. Jag är skeptisk. Jag säger bara: Se upp för Örebro och Tingsryd. De har förstärkt otroligt bra samtidigt som Leksand har försvagats rejält. Jag tror på Malmö, Rögle och Växjö till kvalserien. Örebro och Almtuna känns givna till playoff. Sen känns det vidöppet mellan Västerås, Oskarshamn, Leksand, Mora och Tingsryd om de två övriga platserna.

Marie Hallman sa...

Benny: jo det ser ut att bli superjämt. men jag tror nog mer på Örebro än Tingsryd ;) Oskarshamn ser spännande ut, var flera lag som gjorde det föresten.